skionline.pl

Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Czym smarować narty?

Zwiń
X
  • Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

  • Czym smarować narty?

    Nie mam już ochoty stać w kolejkach pod stokiem, czekac i płacić za smarowanie nart każdego dnia.
    Podobno można to robić samemu i to bez ponoszenia specjalnie dużych kosztów. Oczywiście mam mysli takie smarowanie jak robią to serwisach narciarskich tj. żelazko, jakaś pasta i inne akcesoria - nie znam się dokładnie na tym.
    Czy może ktoś mi doradzić w co dokładnie i gdzie się zaopatrzyć?

    Dziękuję

  • #2
    Czym smarować narty?

    no hejka jestem zwodnikem tzw biegam na nartach biegowych od 6 lat. Po musisz miec : 1. parafina- zaopatrzysz sie w nia w dobrych sklepach narciarskich polecam holmenkole, sa rozne rodzaje parafin niektore sa na snieg mokry a kolejne na snieg suchy zmorozony koszt takich parafin waha sie od 50zł do powiedzmy 300zł . 2. zelazko - to jest wiekszy wydatek poniewaz profesjonalne zelazko kosztuje około 120 euro. Kazda parafina ma okreslona temperature wtapiania. Z reguły pisze to na opakowaniu. 3. szczotka - sa do nabycia szczotki nakładane na wiertarke. Bardzo wygodne w u zyciu polecam!!! ale sa tez szczotki do okreslonej firmyparafiny jesli nabedziesz parafiny toko musisz mniec szczotke toko. 4 . cykilna - słuzy do sciagania zimnej juz parafiny. Wiec plan jest taki - nakladasz parafine, odkladasz narte w zimne miejsce, jesli parafine juz stezała i jest zimna sciagasz ja cyklina a nastepnie szczotkujesz. Troche zabawy jest. Mysle ze na pierwszy raz zajmie ci to około 45 min. pozdro

    Komentarz


    • #3
      Czym smarować narty?

      ja tam nie smaruję :-)

      Komentarz


      • #4
        Czym smarować narty?

        poszukaj na ********* tam powinien byc bardzo profesjonalny instruktarz. A poki nie masz zadnego sprzetu to robisz tak:
        1. Kupujesz jakis smar (SWIX,HOLLMENKOLEN) a najlepszy bedzie TOKO uniwerslany na kazda temperature a jesli nie jestes zawodnikiem ani profesjonalista to nie odczujesz wyraznej roznicy, pomiedzy uniwersalnym a dedykowanym do temperatury.
        2.Szukasz jakiegos żelazka najlepiej zeby bylo zupełnie płaskie pod spodem (turystyczne moze byc) Ustawiasz na 120-130 stopni tak na oko ( dobierz temp przy pomocy.spluniecia na nie. Powinienes uslyszec syczenie, mozesz tez przylozyc palec delikatnie, jak sie nie przykleji to powinno byc ok
        3. Scierasz smar ktory jest w kostce na jakiejs tarce z malymi oczkami
        4. Posypujesz rownomiernie ślizg tymi wiorkami ze smaru.
        5. Ustawionym juz zelazkiem rozsmarowujesz to dlugimi posuwistymi ruchami, ale pod zadnym pozorem nie przytrzymujac zelazka zbyt dlugo w jednym miejscu ( parafina powinna zastygac w mgnieniu oka, od reki)
        6. Nasmarowany ślizg cyklinujesz za pomoca ostrej plastikowej cykliny ( chyba ze znajdziesz jakas ostra linijke) tzn. bierzesz ja w 2 rece i zdzierasz rownomiernie i do konca smar z nart, ktorego mozesz uzyc ponownie jesli nie jest zabrudzony.
        7. Powtarzasz punkt 4,5 i 6 kilkakrotnie ( trzy razy powinno wystarczyc)
        8. Po ostatnim smarowaniu cyklinujesz, a nastepnie polerujesz slizg szczotka jakas twardsza z naturalnego lub sztucznego wlosia az do momentu zaprzestania pojawiania sie bialego nalotu na slizgu.
        9.Bierzesz mieka szmatke i czyscisz krawedzie oraz slizg na polysk

        Nie dziw sie koniecznosci cyklinowania i zdzierania nalozonego smaru, bo to chodzi o napuszczenie(nasaczenie) slizgu a nie nalozenie grubej warstwy smaru. On po prostu musi wniknac w strukture.

        Temat ująłem ze swojego punktu widzenia, byc moze sa lepsze metody,a ta jest zła, ale ja robie wlasnie tak (a smaruje od niedawna). MIŁEGO smarowania!!!
        POZDRAWIAM

        Komentarz


        • #5
          Czym smarować narty?

          Świeczka, stare żelazko, coś do wyrównania, najlepsze na temperature ok 0 i mały mróz.

          Komentarz

          partnerzy ispo.com WorldSkiTest Stowarzyszenie Instruktorów i Trenerów Narciarstwa PZN Wypożyczalnie i Centra testowe WinterGroup Steinacher und Maier Public Relation
          www.trentino.plskionline.tv
          Google+ | newsletter | mobile | RSS | reklama | kontakt | nota prawna | polityka cookies
          Pracuję...
          X