PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie Ustawienie wiazan na plycie



athrarvan
19-01-2010, 21:12
Witam!

Zdaje sobie sprawe z naiwnosci i glupoty mojego pytania, ale moze znajdzie sie ktos na tyle wyrozumialy. ze udzieli mi odpowiedzi.
Zaznaczam, ze umiem jezdzic na nartach (chyba) bo ostatni raz bylem w szczyrku 10 lat temu, wtedy uzywalem jeszcze starych prostych fischerow z zapieciami sprezynoymi (trzeba bylo sie schylic, zeby zapiac). Postanowilem reaktywowac sie i nauczyc przy okazji zone, jesli sam jeszcze potrafie. Kupilem na razie uzywane narty salomona i mam problem bo wiazanie jest na plycie i oczywiscie potrafie ustawic wiazanie do dlugosci mojego buta, ale interesuje mnie oznaczenia literowe na przodzie i tyle, bo zapewne one cos do mnie mowia tylko nie wiem co (przypuszczam ze chodzi o srodek ciezkosci odpowiadajacy wadze i wzrostowi narciarza), moje pytanie jak to ustawic prawidlowo mam 103 kilo i 187 cm a oznaczenia o ktore mi chodzi to AB, CDEF, GHIJ, KLMN, OPQR,STUV, WXYZ, 12345. I teraz jak ustawie z przodu na 12345WXYZ (to jest jedno pole) to stylu wchodzi mi na pole WXYZ i nie wiem czy to prawidlowe ustawienie (jak dobrac punkt wyjsciowy ustawienia?)
Znalazlem jakas tabele DINa i wychodz mi ze moj kod to M/L i wstepnie ustawilem przod na pole KLMN a tyl na 4 (przedostatnie pole) ale nie wiem czy to dobrze zrobilem?
Jedna dodatkowa sprawa to jak zamykam wiazanie noga w bucie to tylne wiazanie wypycha troche w tyl, czy to normalne?
Ostatnie pytanie czy jest narta prawa i lewa?

Pozdrawiam i bede wdzieczny za odpowiedz :)

aklim
19-01-2010, 21:34
trochę zgłupiałem:confused::)
no ale może nie załapałem o co chodzi.....:rolleyes:
czy próbujesz ustawiać siłe wypięcia wiązań , czy też ustawić je do rozmiaru buta ?
chyba raczej chodzi o rozmiar buta , więc musisz sprawdzić , czy jest zaznaczony na narcie jej środek ? jak ustawisz rozstaw wiązania do skorupy , to sprawdź , czy po wpięciu , środek buta ( powinien też być zaznaczony kreską ) pokrywa się ze środkiem narty. Wtedy powinno być Ok . W większości wiązań można to ustawienie trochę korygować , tzn. przesuwać cały układ w przód ( trochę łatwiejsza inicjacja skrętu ) lub w tył ( np do jazdy free)
a czy są narty prawe i lewe - są wyjątki , ale generalnie narty są "obustronne":)

1973marcin
19-01-2010, 21:44
to wiązanie rentalowe do wypożyczalni:D ma takie oznaczenia żeby łatwo sie je ustawiało na różne buty, bez konieczności mierzenia obu nart, jak pisze aklim środek buta ma być na środku narty :) często też przy przesuwaniu przodu wiązania jest opisana długość skorupy w zakresie od np 235 do 265, wtedy tył ustawiamy według literek albo cyferek :), siłę wypięcia ustawia się śrubą z przodu i tyłu wiązania :cool:

athrarvan
19-01-2010, 21:56
Oczywiscie chodzi o ustawienie dlugosci buta, ale jesli dobrze znalazlem srodek buta i narty to nie da sie ich zgrac. Jakies sugestie?


http://img59.imageshack.us/i/p1040925p.jpg/
http://img705.imageshack.us/i/p1040926.jpg/
http://img51.imageshack.us/i/p1040927a.jpg/

Zdjecia wiazan jakie mam na narcie

1973marcin
19-01-2010, 22:03
ustaw przód wiązania tak aby srodek buta był nad środkiem narty a potem dopasuj tył tak jest najłatwiej tył ma większy zakres regulacji :) (literki i cyferki nie muszą się zgadzać niekiedy wiązanie jest niewłaściwie zamontowane)

athrarvan
19-01-2010, 23:09
Jest to niemozliwe, bo maksymalna pozycja w przod wizania nie pozwala ustawic srodka buta nad srodkiem nartybrakuje okolo 5 cm, przod wiazania musialby pojsc jeszcze bardziej do przodu, ale jest to niemozliwe i co w takim przypadku?

Boogie
19-01-2010, 23:39
w takim przypadku masz za małe wiązania bo kreska na środku buta musi być w tej samej lini co kreska na narcie jeżeli nie mozesz tego tak ustawić znaczy to ze masz za mały rozstaw wiązania

magelan
19-01-2010, 23:56
5 cm to dużo 1-2 byłoby do przeżycia napisz jakie to są narty i jaką mają długość

athrarvan
20-01-2010, 09:39
Narty sa takie:

http://www.allegro.pl/item873455491_uzywane_narty_salomon_scrambler_180_ cm_l170.html

Na tym zdjeciu narysowalem gdzie widze srodek narty i z tego widac, ze niewazne jaki but bo srodek narty jest za blisko przodu wiazania, nie zgodze sie tez ze mam za male wiazanie, bo to jest regulacja na plycie i moj but nie jest najwiekszy jaki moze tam wejsc.

http://img44.imageshack.us/img44/9705/srodekjm.jpg

Boogie
20-01-2010, 09:48
rozsuń te wiązania na max i wtedy próbuj postaraj sie ustawić buta z tą kreską i dopiero dojedz do niego wiązaniami jezeli tak sie nie da to albo masz źle zamocowane wiązania albo tak jak mowilem i powtorze to jeszcze raz może byc za mały rozstaw wiązań

ale jezeli masz takie narty jak z linku i z takim wiązaniem to musi Ci sie udać to ustawić nie ma szans zeby sie nie dało- z przodu te kolorowe kreseczki to długośc buta ustaw odpowiednio a potem wyreguluj tył.

to musi sie dać ustawić po prostu musisz popełniać jakiś błąd

magelan
20-01-2010, 09:50
Zadając pytanie :D myślałem o nartach dla kobiet(mała nóżka):D ale z tego co widzę to jakieś alpejskie rączki partacza się trochę walnęły z montażem :eek:

Boogie
20-01-2010, 09:52
Zadając pytanie :D myślałem o nartach dla kobiet(mała nóżka):D ale z tego co widzę to jakieś alpejskie rączki partacza się trochę walnęły z montażem :eek:

tez mi sie wydaje ze one są zle zamocowane...

athrarvan
20-01-2010, 09:59
rozsuń te wiązania na max i wtedy próbuj postaraj sie ustawić buta z tą kreską i dopiero dojedz do niego wiązaniami jezeli tak sie nie da to albo masz źle zamocowane wiązania albo tak jak mowilem i powtorze to jeszcze raz może byc za mały rozstaw wiązań

ale jezeli masz takie narty jak z linku i z takim wiązaniem to musi Ci sie udać to ustawić nie ma szans zeby sie nie dało- z przodu te kolorowe kreseczki to długośc buta ustaw odpowiednio a potem wyreguluj tył.

to musi sie dać ustawić po prostu musisz popełniać jakiś błąd

Powtorze raz jeszcze, maksymalnie wysuniete wiazanie z przodu nie pozwala na ustawienie srodka buta nad srodkiem narty, za maly rozstaw nie wchodzi w gre, bo but w ogole wchodzi w wiazanie, jedyna mozliwosc to to ze nie wiem gdzie jest srodek narty, czy mozna go jakos wyznaczyc? To jest po prostu srodek dlugosci?

dodatkowo mam wrazenie, ze przed wiazaniami jest slad po montazu, tak jakby kiedys byly bardziej z przodu, ale sie urwaly czy cos.

Jaki bedzie efekt w czasie jazdy przy takim przesunieciu?

Boogie
20-01-2010, 10:01
kurdte srodek to jest ta kreska na narcie a ze odsuniesz do przodu chodzi nam o to zebys rozsunoł wizanie na max i po kolei

rozsuwasz na max ustawiasz buta razem z tą kreską i dopiero dopasowujesz wiązanie do butaw takiej kolejnosci musi się udac po prostu to rozsunięcie chodzi o to zeby te 2 kreski z buta i narty ustawił w tej samej lini a potem dosunoł przód i tył wiązania tak jest najprościej i najszybciej

kmusial
20-01-2010, 10:12
Środek buta nie jest usytuowany w środku długości narty. Raczej początek buta powinien być w środku długości narty.

athrarvan
20-01-2010, 10:13
Widze ze sie nie rozumiemy. kreska wyznaczajaca srodek narty jest w takim miejscu, ze jak rozsune wiazania na maksa i wloze buta to roznica miedzy moja kreska w bucie a srodkiem narty to jest 11cm (teraz to zmierzylem) oznacza to, ze jak posune but najbardziej do przodu jak sie da i dopasuje tylne wiazanie i zamkne to nie moge spasowac kresek, kreska narty jest przesunieta wzgledem srodka buta o 11 cm do przodu.

athrarvan
20-01-2010, 10:15
Środek buta nie jest usytuowany w środku długości narty. Raczej początek buta powinien być w środku długości narty.

no to jak to w koncu jest, jesli jest tak jak pisze krzysiek to mam ok, jesli jest tak jak mowia wczesniej to mam problem, a co z moim pierwszymi pytaniami o kody literowe na nartach czy to ma jakies znaczenie?

pawko
20-01-2010, 10:52
http://img253.imageshack.us/img253/9564/20012010249.jpg (http://img253.imageshack.us/i/20012010249.jpg/)
http://img43.imageshack.us/img43/8523/20012010250.jpg (http://img43.imageshack.us/i/20012010250.jpg/)
a ja mam takie wiązania kreskę na środku buta widzę ale na narcie jej nie ma... a wiązania mam ustawione tak na oko... więc może ktoś wspomoże jak fachowo to zrobić. Długość skorupy buta 317 mm. Wiązanie od góry mam ustawione na 356 a od dołu na 296 jeśli w ogóle wam to coś mówi
Przepraszam za rozmiar zdjęcia ale może dzięki temu będzie łatwiej ogarnąć to wiązanie.

athrarvan
20-01-2010, 11:04
ja jednak bym wolal, zeby najpierw uporac sie z moim pytaniem, a nie wrzucac do mojego watku nowe problemy :/

kmusial
20-01-2010, 11:11
no to jak to w koncu jest, jesli jest tak jak pisze krzysiek to mam ok, jesli jest tak jak mowia wczesniej to mam problem, a co z moim pierwszymi pytaniami o kody literowe na nartach czy to ma jakies znaczenie?

Dla pewności zmierz długość narty od piętki do rzutu szpica dziobów, podziel na 2 i tam będzie środek narty, w tym miejscu powinien być czubek buta.

Boogie
20-01-2010, 11:36
jezu ale komplikujecie sprawe a to jest proste jak budowa cepa

kreska na narcie oznacze miejsce w którym ma znajdować się srodek buta to jest chyba jasne tak? chyba to każdy rozumie

wiec co za filozofia jest rozsunąć wiązanie ustawić tak buta i 'dojechać" wiązaniem tak by łapało buta.

i teraz

jeżeli się tak nie da ustawić to są 2 rzeczy ktore mogą to powodować:
1. źle zamocowane wiązanie na narcie tzn cala wiązanie zostało źle zainstalowane przez co nie da się ustawić srodka buta z kreską na narcie, bądz rozstaw wiązania jest za mały
2. próbując ustawić popełniamy jakiś błąd

jaki z tego wniosek?

athrarvan jestes z katowic zanieś te narty do intersportu, bądz summitu i niech oni ci to ustawią nie kosztuje to majątku. A dlaczego? a dlatego ze nie da się tak na forum opisać jak masz to zrobić jeżeli tego nie umiesz to to zostaw zanieś i będzie po kłopocie ja już jasniej tego opisać nie umiem może ktoś to opisze lepiej.

kmusial
20-01-2010, 11:41
Trzeba jeszcze dodać że kreska na narcie nie oznacza środka narty.

Boogie
20-01-2010, 11:46
tak nie oznacza ona środka narty chyba ze ktos ma narty fo freestyle :)

kreska na narcie to miejsce w ktorym ma znajdować sie srodek buta jak powiedzialem wczesniej nota bene tez oznaczony kreską na bucie

aklim
20-01-2010, 12:29
a ja mam takie wiązania kreskę na środku buta widzę ale na narcie jej nie ma... a wiązania mam ustawione tak na oko... więc może ktoś wspomoże jak fachowo to zrobić. Długość skorupy buta 317 mm. Wiązanie od góry mam ustawione na 356 a od dołu na 296 jeśli w ogóle wam to coś mówi
Przepraszam za rozmiar zdjęcia ale może dzięki temu będzie łatwiej ogarnąć to wiązanie.

to jest oryginalne wiązanie Salomona montowane na płycie , więc wystarczy przód wiązania przesunąć tak ,żeby pokrywało się z rozmiarem skorupy Twojego buta ( podziałka), zamknąć zapadkę , włożyć but w wiązanie , dosunąć tył , który ustawi się w odpowiednim miejscu , też zamknąć zapadkę i powinno być OK

mig12345
20-01-2010, 14:52
Narty sa takie:

http://www.allegro.pl/item873455491_uzywane_narty_salomon_scrambler_180_ cm_l170.html

Na tym zdjeciu narysowalem gdzie widze srodek narty i z tego widac, ze niewazne jaki but bo srodek narty jest za blisko przodu wiazania, nie zgodze sie tez ze mam za male wiazanie, bo to jest regulacja na plycie i moj but nie jest najwiekszy jaki moze tam wejsc.

http://img44.imageshack.us/img44/9705/srodekjm.jpg

od wieu lat na nartach nie oznacza sie juz srodka narty, lecz miejsce gdzie ma przypadać srodek buta. Jesli ta czerwona kreska to miejsce srodka buta, to ktooś sie walnął z przykrecaniem wiazania. Przewierc wiązanie do przodu i bedzie ok.
Pozdrawiam

pawko
20-01-2010, 17:22
to jest oryginalne wiązanie Salomona montowane na płycie , więc wystarczy przód wiązania przesunąć tak ,żeby pokrywało się z rozmiarem skorupy Twojego buta ( podziałka), zamknąć zapadkę , włożyć but w wiązanie , dosunąć tył , który ustawi się w odpowiednim miejscu , też zamknąć zapadkę i powinno być OK

Czyli żebym był w 100% pewny, mam zacząć od góry, górne wiązanie mam ustawić na podziałce zatrzymując się na numerze 316 ponieważ 317 nie ma (długość skorupy mojego buta 317) ? i tył wiązania dosunąć tak żeby but się dobrze wpiął nie zwracając uwagi już na te cyferki ? u mnie na narcie nie ma żadnej kreski, jest tylko na bucie.

P.S Przepraszam, że w Twoim temacie poruszam swój problem, ale nie nie chciałem zakładać takiego samego.

Boogie
20-01-2010, 17:25
ehh Pawko nie chce krakać ale chyba ci sie bucik nie zmieści:d

pawko
20-01-2010, 17:28
ehh Pawko nie chce krakać ale chyba ci sie bucik nie zmieści:d

tzn ? jak mam w końcu to ustawić ? bo ustawiałem to tak na wyczucie jak widać na zdjęciu górne wiązanie jest na numer 356 dolne na 296 ?
górne mam ustawić na 316 ? czy dolne na 316 ?

kmusial
20-01-2010, 17:39
Według mnie to przód i tył trzeba ustawić na 316.

Boogie
20-01-2010, 17:40
w wg mnie przod na 316mm a tył dosunąć tak by łapało tył:)

athrarvan
20-01-2010, 17:57
od wieu lat na nartach nie oznacza sie juz srodka narty, lecz miejsce gdzie ma przypadać srodek buta. Jesli ta czerwona kreska to miejsce srodka buta, to ktooś sie walnął z przykrecaniem wiazania. Przewierc wiązanie do przodu i bedzie ok.
Pozdrawiam

no to jest jedyna kreska jaka widze na tych nartach innej po prostu nie dostrzegam, a ta i tak nie jest zbyt wyrazna, przekrecic sie nie da, bo wiazanie juz wczesniej zostalo przesuniete z jak sie wydaje prawidlowego na takie wlasnie (widze slady po dziurach)

Boogie
20-01-2010, 18:02
idz po prostu moze do serwisu bo widzę ze raczej samemu rady tej materi nie dasz- pojdziesz zrobią będzie bezpiecznie a przy okazji święty spokój

szand
20-01-2010, 18:08
Jeśli wiązania na nartach są zamontowane poprawnie to przód i tył powinny być ustawione na taka sama wartość np 325. niektóre wiązania oprócz tego maja dodatkowo regulacje "śrubowa" lub zapadkową (dawniej salomony na pewno teraz nie wiem kto stosuje takie rozwiązanie z zapadką)z tyłu (nie pomylić ze śrubą od siły wypięcia) i tą regulacją można dodatkowo korygować tył nie zmieniając przodu. są też wiązania które po ustawieniu jednakowo przód i tył na jedna długość np.325 , można w całości , przesunąć do przodu lub do tyłu w celu przesunięcia środka ciężkości(coś takiego ma np. atomic race 412)
z tego co opisujesz to ktoś przekręcił wiązanie do tyłu, ja bym oddał nartę jeśli kupiłeś ja allegro i może osobiście podjechać a nie odsyłać (bo koszty odesłania będziesz musiał sam pokryć) jeśli jednak chcesz zatrzymać narty to pozostaje odkręcić przód, sprawdzić czy były wcześniej montowane,jeśli nie to zakołkować stare otwory i zamontować na nowo przody. jeśli jednak są stare otwory to trzeba sprawdzić jaki był powód zmiany. jeśli "gwinty są wyrwane to nie polecam użyć ich po raz drugi, jednak jeśli tylko wykręcone to jak poprzednio kołkujemy niepotrzebne a przody montujemy najlepiej na klej. jeśli nie masz sprzętu lepiej oddaj to serwisu.

pawko
20-01-2010, 18:15
Według mnie to przód i tył trzeba ustawić na 316.

To teraz wymyśliłeś, wówczas but nie zmieściłby się w wiązaniu (i takiej przedziałki nawet nie ma z tyłu wiązania bo albo jest 312 albo 320, także przód i tył różni się ze sobą co do tych numerków).
Nie wiem czy dobrze patrze, ale na wiązaniu mam po boku taką kreskę na środku wiązania i jak ustawiłem od góry 316 to kreska z wiązania, która jest ogólnie mało widoczna i być może wydaje mi się, że to kreska :) pokrywa się z kreską na bucie. I tylne wiązanie ustawione jest na 336.

athrarvan
20-01-2010, 18:16
bugajson problem polega na tym, ze w serwisie sie placi, ja nie zamierzam placic za tak prosta rzecz jak ustawienie wiazan, bo trzeba byc kompletnym debilem, zeby nie poradzic sobie z ustawieniem sily wypiecia czy rozstawu buta. Dla mnie nie problemem zrozumienie tego co piszesz, ale najwyrazniej Ty nie rozumiesz o co mi chodzi. Ja kupilem narte wczoraj i dostalem byc moze ze zle przykreconym wiazaniem stad moje watpliwosci. Skoro nie potrafie zgrac srodka buta z kreska na narcie nie oznacza to ze to sie da zrobic tylko ja nie umiem, tylko tyle, ze to jest po prostu NIEMOZLIWE i powtarzanie mi w kolko procedury mija sie z celem,

szand, moge oczywiscie ustawic wiazania przod i tyl na taka sama wartosc oznaczona tutaj literowo, moze wrzuce zdjecie dokladne wiazania i bedzie wiadomo o co chodzi.

Boogie
20-01-2010, 18:21
no sam sobie odpowiedziales:) ja juz o tym źle zamontowanym wiązaniu pisałem dużo dużo wyżej:) polecam czytać ze zrozumieniem;)

pawko
20-01-2010, 18:25
czy to może być ta kreska :) sorry za duże zdjęcie ale będzie lepiej widać... bo na narcie żadnej kreski nie ma tylko ta po boku wiązania... chodzi mi o tą czarną wypukłą ?


http://img641.imageshack.us/img641/6936/20012010251.jpg (http://img641.imageshack.us/i/20012010251.jpg/)

athrarvan
20-01-2010, 18:45
no sam sobie odpowiedziales:) ja juz o tym źle zamontowanym wiązaniu pisałem dużo dużo wyżej:) polecam czytać ze zrozumieniem;)

odebralem drugie narty salomona i wiazania sa zamontowane w podobnym miejscu, a to inny dostawca. wiec wniosek z tego, ze nie potrafie znalezc tej cholernej kreski na narcie

oto zdjecia:

http://img641.imageshack.us/i/forum2.jpg/

http://img37.imageshack.us/i/forumfc.jpg/

Andi
20-01-2010, 19:56
albo ktos przesuwal wiazanie- bo urwał śruby albo idizesz do SERVISU i za 10 zl facet spokojnie ci USTAWI buta. zasada taka aby środek buta pokrywał sie ze środkiem narty.

pawko
20-01-2010, 21:04
a czy na moje pytanie odnośnie środka jest ktoś w stanie odpowiedzieć ?

Boogie
20-01-2010, 22:10
po 1 wstaw mniejsze zdjęcia albo wrzuc miniaturke z imageshack.us a po zadaj jeszcze raz to pytanie:d

pawko
20-01-2010, 22:25
http://img641.imageshack.us/i/20012010251.jpg/
czy to może być ta kreska wyznaczająca środek narty na moim firmowym wiązaniu Salomona bo na narcie żadnej kreski nie ma, tylko ta po boku wiązania... chodzi mi o tą czarną wypukłą ?
Jak ustawiłem górne wiązanie na 316 (skorupa buta 317 ale nie mam jej na skali) i tylne dostawiłem tak żeby dobrze się wpiąć to kreska z buta i z tego wiązania pokrywają się.

Boogie
20-01-2010, 22:51
ja alles gut Pawko to je ta krecha a po 2 sam sobie odpowiedzialeś:) jak pokrywają się kreski z wiązania i buta to wszystko jest na tip top:)

zdolny chłopina:D

pawko
20-01-2010, 23:10
Czyli wcześniej miałem źle wyregulowane wiązania... :) ale nie odczułem żeby mi się jakoś gorzej jeździło... teraz but będzie przesunięty do tyłu.

kmusial
21-01-2010, 08:48
albo ktos przesuwal wiazanie- bo urwał śruby albo idizesz do SERVISU i za 10 zl facet spokojnie ci USTAWI buta. zasada taka aby środek buta pokrywał sie ze środkiem narty.

Środek buta nie może się pokrywać ze środkiem narty!!!

kmusial
21-01-2010, 08:55
To teraz wymyśliłeś, wówczas but nie zmieściłby się w wiązaniu (i takiej przedziałki nawet nie ma z tyłu wiązania bo albo jest 312 albo 320, także przód i tył różni się ze sobą co do tych numerków).
Nie wiem czy dobrze patrze, ale na wiązaniu mam po boku taką kreskę na środku wiązania i jak ustawiłem od góry 316 to kreska z wiązania, która jest ogólnie mało widoczna i być może wydaje mi się, że to kreska :) pokrywa się z kreską na bucie. I tylne wiązanie ustawione jest na 336.

Producenci wiązań po to wprowadzili oznaczenie długości buta żeby bez problemów ustawić wiązanie. Jak z przodu jest 316, to z tyłu też ma być 316.
W Twoim przypadku są dwie możliwości: źle zamontowane wiązanie do narty, lub tyły nie pochodzą od tego samego modelu wiązań co przody i dlatego są zaznaczone inne numerki.

mig12345
21-01-2010, 09:14
no to jest jedyna kreska jaka widze na tych nartach innej po prostu nie dostrzegam, a ta i tak nie jest zbyt wyrazna, przekrecic sie nie da, bo wiazanie juz wczesniej zostalo przesuniete z jak sie wydaje prawidlowego na takie wlasnie (widze slady po dziurach)


Zanieś do serwisu. Trudno radzic tak na odległośc. By być pewnym na 100% rady musiałbym to widzieć.
Pozdrawiam
Michał

aklim
21-01-2010, 09:27
w wg mnie przod na 316mm a tył dosunąć tak by łapało tył:)

do Pawko
zrób tak jak Bugi radzi i ja wczesniej napisałem i będzie dobrze .Mam 3 pary Salomonów , z podobnymi wiązaniami na podobnych płytach i tak właśnie ustawiam wiązania .Jak jednak nie masz zaufania do tego co napisane to po prostu zanieś narty do serwisu

mysiauek
21-01-2010, 09:45
Kurcze a ja nie mialem nigdy tego problemu ani w Salomonach ani w Atomicach. A po jednej parze z każdej firmy leży teraz u mnie w domu i sam zakładałem wiązania ...

pawko
21-01-2010, 14:31
Producenci wiązań po to wprowadzili oznaczenie długości buta żeby bez problemów ustawić wiązanie. Jak z przodu jest 316, to z tyłu też ma być 316.
W Twoim przypadku są dwie możliwości: źle zamontowane wiązanie do narty, lub tyły nie pochodzą od tego samego modelu wiązań co przody i dlatego są zaznaczone inne numerki.

hmm no nie zgodzę się z Tobą bo mam nówki narty i firmowe wiązanie na płycie a nie jakieś sztukowane (poza tym na płycie są numerki nie da się przodu zamontować i tyłu inaczej bo środek tam gdzie są numerki jest jednolity :)) fota wiązań http://img340.imageshack.us/img340/9499/21012010258.jpg i http://img253.imageshack.us/i/20012010249.jpg/ jak widać po środku jest jest 257 a po stronie lewej i prawej już różne wartości, nie wiem czym spowodowane ale na pewno nie źle zamontowanymi wiązaniami albo jakimiś ch** wie skąd :)

P.S Aklim i bugajson zrobiłem tak jak mi powiedzieliście i wydaje się być dobrze... kreska z buta pokrywa się z kreską na wiązaniu

Boogie
21-01-2010, 15:01
to jak się pokrywa tzn że jest tak jak powinno być:)

mysiauek
21-01-2010, 15:16
P.S Aklim i bugajson zrobiłem tak jak mi powiedzieliście i wydaje się być dobrze... kreska z buta pokrywa się z kreską na wiązaniu

Czyli masz tyle samo z przodu i z tyłu?
Czyżby ekipa XWingowców się rozszerzała ?:)

pawko
21-01-2010, 15:26
tak jak na zdjęciu http://img340.imageshack.us/img340/9499/21012010258.jpg widać numery są jakie są na płycie, skorupa buta ma 317 mm ale tu mam numer górnego wiązania 316 więc na taki ustawiłem a tylne wiązanie dosunąłem tak żeby pasowało i jego wartość wynosi 336. A kreska z buta pokrywa się z kreską z wiązania http://img641.imageshack.us/i/20012010251.jpg/ no chyba, że ta kreska to nie kreska :D

a Tu pokrycie kreski buta z kreską na wiązaniu http://img263.imageshack.us/img263/9749/21012010263.jpg jakby się przypatrzeć to może z milimetr różnicy :)

P.S Tak mam X-wingi i jestem niezmiernie zadowolony z tego powodu :)

aklim
21-01-2010, 17:31
P.S Aklim i bugajson zrobiłem tak jak mi powiedzieliście i wydaje się być dobrze

musi być dobrze :)
witaj w klubie X-Wingowców:D

pawko
22-01-2010, 06:36
witam :)

kmusial
22-01-2010, 10:58
hmm no nie zgodzę się z Tobą bo mam nówki narty i firmowe wiązanie na płycie a nie jakieś sztukowane (poza tym na płycie są numerki nie da się przodu zamontować i tyłu inaczej bo środek tam gdzie są numerki jest jednolity :)) fota wiązań http://img340.imageshack.us/img340/9499/21012010258.jpg i http://img253.imageshack.us/i/20012010249.jpg/ jak widać po środku jest jest 257 a po stronie lewej i prawej już różne wartości, nie wiem czym spowodowane ale na pewno nie źle zamontowanymi wiązaniami albo jakimiś ch** wie skąd :)

P.S Aklim i bugajson zrobiłem tak jak mi powiedzieliście i wydaje się być dobrze... kreska z buta pokrywa się z kreską na wiązaniu

To ja tego nie rozumiem:confused:. Ale ważne jest że masz dobrze ustawiony środek buta:)

adinml
29-12-2010, 15:57
Witam. Podepnę się pod temat w kwestii ustawienia wiązań do buta. Chodzi o narty Atomic Heaven z wiązaniami Atomic. Nie wiem za bardzo gdzie na tej narcie jest tzw środek narty, żeby dobrze ustawić but. Nie widzę nigdzie linii wyznaczającej ten środek. Może ktoś pomoże. Jest na nartach jedynie znaczek z boku w kształcie kółka jest to oznaczenie G1. Może to tutaj jest ten środek?

http://images47.fotosik.pl/493/9d29ac9eb8129afdm.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=9d29ac9eb8129afd)

http://images50.fotosik.pl/493/8d0a588be3e1c05cm.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=8d0a588be3e1c05c)

http://images39.fotosik.pl/487/2cb2bf83be131e30m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=2cb2bf83be131e30)

http://images50.fotosik.pl/493/0f327bbd599d0870m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=0f327bbd599d0870)

http://images46.fotosik.pl/472/ae964ec3407827fem.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=ae964ec3407827fe)

adinml
13-01-2011, 14:39
I co, nie orientuje się nikt gdzie tu może być ten środek narty??

Boogie
13-01-2011, 15:44
po co ci srodek narty jak ustawiasz tam rozmiar skorupy i wszystko samo się robi?:)

gajowy01
13-01-2011, 16:10
I co, nie orientuje się nikt gdzie tu może być ten środek narty??

-> Najpierw odczytujesz rozmiar skorupy - jest gdzieś w okolicach obcasa, na skorupie od wew. strony buta, tzn. nie tam gdzie botek ale na zewnątrz
-> ustawiasz przód w przedziale, w którym się ta skorupa mieści
-> ustawiasz tył, możesz po prostu dosunąć do buta, tak, żeby było dobrze :)

adinml
13-01-2011, 16:48
-> Najpierw odczytujesz rozmiar skorupy - jest gdzieś w okolicach obcasa, na skorupie od wew. strony buta, tzn. nie tam gdzie botek ale na zewnątrz
-> ustawiasz przód w przedziale, w którym się ta skorupa mieści
-> ustawiasz tył, możesz po prostu dosunąć do buta, tak, żeby było dobrze :)

Dzięki wielkie. Zrobiłem tak jak napisałeś. Na czerwonej skali jest przedział od 260 do 296. Jak dopchnąłem tył wiązania do buta to wychodzi na 280 z tyłu a but ma 278 więc chyba będzie dobrze ;)