skionline.pl
mobile dodaj stronę skionline.pl do ulubionych forum RSS startuj z nami

Wróć   skionline.pl - narciarskie forum > Sprzęt narciarski > Tuning sprzętu

Ważne informacje!

Tuning sprzętu Ostrzenie, regeneracja, smarowanie, suszenie, narzędzia, porady

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 25-02-2010, 21:09   #141
Mikolaj00
Początkujący

Dni na nartach: 7
Podziękował: 4
Otrzymał 0 podziękowań za 0 postów
Mikolaj00 is on a distinguished road
Mateo przypominam się. Obiecałeś zdjęcie uchwytu do diamentu. Jeśli można prosić to byłbym zobowiązany.
Mikolaj00 jest offline   Odpowiedź z cytatem
Stary 25-02-2010, 21:17   #142
Mateo
Średnio zaawansowany

Podziękował: 1
Otrzymał 3 podziękowań za 3 postów
Mateo is on a distinguished road
Nie było moim zamiarem eskalowanie dyskusji która, co nieco śmieszne wynikała między zwolennikami "moczenia". Nie wiem też co w moich postach mogło zostać odebrane jako złosliwość lub próba osmieszania. Koledzy ! Wyloozka
Piszę nieco skrótowo i pośpiesznie bo właśnie "przeleciałem", oczywiście obficie mocząc 6 par nart na jutrzejszy wyjazd do Karyntii.
Sądzę, że mam również pewne doświadczenie osobiste. Parę osób z tego i innego forum wie, ze robię to całkiem przyzwoicie.
Wracając do merituma i żeby przy okazji nie zanudzić i nie spowodować ponownie odruchu wymiotnego u pozostałych czytających ten wątek.

Ciepło powstające podczas tarcia i ścinania nierówności stali krawędzi wcale nie musi byc tak spektakularne aby spowodować pożar warsztatu. To nieporozumienie. Wystarczy miejscowy i nieodczuwalny dla nas wzrost temperatury o kilkadziesiąt stopni w mikroskali własciwiej rozmiarowi polikrystalicznej wielkości ziaren diamentów aby rozpocząć proces destrukcji pilnika diamentowego rozpocząć. Tak naprawdę to problemem nie jest rozgrzewanie się tylko wielokrotne, niejednakowe procesy rozgrzewania i stygnięcia diamentów i otaczającej je bazy mosiężnej. Nie na próżno podałem kilka danych fizycznych. Szkoda, że nie mam czasu aby przygotować rysunki lepiej tłumaczące o co mi chodzi.
Ziarna diamentowe podczas tarcia rozgrzewają się i to nie podlega dyskusji. Ciepło jest bardzo sprawnie przewiedzione przez diament i rozgrzewa bezpośrednio przylegający mosiądz. 18-krotnie wyższy współczynnik rozszerzalności cieplnej oraz 10-krotnie gorsze od diamentu przewodnictwo cieplne powoduje powstanie silnego i rosnącego nacisku sąsiadującego mosiądzu na ziarno diamentu. Do tego momentu wszystko jest jeszcze Ok , nacisk z boków na nieściśliwy diament się wzjemnie równoważy, ale następuje stopniowe wypychanie niemieszczącego się mosiądzu do góry a rozgrzany mosiądz od spodu wypycha diament nieznacznie do góry. W sumie nic specjalnego się nie dzieje. Stanie się dopiero kiedy, po pracy, pilnik wystygnie. Mosiądz stygnąc, nie powróci dokładnie na swoje miejsce, ponownie skutecznie unieruchamiając diament. Dookoła ziarna powstaną luzy. Luzy które umożliwią, podczas następnych prac, na wyrobienie sobie przez kanciaste ziarno diamentu coraz większej przestrzeni, aż do wypadnięcia.
Konsekwentne, od pierwszego użycia !, odbieranie powstającego podczas tarcia ciepła, nawet tego niezauważalnego dla nas jest podstawą trwałości układu tak niejednorodnego pod względem rozszerzalności i przewodności z jakim mamy do czyniena w pilniku diamentowym. Raz "wyloozowany" diament jest stracony
Przy okazji dodam jeszcze jedną zaletę stosowania mikstury. Na obrabianym metalu krawędzi pojawia się tzw.film który redukuje tarcie i związane z nim ciepło w miejscach gdzie stosowana akurat granulacja pilnika już nie daje efektu polerskiego a wyłącznie tarcie bez szlifowania. Łatwy do wychwycenia moment kiedy pilnik przestaje "grać" a zaczyna "płynąć" po filmie.
Mam nadzieję, że nie zanudziłem a moja wypowiedź nikogo nie uraziła
Czeka mnie, mam nadzieję, sympatyczny wyjazd do Karyntii i w tym pogodnym nastroju życzę miłego wieczoru.

Ostatnio edytowane przez Mateo : 25-02-2010 - 21:24.
Mateo jest offline   Odpowiedź z cytatem
Stary 25-02-2010, 21:21   #143
Mateo
Średnio zaawansowany

Podziękował: 1
Otrzymał 3 podziękowań za 3 postów
Mateo is on a distinguished road
Do Mikołaja,
Pamiętam ale miałem problemy z aparatem. Byle czym się nie da a dodatkowo, mam teraz nawał przgotowań do wyjazdu. Czy może być po powrocie czyli za tydzień ?
Pozdrawiam
Mateo jest offline   Odpowiedź z cytatem
Stary 26-02-2010, 19:07   #144
Mikolaj00
Początkujący

Dni na nartach: 7
Podziękował: 4
Otrzymał 0 podziękowań za 0 postów
Mikolaj00 is on a distinguished road
Oczywiście. Byłbym wdzięczny jakbyś po prostu miał to na uwadze.
Mikolaj00 jest offline   Odpowiedź z cytatem
Stary 01-03-2010, 15:22   #145
ravick97
Stary wyjadacz

Awatar ravick97

Podziękował: 372
Otrzymał 152 podziękowań za 90 postów
ravick97 is a splendid one to beholdravick97 is a splendid one to beholdravick97 is a splendid one to beholdravick97 is a splendid one to beholdravick97 is a splendid one to beholdravick97 is a splendid one to beholdravick97 is a splendid one to behold
a propos dyskusji o użyciu wody podczas ostrzenia przy pomocy diamentu:

"Use only water as a lubricant. A lubricant is only necessary to speed the process of clearing swarf (material removed during sharpening) into the recessed dots. "

http://www.dmtsharp.com/general/whydiamond.htm
ravick97 jest offline   Odpowiedź z cytatem
The Following 2 Users Say Thank You to ravick97 For This Useful Post:
Bode (02-03-2010), Raceman (01-03-2010)
Stary 02-03-2010, 21:08   #146
Bode
Stary wyjadacz

Awatar Bode

Dni na nartach: 46
Podziękował: 79
Otrzymał 85 podziękowań za 66 postów
Bode is a name known to allBode is a name known to allBode is a name known to allBode is a name known to allBode is a name known to allBode is a name known to all
Wyślij wiadomość przez Skype™ do Bode Send Message via Gadu Gadu to Bode
Ważne

Generalnie woa pomaga tez w prowadzeniu diamentu. W momencie kiedy uzywamy powiedzmy sety to nie zatrzymuje się na krawędzi przy przyciąganiu do siebie, tylko gładko sunie po powierzchni. nie wyobrazam sobie np wykańczać tysiączką bez wody. widzę różnicę. I niech nikt nie mowi, ze woda nie ma wpływu na efekt końcowy!
Bode jest offline   Odpowiedź z cytatem
Stary 02-03-2010, 22:59   #147
smiths23
Średnio zaawansowany

Awatar smiths23

Dni na nartach: 54
Podziękował: 94
Otrzymał 71 podziękowań za 35 postów
smiths23 is a glorious beacon of lightsmiths23 is a glorious beacon of lightsmiths23 is a glorious beacon of lightsmiths23 is a glorious beacon of lightsmiths23 is a glorious beacon of light
Cytat:
Napisał Bode Zobacz post
Generalnie woa pomaga tez w prowadzeniu diamentu. W momencie kiedy uzywamy powiedzmy sety to nie zatrzymuje się na krawędzi przy przyciąganiu do siebie, tylko gładko sunie po powierzchni. nie wyobrazam sobie np wykańczać tysiączką bez wody. widzę różnicę. I niech nikt nie mowi, ze woda nie ma wpływu na efekt końcowy!
Bode wpadne kiedys do Ciebie i troszke zaglebie sie w temat ostrzenia dla samego siebie hehe szczerze, u mnie ostrzeniem zajmuje sie padre, ale wiem ze to nie sa cuda.. przeleci od czasu do czasu diamentem czy czyms sam nawet nie wiem, ale wiem jedno.. ze narty na których jezdza chodza jak po szynach, krawedzie trzymaja elegancko.. i cudow przy ostrzeniu nie potrzebuje:P po prostu jezdze:P
Stary 06-03-2010, 21:05   #148
kaja45
Początkujący

Awatar kaja45

Dni na nartach: 9
Podziękował: 12
Otrzymał 20 podziękowań za 13 postów
kaja45 will become famous soon enoughkaja45 will become famous soon enough
Wyślij wiadomość przez Skype™ do kaja45 Send Message via Gadu Gadu to kaja45
Cytat:
Napisał Bode Zobacz post
Bode czy ty ostrzyłeś sam swoje narty ? Bo czytałem wiele twoich postów i niestety sam sobie zaprzeczasz w wielu sprawach, to jak to jest z tobą ?
Stary 07-03-2010, 10:08   #149
Bode
Stary wyjadacz

Awatar Bode

Bode is a name known to allBode is a name known to allBode is a name known to allBode is a name known to allBode is a name known to allBode is a name known to all
Cytat:
Napisał kaja45 Zobacz post
Bode czy ty ostrzyłeś sam swoje narty ? Bo czytałem wiele twoich postów i niestety sam sobie zaprzeczasz w wielu sprawach, to jak to jest z tobą ?
Dlaczego sam sobie zaprzeczam? Czy pisałem, że należy ostrzyć na sucho a potem że na mokro? Tak, ostrze bo mam serwis. Nie rozumiem pytania...
Stary 07-03-2010, 18:58   #150
kaja45
Początkujący

Awatar kaja45

Dni na nartach: 9
Podziękował: 12
Otrzymał 20 podziękowań za 13 postów
kaja45 will become famous soon enoughkaja45 will become famous soon enough
Wyślij wiadomość przez Skype™ do kaja45 Send Message via Gadu Gadu to kaja45
Nie o to chodzi, w wielu postach piszesz, że sam nie ostrzysz tylko oddajesz narty koledze i jak się ma to do twoich wypowiedzi
Stary 08-03-2010, 14:11   #151
Bode
Stary wyjadacz

Awatar Bode

Cytat:
Napisał kaja45 Zobacz post
Nie o to chodzi, w wielu postach piszesz, że sam nie ostrzysz tylko oddajesz narty koledze i jak się ma to do twoich wypowiedzi
Oddaje mu slalomke, w której juz praktycznie nie ma krawędzi, a on jest czarodziejem i ściąga z niej minimalną ilość metalu Chcesz to dam Ci do niego namiary na priv. Poprostu wiem, że jest odemnie o wiele lepszy bo ma dłuższe doświadczenie i jest serwisantem u mnie w klubie. Ja ostrze sobie samemu tylko gigantki, które mają sporo krawędzi. Wiem, że różnice między moim a jego ostrzeniem to setne części mm, ale krawędź slalomki jest w tak tragicznym stanie, że oddaje je jemu bo chciałbym je zużyć do końca, ale nie koniecznie 2 razy szybciej (biorąc pod uwagę, że ostrze narty średnio co 3 tyg). Sory za zamieszanie. Poprostu mam 4 pary nart i raz na czas wypowiadam się o jednej , raz o drugiej.
Stary 16-07-2010, 15:47   #152
Bode
Stary wyjadacz

Awatar Bode

Cytat:
Napisał Raceman Zobacz post
Z całym szacunkiem dla wiedzy kolego Heli , mam pytanie skąd teoria z odbieraniem ciepła przez chłodziwo (woda +alkohol) co za tym idzie wytapianiem się małych kryształków diamentu z mosiądzu? Podam tylko tyle że topnienie mosiądzu wynosi ok 1000 C http://pl.wikipedia.org/wiki/Mosi%C4%85dz tak więc musiało by przy skrawaniu powstawać niesamowite ciepło które można wyczuć zmysłem dotyku jak także i powonieniem. Wyczytałem także po przetłumaczeniu przez translator na stronie którą sam podałeś http://www.dmtsharp.com/general/whydiamond.htm# że cytat:
" 3. Korzystaj wyłącznie z wody, jak smar. Smar jest konieczne jedynie w celu przyspieszenia procesu usuwania wiórów (materiały usunięte podczas ostrzenia) w zagłębieniu punktów." tłumacz google.
Tak że nawet producent pisze że roztwór jest potrzebny do wymywania opiłków metalu z krawędzi. Oczywiście zdaję sobie sprawę z występowania sił tarcia http://pl.wikipedia.org/wiki/Tarcie_...ie_fizyczne%29 i ciepła wytwarzanego podczas ostrzenia ale przy tak niewielkim nacisku i szybkości narzędzia skrawającego śmiem twierdzić że nie ma tu zjawiska wytopu diamentu z mosiądzu. Popieram moją tezę tym, że nawet po jednym pociągnięciu pilnikiem diamentowym po krawędzi na sucho musiało by następować wytapianie i natychmiastowe zużycie pilnika ???? W co szczerze wątpię.

Właśnie odgrzebałem ten temat ;P Co do temperatury wynikającej z siły tarcia. Jeśli w wyniku tarcia diamentu i mosiądzu o krawędź wystąpiłaby temperatura 1000 *C to raz, że jak pisze raceman byłoby to odczuwalne a 2 krawędź jest stalowa, hartowana, przewodnictwo cieplne stali jest bardzo duże. Jeśli krawędź razem z pilnikiem w wyniku tarcia doszłaby do 1000*C to ślizg stopiłby się bo ma z nią styczność ( kiedyś udało mi się przypalić ślizg 200*C.)

morał ? raceman ma rację.
Stary 18-07-2010, 11:52   #153
Raceman
Stara gwardia

Awatar Raceman

Podziękował: 244
Otrzymał 181 podziękowań za 99 postów
Raceman is a splendid one to beholdRaceman is a splendid one to beholdRaceman is a splendid one to beholdRaceman is a splendid one to beholdRaceman is a splendid one to beholdRaceman is a splendid one to beholdRaceman is a splendid one to beholdRaceman is a splendid one to behold
Send Message via Gadu Gadu to Raceman
No cieszy mnie to bardzo .
Po za tym już tak naprawdę brakowało mi pomysłów by obalić tezę "wytopu" - mylną wg. mnie i nie tylko...
Raceman jest offline   Odpowiedź z cytatem
Stary 18-07-2010, 13:22   #154
Bode
Stary wyjadacz

Awatar Bode

Cytat:
Napisał Raceman Zobacz post
No cieszy mnie to bardzo .
Po za tym już tak naprawdę brakowało mi pomysłów by obalić tezę "wytopu" - mylną wg. mnie i nie tylko...
Aby rozgrzać ten kawałek mosiądzu do 1000*C to nie wiem jak szybko, z jakim naciskiem i jak długo należałoby to robić, ale nie polecam
Odpowiedz

Bookmarks

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania