skionline.pl
Zamknięty temat
Strona 1 z 2 12 OstatniaOstatnia
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 28

Wątek: 198,2 km/h na nartach !

Reputacja

Dziękuję
    0
    Otrzymał 0 podziękowań
    za 0 postów

Wink 198,2 km/h na nartach !

Stara gwardia
    Reputacja
    ReputacjaReputacjaReputacjaReputacjaReputacjaReputacjaReputacjaReputacjaReputacjaReputacjaReputacjaReputacja
    Awatar marboru
    Dni na nartach
    27
    Dziękuję
    704
    Otrzymał 1,727 podziękowań
    za 687 postów
    Delikatnie rzecz ujmując - niezbyt mądry Narciarz i czyn!!!

Pytanie co by się stało, gdyby ludzie, którzy pojawili się w dolnej części trasy wjechali "stadnie" na tor jazdy zjeżdżającego?
    Sezon 2008/09 - 18 dni na nartach
    Sezon 2009/10 - 39 dni na nartach
    Sezon 2010/11 - 26 dni na nartach

Reputacja

Dziękuję
    0
    Otrzymał 0 podziękowań
    za 0 postów
    Obserwowałem cały stok Widziałem wszystkich ludzi i w każdym momencie mogłem skręcić Trasa jest bardzo szeroka, a ja znam swoje możliwości

Stara gwardia
    ReputacjaReputacjaReputacjaReputacjaReputacjaReputacjaReputacjaReputacjaReputacjaReputacja
    Awatar Mitek
    Dziękuję
    551
    Otrzymał 550 podziękowań
    za 271 postów
    Zdjęć
    48
    Cześć
    Cytat Zamieszczone przez TheOSTRfan Zobacz posta
    Obserwowałem cały stok Widziałem wszystkich ludzi i w każdym momencie mogłem skręcić Trasa jest bardzo szeroka, a ja znam swoje możliwości
    Ani nie znasz możliwości, ani nie umiesz przewidywać a nawet zbyt dobrze jeździć. Na dodatek nie masz pojęcia z jaką prędkością jechaleś bo pomiary tego typu są bardzo zafałszowane. Oceniam, że mogłeś najwyżej zblizyć się do 100km/h.
    Idź po rozum do glowy.
    Pozdro

5. The Following 2 Users Say Thank You to Mitek For This Useful Post:

johnny_narciarz (04-02-2012),Przemo_ski (04-02-2012)

Początkujący
    Reputacja

Dziękuję
    1
    Otrzymał 5 podziękowań
    za 3 postów
    Idealny przykład tego że pomiar gps na nartach się nie sprawdza.

Początkujący
    Reputacja

Dziękuję
    7
    Otrzymał 23 podziękowań
    za 17 postów
    Tak jak Ty TheOSTRfan mysli kazdy 18 latek który ma od 2 tygodni pramo jazdy i zabił dziecko na przejściu dla pieszych jadąc 198,2 w mieście.
    Myślę, że admin powinien usunąć ten wątek.

Wojtek
    41 lat doswiadczenia na nartach

8. Użytkownicy, którzy podziękowali logos za tego posta:

Przemo_ski (04-02-2012)

Początkujący
    Reputacja

Dziękuję
    2
    Otrzymał 2 podziękowań
    za 2 postów
    Pomijając brak rozsądku, prędkość mogłeś mieć w okolicach 80-110 km/h, zbyt mało nachylony stok na więcej.
    Opory powietrza rosną z kwadratem prędkości i o ile do 80-100 km/h można rozpędzić w ciągu 8-10 sekund na średnio nachylonych stokach to potem tej prędkości już nie przybywa (nawet jak masz narty idealnie nasmarowane), dołożenie kolejnych kilku dziesiątek do tego wymaga naprawdę ostrej stromizny (coś jak najazd na skocznie narciarską tylko kilka razy dłuższej).

Kiedyś ktoś w Polsce poszedł na kreskę z Gąsiennicowej i osiągnął coś w okolicach 160-180 (nie pamietam dokładnie), a na tym stoku co jechałeś 100km/h +/- 10% to granica nie do przekroczenia.

Zobacz na jakim nachyleniu 200 da się zrobić
    http://www.youtube.com/watch?v=QxsmTSv6CPo

Jak znajdziesz gdzieś miejsce, gdzie 80% narciarzy zsuwa się bokiem i w portki robi, to tam właśnie trzeba.
    Ostatnio edytowane przez Szymon_K ; 04-02-2012 o 11:42

Stara gwardia
    ReputacjaReputacjaReputacjaReputacjaReputacjaReputacjaReputacjaReputacjaReputacjaReputacja
    Awatar Mitek
    Dziękuję
    551
    Otrzymał 550 podziękowań
    za 271 postów
    Zdjęć
    48
    Cześć
    Cytat Zamieszczone przez Szymon_K Zobacz posta
    Pomijając brak rozsądku, prędkość mogłeś mieć w okolicach 80-110 km/h, zbyt mało nachylony stok na więcej.
    Opory powietrza rosną z kwadratem prędkości i o ile do 80-100 km/h można rozpędzić w ciągu 8-10 sekund na średnio nachylonych stokach to potem tej prędkości już nie przybywa (nawet jak masz narty idealnie nasmarowane), dołożenie kolejnych kilku dziesiątek do tego wymaga naprawdę ostrej stromizny (coś jak najazd na skocznie narciarską tylko kilka razy dłuższej).

Kiedyś ktoś w Polsce poszedł na kreskę z Gąsiennicowej i osiągnął coś w okolicach 160-180 (nie pamietam dokładnie), a na tym stoku co jechałeś 100km/h +/- 10% to granica nie do przekroczenia.

Zobacz na jakim nachyleniu 200 da się zrobić
    http://www.youtube.com/watch?v=QxsmTSv6CPo

Jak znajdziesz gdzieś miejsce, gdzie 80% narciarzy zsuwa się bokiem i w portki robi, to tam właśnie trzeba.
    "Ktoś...." - Jacek Nikliński. Jak na tamte czasy był to bezprcedensowy wyczyn. Stok udeptywany był ręcznie (noznie ) Podczas prób w 1978 roku pogoda była po prostu zła a i tak udalo się osiągnąć ponad 140 km/h.
    W 1979 w dobrych warunkach i wyposazony w profesjonalny sprzęt Pan Jacek przekroczył 180 km/h i to był bardzo dobry - światowej klasy - wynik wtedy.
    Do momentu gdy Jędrzej Dobrowolski nie zaczął jeździć był to rekord Polski.
    Jak widać pobicie go to obecnie pestka dla gości, którzy "znają swoje mozliwości" a nawet nie potrafią przyjąć porządnej pozycji zjazdowej, dobrać stou do próby, zadbac o nieobecnośc innych, ..... nie chce się pisać nawet. Dla mnie żenada.
    Chyba, że to po prostu taki żarcik - ale też ludzie pojawiający się z boku az lewej na dole nie wyglądają na dorobionych w photoshopie.
    Pozdro serdeczne

11. The Following 2 Users Say Thank You to Mitek For This Useful Post:

latamito (04-02-2012),Szymon_K (04-02-2012)

Średnio zaawansowany
    ReputacjaReputacjaReputacja

Dziękuję
    43
    Otrzymał 91 podziękowań
    za 54 postów
    Nikt przekonująco nie wyjaśnił,dlaczego GPS położony na desce rozdzielczej auta pokazuje cały czas tą samą szybkość co szybkosciomierz-urządzenie
    wiarygodne,z tolerancja tylko 2% na plus,bo zaniżać nie może,a już wzięty do kieszeni na narty pokazuje zupełnie co innego...
    Słyszałem o teorii,że pochylona sylwetka zasłania na moment sygnał z satelitów????
    Próbowaliśmy to kilka lat temu na Jaworzynie na 2ce-pusty stok,bardzo szybka skorupa lodowa rano-jezdziliśmy do ok.150 km/h najszybszy
    z nas na zjazdowych nartach,gdy pojechał śladem pod dawnym orczykiem,osiągnął 171 km/h....

Stara gwardia
    ReputacjaReputacjaReputacjaReputacjaReputacjaReputacjaReputacjaReputacjaReputacja
    Awatar aklim
    Dziękuję
    571
    Otrzymał 466 podziękowań
    za 274 postów
    Zdjęć
    14
    Cytat Zamieszczone przez TheOSTRfan Zobacz posta
    ale jaja
    gość ma 200 na liczniku i może w każdym momencie skręcić
    ci co biją rekordy prędkości to przy tobie są małe bolki bo oni nie potrafią tak jak ty obserwować cały stok , skręcać w każdym momencie przy dwustu na godzinę
    a co do twojej prędkości to pewnie miałeś coś koło setki na liczniku , ale pewnie myślałeś ,że masz dwieście , bo masz taką pozycję jakbyś ze strachu narobił w spodenki

Stara gwardia
    ReputacjaReputacjaReputacjaReputacjaReputacjaReputacjaReputacjaReputacjaReputacja
    Awatar fanatyk
    Dziękuję
    640
    Otrzymał 420 podziękowań
    za 210 postów
    Mój rekord to 109,2 km/h. Mierzone GPS. Nie wiem czy to dobry pomiar, ale moja Navi w samochodzie pokazuje tyle co jest na liczniku, więc pewnie tyle jechałem.
    ıɯɐƃou ʎɹoƃ op ɹoʇıuoɯ zsɐɯ ǝz ʎzɔɐuz oʇ ɔɐʇʎzɔǝzɹd oʇ ǝıuɐʇs ʍ sǝʇsǝɾ ılǝzǝɾ

Początkujący
    Reputacja
    Awatar latamito
    Dziękuję
    22
    Otrzymał 19 podziękowań
    za 11 postów
    Mój rekord na nartach to 323 km/h ale w trakcie jazdy musiałem wyłączyć nadajnik bo jedna narta mi się wypięła a na pewno jechałem szybciej
    Ostatnio edytowane przez latamito ; 04-02-2012 o 16:04 Powód: :)

16. The Following 4 Users Say Thank You to latamito For This Useful Post:

fanatyk (04-02-2012),Mitek (04-02-2012),Nightgale (06-02-2012),WIND (04-02-2012)

Stara gwardia
    Awatar aklim
    Dziękuję
    571
    Otrzymał 466 podziękowań
    za 274 postów
    Zdjęć
    14
    Cytat Zamieszczone przez latamito Zobacz posta
    Mój rekord na nartach to 323 km/h ale w trakcie jazdy musiałem wyłączyć nadajnik bo jedna narta mi się wypięła a na pewno jechałem szybciej
    już się boję , że ktoś przebije latamito

Weteran
    Reputacja
    Awatar johnny_narciarz
    Dni na nartach
    47
    Dziękuję
    1,629
    Otrzymał 1,427 podziękowań
    za 576 postów
    Zdjęć
    730
    Mogło być nawet więcej niż te blisko 200km/h!
    1.Ok 18 sekundy widać,jak szata graficzna z nart zostaje zerwana (prawdopodobnie pod wpływem oporu powietrza) i zatrzymuję się na kamerze (prawy górny róg).
    2.Przebieg 10,6km i całkowity czas 48,58 sekundy?

Zastanawia jedynie maksymalna 198,2 km/h,a średnia 13,1km/h?

Reputacja

Dziękuję
    0
    Otrzymał 0 podziękowań
    za 0 postów
    Panie Mitek wypraszam sobie te wypowiedzi na mój temat Jeżdżę na natrach od urodzenia kiedy jeszcze nie umiałem chodzić jeździłem na nosidełkach u mojego taty potem na szelkach, a od 4 roku życia już pierwsze samotne próby (oczywiście pod nadzorem opiekunów) Nie uczyłem się w Polsce na tych oślich łączkach gdzie nawet się rozpędzić porządnie nie da, tylko w Austrii Jestem tutaj co rok Co do nachylenia stoku - gdyby Państwo wiedzieli stok jest długi. Jest to czerwona szeroka trasa i długa... na filmiku widać może 1/4 trasy, a obok kamerzysty miałem faktycznie max ok 100 km/h bo jeszcze się rozpędzałem (ważę ok. 84 kg - nie wiem na ile to jest ważne) Tam gdzie znikam jest duży spad w dół gdzie nachylenie wzrasta, natomiast zaraz po tym spadzie jest ok 300-400m płaskiego. Film jest nagrany rano na dobrze przygotowanej trasie, gdzie było mało ludzi, a moi koledzy zadbali o to żebym pojechał w momencie kiedy ich nie będzie w ogóle (jak widać na filmie) Jeżeli ktoś nie jest przekonany do moich umiejętności nie omieszkam pokazać na co mnie stać w każdym dowolnym miejscu na Śląsku (ponieważ tam mieszkam) Proszę również zwrócić uwagę na to w jakim położeniu jest kamera natomiast odcinek ostatnich 100m gdzie znikam nie ma dużego nachylenia, jest ono tam gdzie się rozpędzam i tam gdzie znikam To jest prędkość, którą wykazuje GPS (nie wiem na ile to jest precyzyjne ale sam tego nie wymyśliłem ani nie wpisałem,a specjalistą nie jestem). W każdym razie proszę mnie nie obrażać i nie oceniać moich umiejętności po zobaczeniu jednego amatorskiego filmiku, w którym praktycznie nic nie widać.

Stary wyjadacz
    ReputacjaReputacjaReputacjaReputacjaReputacjaReputacjaReputacja
    Awatar nurek1974
    Dni na nartach
    21
    Dziękuję
    167
    Otrzymał 267 podziękowań
    za 157 postów
    Dobrze że nie startujesz w Red Bull Zjazd na krechę bo niemiałbym po co tam jechać, no chyba że się zapisałeś to już pisze o oddanie kasy bo bezsensu się z tobą ścigać no i powinieneś wystartować w PS - DH pewnie Bode i reszta wymiękną.
    2010/2011 – 33 dni
    2009/2010 – 24 dni
    2008/2009 – 25 dni

Początkujący
    Reputacja

Dni na nartach
    6
    Dziękuję
    8
    Otrzymał 20 podziękowań
    za 11 postów
    Ludzie nie gorączkujcie się tu tak zaraz się całe towarzystwo wzajemnej adoracjo odezwało i pojechaliście po kolesiu jak by Wam po drodze po nartach przejechał chill out! Inna sprawa to natomiast fakt, że rekord prędkości na nartach wynosi 251,40 km/h i został pobity na specjalnie przygotowanym stoku w aerodynamicznym kombinezonie więc szansa, że amator zbliżył się na 50 km/h jest mała.

22. The Following 2 Users Say Thank You to michaś For This Useful Post:

fanatyk (05-02-2012),Jero36 (05-02-2012)

Reputacja

Dziękuję
    1
    Otrzymał 6 podziękowań
    za 1 post
    Cytat Zamieszczone przez lski@interia.pl Zobacz posta
    Nikt przekonująco nie wyjaśnił,dlaczego GPS położony na desce rozdzielczej auta pokazuje cały czas tą samą szybkość co szybkosciomierz-urządzenie
    wiarygodne,z tolerancja tylko 2% na plus,bo zaniżać nie może,a już wzięty do kieszeni na narty pokazuje zupełnie co innego...
    Słyszałem o teorii,że pochylona sylwetka zasłania na moment sygnał z satelitów????
    Próbowaliśmy to kilka lat temu na Jaworzynie na 2ce-pusty stok,bardzo szybka skorupa lodowa rano-jezdziliśmy do ok.150 km/h najszybszy
    z nas na zjazdowych nartach,gdy pojechał śladem pod dawnym orczykiem,osiągnął 171 km/h....
    GPSy montowane w komórkach oraz nawigacje samochodowe tracą wiarygodność w terenie, a to dlatego że nawigacja uśrednia wyniki pomiaru współrzędnych z kilku cykli, i jeśli jest połączona z mapą to przybliża uzyskany punkt do któregoś z punktów drogi (zauważcie że po zjeździe z jakiejś drogi nawigacja czasami "gubi się" i odnajduje po kilku sekundach - to dlatego że uzyskane średnie współrzędne są zbyt odległe od drogi którą jechaliśmy i nawigacja musi "przemyśleć" czy to błąd pomiaru czy zjechaliśmy);
    dokładność odbiorników GPS wraz z mapą to ok 5-15 m wsp. B,L oraz 15-50 albo i więcej wp. H a ilość możliwych błędów pomiaru to można by pracę dyplomową napisać,
    w terenie taka nawigacja po pierwsze:
    nie zawsze ma dostęp do satelitów (minimum 4);
    nie zawsze jest zorientowana cały czas w tę samą stronę ("gubi" kierunek północy);
    nie ma do czego się uśrednić (gdyż nie ma w terenie dróg),
    przy dużych prędkościach zaburza to pomiar, i nawigacja może "zbudować" wektor, który ma np. 100 metrów a czas jego przejścia to np. 2 sekundy - i już mamy 50 m/s
    żeby uzyskać wiarygodny pomiar trzeba by użyć odbiornika dwuczęstotliwościowego z RTK albo zmierzyć prędkość średnią np. na odcinku 1000 metrów
    Ostatnio edytowane przez kamil3ds ; 04-02-2012 o 19:50

24. The Following 6 Users Say Thank You to kamil3ds For This Useful Post:

fanatyk (05-02-2012),gajowy01 (07-02-2012),Jero36 (05-02-2012),juice (04-02-2012),Mario (04-02-2012),Robson71 (04-02-2012)

Średnio zaawansowany
    Reputacja

Dziękuję
    40
    Otrzymał 21 podziękowań
    za 18 postów
    No to ja dołożę swoje 3 grosze do wiarygodności gps zamontowanego w nokii a taka była użyta w tym pseudo "teście".

Nie wiem czy ktoś używa programów w stylu sport trackera (na różne platformy komórkowe), przez 10 dni jeździłem po ok 4-6 godzin z włączonym gps i spotrtrackerem który zapisuje wszystkie dane odnoszące się do treningu (wysokość prędkość średnie ślad itd bardzo pomocne) 8 dni spędziłem na CN Azoty i okazało się że nie z gruszki ni z pietruszki gps nokia e52 podawał że np. szczyt czyli wysokość stoku jest o 50 wyżej niż w 30 innych zjazdach tego dnia, że prędkość maksymalna dla danego zjazdu była 75 km/godz gdzie standardowo powtarzalnie zjeżdżając oscylował w okolicy 40-50 km/godz. (tak przy okazji gps na trasie "Długość (m) 820 Różnica poziomów (m) 164" łapał tylko 3-4 punkty)

Jeżeli chcesz się sprawdzić TheOSTRfan to proponuję wykorzystać odpowiednie miejsce albo zatrudnić odpowiednią wiarygodną ekipę pomiarową a nie szaleć z nokią w kieszeni twierdząc że na Śląsku to z każdym na gołą klatę na stok wyjdziesz i pokarzesz co masz w narciarkach, nie żebym Ci nie wierzył ale warto doświadczenie powtórzyć na nokii ze 20 razy i jak za każdym razem błąd pomiarowy będzie oscylował wokół 10 km/godz. uznać że jest się czym chwalić.

A jakby co to zapraszam na jakiekolwiek studia techniczne to pozwoli ci spojrzeć racjonalniej na jakiekolwiek wyniki i statystykę bo o tym i błędach/metodach statystycznych zdaje się nie masz pojęcia wierząc temu pomiarowi.

dziękuję z uwagę

Reputacja

Dziękuję
    0
    Otrzymał 0 podziękowań
    za 0 postów
    Powiem tak Nie wiem na ile wiarygodny jest GPS licznika też nie miałem, a nie mam porównania bo nigdy nie brałem udziału w żadnych konkursach Kolega, który się ściga samochodami powiedział mi, że to spokojnie tyle może być bo wie jak to mniej więcej wygląda, a widział te moje "próby" na żywo wtedy gps pokazał 187 km/h innym razem na krótszej czarnej trasie wykazał 133 km/h Nie mam zamiaru się kłócić bo to i tak nie ma sensu Ten filmik nie odzwierciedla tego jak to wygląda Filmik był kręcony iphonem, a prędkość gps Każdy może mieć swoje zdanie niestety w Alpy jadę ponownie dopiero w przyszłym roku i kolega powiedział, że jest mi w stanie załatwić kamerkę "Go Pro HD" i może wtedy coś będzie można powiedzieć. To jest amatorski filmik i nie miałem zamiaru wywoływać takiej burzy... GPS może się mylić, a może nie Jeśli sami tego nie zobaczycie to też nie powinniście tak krytykować bo nie można w 100% powiedzieć, że nie miałem takiej prędkości i że GPS się pomylił. Nie wiem musiałbym się sprawdzić w miejscu gdzie takie pomiary są bardziej wiarygodne ale śmieszy mnie jak ktoś mówi "Nie to nie mogło być tyle bla bla bla" tak jakby widział to na własne oczy na żywo. Nie byłem w stanie nagrać całej trasy, przykro mi z tego powodu. Mam inne filmiki ale tam nie osiągałem jakiś ogromnych prędkości.

Zamknięty temat