|
|
|||||||
| Zarejestruj się | Galerie | FAQ | Lista użytkowników | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz przeczytane fora |
| Ważne informacje! |
| Tuning sprzętu Ostrzenie, regeneracja, smarowanie, suszenie, narzędzia, porady |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|
#141 |
|
Początkujący
Dni na nartach: 7
Podziękował: 4
Otrzymał 0 podziękowań za 0 postów
![]() |
Mateo przypominam się. Obiecałeś zdjęcie uchwytu do diamentu. Jeśli można prosić to byłbym zobowiązany.
|
|
|
|
|
|
#142 |
|
Średnio zaawansowany
Podziękował: 1
Otrzymał 3 podziękowań za 3 postów
![]() |
Nie było moim zamiarem eskalowanie dyskusji która, co nieco śmieszne wynikała między zwolennikami "moczenia". Nie wiem też co w moich postach mogło zostać odebrane jako złosliwość lub próba osmieszania. Koledzy ! Wyloozka
Piszę nieco skrótowo i pośpiesznie bo właśnie "przeleciałem", oczywiście obficie mocząc 6 par nart na jutrzejszy wyjazd do Karyntii. Sądzę, że mam również pewne doświadczenie osobiste. Parę osób z tego i innego forum wie, ze robię to całkiem przyzwoicie.Wracając do merituma i żeby przy okazji nie zanudzić i nie spowodować ponownie odruchu wymiotnego u pozostałych czytających ten wątek. Ciepło powstające podczas tarcia i ścinania nierówności stali krawędzi wcale nie musi byc tak spektakularne aby spowodować pożar warsztatu. To nieporozumienie. Wystarczy miejscowy i nieodczuwalny dla nas wzrost temperatury o kilkadziesiąt stopni w mikroskali własciwiej rozmiarowi polikrystalicznej wielkości ziaren diamentów aby rozpocząć proces destrukcji pilnika diamentowego rozpocząć. Tak naprawdę to problemem nie jest rozgrzewanie się tylko wielokrotne, niejednakowe procesy rozgrzewania i stygnięcia diamentów i otaczającej je bazy mosiężnej. Nie na próżno podałem kilka danych fizycznych. Szkoda, że nie mam czasu aby przygotować rysunki lepiej tłumaczące o co mi chodzi. Ziarna diamentowe podczas tarcia rozgrzewają się i to nie podlega dyskusji. Ciepło jest bardzo sprawnie przewiedzione przez diament i rozgrzewa bezpośrednio przylegający mosiądz. 18-krotnie wyższy współczynnik rozszerzalności cieplnej oraz 10-krotnie gorsze od diamentu przewodnictwo cieplne powoduje powstanie silnego i rosnącego nacisku sąsiadującego mosiądzu na ziarno diamentu. Do tego momentu wszystko jest jeszcze Ok , nacisk z boków na nieściśliwy diament się wzjemnie równoważy, ale następuje stopniowe wypychanie niemieszczącego się mosiądzu do góry a rozgrzany mosiądz od spodu wypycha diament nieznacznie do góry. W sumie nic specjalnego się nie dzieje. Stanie się dopiero kiedy, po pracy, pilnik wystygnie. Mosiądz stygnąc, nie powróci dokładnie na swoje miejsce, ponownie skutecznie unieruchamiając diament. Dookoła ziarna powstaną luzy. Luzy które umożliwią, podczas następnych prac, na wyrobienie sobie przez kanciaste ziarno diamentu coraz większej przestrzeni, aż do wypadnięcia. Konsekwentne, od pierwszego użycia !, odbieranie powstającego podczas tarcia ciepła, nawet tego niezauważalnego dla nas jest podstawą trwałości układu tak niejednorodnego pod względem rozszerzalności i przewodności z jakim mamy do czyniena w pilniku diamentowym. Raz "wyloozowany" diament jest stracony Przy okazji dodam jeszcze jedną zaletę stosowania mikstury. Na obrabianym metalu krawędzi pojawia się tzw.film który redukuje tarcie i związane z nim ciepło w miejscach gdzie stosowana akurat granulacja pilnika już nie daje efektu polerskiego a wyłącznie tarcie bez szlifowania. Łatwy do wychwycenia moment kiedy pilnik przestaje "grać" a zaczyna "płynąć" po filmie. Mam nadzieję, że nie zanudziłem a moja wypowiedź nikogo nie uraziła ![]() Czeka mnie, mam nadzieję, sympatyczny wyjazd do Karyntii i w tym pogodnym nastroju życzę miłego wieczoru. Ostatnio edytowane przez Mateo : 25-02-2010 - 21:24. |
|
|
|
|
|
#143 |
|
Średnio zaawansowany
Podziękował: 1
Otrzymał 3 podziękowań za 3 postów
![]() |
Do Mikołaja,
Pamiętam ale miałem problemy z aparatem. Byle czym się nie da a dodatkowo, mam teraz nawał przgotowań do wyjazdu. Czy może być po powrocie czyli za tydzień ? Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#144 |
|
Początkujący
Dni na nartach: 7
Podziękował: 4
Otrzymał 0 podziękowań za 0 postów
![]() |
Oczywiście. Byłbym wdzięczny jakbyś po prostu miał to na uwadze.
|
|
|
|
|
|
#145 |
|
Stary wyjadacz
Podziękował: 372
Otrzymał 152 podziękowań za 90 postów
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
a propos dyskusji o użyciu wody podczas ostrzenia przy pomocy diamentu:
"Use only water as a lubricant. A lubricant is only necessary to speed the process of clearing swarf (material removed during sharpening) into the recessed dots. " http://www.dmtsharp.com/general/whydiamond.htm |
|
|
|
|
|
#146 |
|
Stary wyjadacz
|
Generalnie woa pomaga tez w prowadzeniu diamentu. W momencie kiedy uzywamy powiedzmy sety to nie zatrzymuje się na krawędzi przy przyciąganiu do siebie, tylko gładko sunie po powierzchni. nie wyobrazam sobie np wykańczać tysiączką bez wody. widzę różnicę. I niech nikt nie mowi, ze woda nie ma wpływu na efekt końcowy!
![]()
|
|
|
#147 | |
|
Średnio zaawansowany
Dni na nartach: 54
Podziękował: 94
Otrzymał 71 podziękowań za 35 postów
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
szczerze, u mnie ostrzeniem zajmuje sie padre, ale wiem ze to nie sa cuda.. przeleci od czasu do czasu diamentem czy czyms sam nawet nie wiem, ale wiem jedno.. ze narty na których jezdza chodza jak po szynach, krawedzie trzymaja elegancko.. i cudow przy ostrzeniu nie potrzebuje:P po prostu jezdze:P
|
|
|
|
#148 | |
|
Początkujący
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#149 |
|
Stary wyjadacz
|
Dlaczego sam sobie zaprzeczam? Czy pisałem, że należy ostrzyć na sucho a potem że na mokro? Tak, ostrze bo mam serwis. Nie rozumiem pytania...
|
|
|
#150 |
|
Początkujący
|
Nie o to chodzi, w wielu postach piszesz, że sam nie ostrzysz tylko oddajesz narty koledze i jak się ma to do twoich wypowiedzi
![]()
|
|
|
|
#151 | |
|
Stary wyjadacz
|
Cytat:
Chcesz to dam Ci do niego namiary na priv. Poprostu wiem, że jest odemnie o wiele lepszy bo ma dłuższe doświadczenie i jest serwisantem u mnie w klubie. Ja ostrze sobie samemu tylko gigantki, które mają sporo krawędzi. Wiem, że różnice między moim a jego ostrzeniem to setne części mm, ale krawędź slalomki jest w tak tragicznym stanie, że oddaje je jemu bo chciałbym je zużyć do końca, ale nie koniecznie 2 razy szybciej (biorąc pod uwagę, że ostrze narty średnio co 3 tyg). Sory za zamieszanie. Poprostu mam 4 pary nart i raz na czas wypowiadam się o jednej , raz o drugiej.
|
|
|
|
#152 | |
|
Stary wyjadacz
|
Cytat:
Właśnie odgrzebałem ten temat ;P Co do temperatury wynikającej z siły tarcia. Jeśli w wyniku tarcia diamentu i mosiądzu o krawędź wystąpiłaby temperatura 1000 *C to raz, że jak pisze raceman byłoby to odczuwalne a 2 krawędź jest stalowa, hartowana, przewodnictwo cieplne stali jest bardzo duże. Jeśli krawędź razem z pilnikiem w wyniku tarcia doszłaby do 1000*C to ślizg stopiłby się bo ma z nią styczność ( kiedyś udało mi się przypalić ślizg 200*C.) morał ? raceman ma rację.
|
|
|
|
#153 |
|
Stara gwardia
|
No cieszy mnie to bardzo
. Po za tym już tak naprawdę brakowało mi pomysłów by obalić tezę "wytopu" - mylną wg. mnie i nie tylko... ![]()
|
|
|
#154 | |
|
Stary wyjadacz
|
Cytat:
![]()
|
|
![]() |