skionline.pl
mobile dodaj stronę skionline.pl do ulubionych forum RSS startuj z nami

Wróć   skionline.pl - narciarskie forum > Sprzęt narciarski > Sprzęt narciarski > Nowości na sezon 10/11

Ważne informacje!

Nowości na sezon 10/11 Tu wstawiamy informacje o nowościach sprzętowych na sezon 10/11

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 21-02-2010, 13:57   #1
JC
Administrator

Awatar JC

Dni na nartach: 26
Zdjęć: 214
Podziękował: 20
Otrzymał 597 podziękowań za 280 postów
JC has a reputation beyond reputeJC has a reputation beyond reputeJC has a reputation beyond reputeJC has a reputation beyond reputeJC has a reputation beyond reputeJC has a reputation beyond reputeJC has a reputation beyond reputeJC has a reputation beyond reputeJC has a reputation beyond reputeJC has a reputation beyond reputeJC has a reputation beyond repute
Tecnica buty narciarskie 2010/2011

Tecnica buty narciarskie 2010/2011: http://www.skionline.pl/galerie/?co=...&g_numer_zdj=1
Stary 21-02-2010, 14:47   #2
marcus
Średnio zaawansowany

Podziękował: 0
Otrzymał 9 podziękowań za 8 postów
marcus will become famous soon enoughmarcus will become famous soon enough
Przerost formy, jak dla mnie to " przegięcie " Pal licho, ważne czy wreszcie zmienili geometrię swoich skorup, dranie cały czas robili buty dające mocny impuls rotacyjny, tylko Diadlo Inferno był ( jest ? ) wyjątkiem, no ale Herbst czy Pranger to wymagający klienci
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg tecnicadiabloinferno.jpg (77.2 KB, 19 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez marcus : 21-02-2010 - 14:50.
marcus jest offline   Odpowiedź z cytatem
Stary 21-02-2010, 15:19   #3
mysiauek
Weteran

Awatar mysiauek

Podziękował: 490
Otrzymał 245 podziękowań za 171 postów
mysiauek has much to be proud ofmysiauek has much to be proud ofmysiauek has much to be proud ofmysiauek has much to be proud ofmysiauek has much to be proud ofmysiauek has much to be proud ofmysiauek has much to be proud ofmysiauek has much to be proud ofmysiauek has much to be proud of
Send Message via Gadu Gadu to mysiauek
Cytat:
Napisał marcus Zobacz post
impuls rotacyjny
a co to?
Stary 21-02-2010, 15:25   #4
dareklewandowski
Weteran

Awatar dareklewandowski

Dni na nartach: 53
Zdjęć: 451
Podziękował: 606
Otrzymał 708 podziękowań za 418 postów
dareklewandowski has a reputation beyond reputedareklewandowski has a reputation beyond reputedareklewandowski has a reputation beyond reputedareklewandowski has a reputation beyond reputedareklewandowski has a reputation beyond reputedareklewandowski has a reputation beyond reputedareklewandowski has a reputation beyond reputedareklewandowski has a reputation beyond reputedareklewandowski has a reputation beyond reputedareklewandowski has a reputation beyond reputedareklewandowski has a reputation beyond repute
Cytat:
Napisał mysiauek Zobacz post
a co to?
Co to, mniej więcej wiem,ale nie za bardzo w temacie tych butów-same wyzwalają impuls skrętny rotacyjny?
Stary 21-02-2010, 17:28   #5
marcus
Średnio zaawansowany

Cytat:
a co to?
Ogólnie mówiąc: nie wspomagają jazdy skrętem ciętym, za to ześlizg, szczególnie tyłów nart, wychodzi świetnie Myślałem że to ściema a co najmniej teza dyskusyjna ale po przesiadce z TECNICI na ATOMICA zdecydowanie lepiej trzymam krawędż i ogólnie lepiej, łatwiej mi się jeżdzi, nawet zrobiłem " zaawansowany " test jeżdżąc z Tecnicą na jednej i Atomiciem na drugiej nodze Spytałem pewnego experta od butów i mówił ze ma to związek z kierunkiem uginania się mankietu buta, jeśli mankiet ugina się bardziej do środka a nie na wprost to to właśnie wyzwala ten impuls rotacyjny, potwierdził że buty Tecnici ( i nie tylko ) mają tę przypadłość. Nie dotyczy DIABLO Inferno.
Stary 21-02-2010, 21:23   #6
dareklewandowski
Weteran

Awatar dareklewandowski

dareklewandowski has a reputation beyond reputedareklewandowski has a reputation beyond reputedareklewandowski has a reputation beyond reputedareklewandowski has a reputation beyond reputedareklewandowski has a reputation beyond reputedareklewandowski has a reputation beyond reputedareklewandowski has a reputation beyond reputedareklewandowski has a reputation beyond reputedareklewandowski has a reputation beyond reputedareklewandowski has a reputation beyond reputedareklewandowski has a reputation beyond repute
Cytat:
) Spytałem pewnego experta od butów i mówił ze ma to związek z kierunkiem uginania się mankietu buta, jeśli mankiet ugina się bardziej do środka a nie na wprost to to właśnie wyzwala ten impuls rotacyjny, potwierdził że buty Tecnici ( i nie tylko ) mają tę przypadłość. Nie dotyczy DIABLO Inferno.
A mógłbyś podać te inne ,bo Diablo już mam,to szkoda się pakować w inne buty,które nie wspomagają skrętu ciętego
Stary 21-02-2010, 22:23   #7
marcus
Średnio zaawansowany

Cytat:
Napisał dareklewandowski Zobacz post
A mógłbyś podać te inne ,bo Diablo już mam,to szkoda się pakować w inne buty,które nie wspomagają skrętu ciętego
Hi,hi...nie jest to moja opinia, po prostu, jak się okazało Atomic lepiej mi pasuje. Facet " lubi " Nordica, Atomic, Head, " nie lubi " Lange, Tecnica, Dalbello ( modele postFlexon ). Swoją drogą postaram się ten temat poznać lepiej, to jest jakieś voo-dooalbo...
Stary 21-02-2010, 22:32   #8
dareklewandowski
Weteran

Awatar dareklewandowski

Cytat:
Hi,hi...nie jest to moja opinia, po prostu, jak się okazało Atomic lepiej mi pasuje. Facet " lubi " Nordica, Atomic, Head, " nie lubi " Lange, Tecnica, Dalbello ( modele postFlexon ). Swoją drogą postaram się ten temat poznać lepiej, to jest jakieś voo-dooalbo...
To jest kwestia doboru i dopasowania buta,a nie wina butów,czy producentaMasz jeszcze możliwość wszelkiej regulacji,czasmi jak but jest za twardy,też możemy przyjmować nieodpowiednią pozycję i skręt kończyć ześlizgiem.jak pojawia się niechciany ześlizg,to wina technikiMasz chyba bardzo szczupłą stopę,bo ja w atomicach,jakoś nie mogłem za długo wytrzymać
Stary 22-02-2010, 10:40   #9
marcus
Średnio zaawansowany

Cytat:
Napisał dareklewandowski Zobacz post
To jest kwestia doboru i dopasowania buta,a nie wina butów,czy producentaMasz jeszcze możliwość wszelkiej regulacji,czasmi jak but jest za twardy,też możemy przyjmować nieodpowiednią pozycję i skręt kończyć ześlizgiem.jak pojawia się niechciany ześlizg,to wina technikiMasz chyba bardzo szczupłą stopę,bo ja w atomicach,jakoś nie mogłem za długo wytrzymać
Masz oczywiście rację, ale te Tecnici dopasowywałem długo i cierpliwie z wymianą botka włącznie, but jest bardzo wygodny, idealnie dopasowany ale ...to nie jest moja parafia. To jest model RACE R, nie oferowany na rynku, kupiony od zawodnika w Italii via Internet, muszę zawsze szukac b.wąskich butów bo moja stopa to wybryk natury, 90 mm szerokości W tych Teacnicach nie byłem w stanie stać na jednej nodze i zachowac równowagę ( ! ), dopiero specjane kliny na spodzie poprawiły sytuację ale nie do końca. Potem kupiłem za grosze Atomici RT 110 i już ich nie oddałem, stoi się w nich idealnie, żadnych kłopotów z równowagą czy krawędziowaniem, wczoraj na zlodzonej trasie jechało się ze 100% pewnością, pięty nie uciekały, wystarczył uczciwy tipping. Buty, jak sam zapewne wiesz, to czasami skomplikowana sprawa, ja jak sie okazuje muszę szukać metodą prób i błędów, przez skórę czuję że Nordica Dobermann lub Head Raptor RD byłyby dobre ale za przysłowiowe Chiny nie jestem w stanie dostać rozmiaru 23.0
Stary 22-02-2010, 19:22   #10
mysiauek
Weteran

Awatar mysiauek

mysiauek has much to be proud ofmysiauek has much to be proud ofmysiauek has much to be proud ofmysiauek has much to be proud ofmysiauek has much to be proud ofmysiauek has much to be proud ofmysiauek has much to be proud ofmysiauek has much to be proud ofmysiauek has much to be proud of
Cytat:
tipping
a co to ?

A rozmiar 23.0 nie jest zamawiany przez wiele sklepów ...
Dla przykładu: w IS , przepraszam w dwóch ISach potwierdzono, że w ogóle takiego czegoś dla dorosłego nie posiadają - tak samo jak i 23,5. Mowa o damskich bucikach.
Stary 22-02-2010, 21:59   #11
marcus
Średnio zaawansowany

Cytat:
a co to ?

A rozmiar 23.0 nie jest zamawiany przez wiele sklepów ...
Dla przykładu: w IS , przepraszam w dwóch ISach potwierdzono, że w ogóle takiego czegoś dla dorosłego nie posiadają - tak samo jak i 23,5. Mowa o damskich bucikach.
No widzisz, a ja kupiłem sobie w sklepie męskie Atomy RT 07/08 nr 23.0 ( 23.5 to ta sama skorupa ) i zapłaciłem 149 pln, nowe z gwarancją 24 miesiące

Tipping to położenie ( przechylenie ) narty na krawędż.

Ostatnio edytowane przez marcus : 22-02-2010 - 22:02.
marcus jest offline   Odpowiedź z cytatem
Stary 27-02-2010, 14:29   #12
JC
Administrator

Awatar JC

Zdjęć: 214
Podziękował: 20
Otrzymał 597 podziękowań za 280 postów
JC has a reputation beyond reputeJC has a reputation beyond reputeJC has a reputation beyond reputeJC has a reputation beyond reputeJC has a reputation beyond reputeJC has a reputation beyond reputeJC has a reputation beyond reputeJC has a reputation beyond reputeJC has a reputation beyond reputeJC has a reputation beyond reputeJC has a reputation beyond repute
Post Tecnica - rewolucyjny koncept Air Shell

Buty, które szybko i łatwo dopasować można do kształtu stopy? Wszystko wskazuje na to, ze będzie to w końcu możliwe. W sezonie 2010/2011 na sklepowych półkach pojawią się nowe modele marki Tecnica, w konstrukcji których stosowana będzie innowacyjna technologia Air Shell Fit.

Więcej informacji na ten temat oraz film znajdziecie tutaj: http://www.skionline.pl/sprzet/?co=newsy&id_txt=3562
Stary 27-02-2010, 14:52   #13
Bończa
Moderator

Awatar Bończa

Zdjęć: 3
Podziękował: 321
Otrzymał 447 podziękowań za 239 postów
Bończa has a reputation beyond reputeBończa has a reputation beyond reputeBończa has a reputation beyond reputeBończa has a reputation beyond reputeBończa has a reputation beyond reputeBończa has a reputation beyond reputeBończa has a reputation beyond reputeBończa has a reputation beyond reputeBończa has a reputation beyond reputeBończa has a reputation beyond reputeBończa has a reputation beyond repute
Ciekawy pomysł - czekamy na testy. Oby tylko te Tecnici nie były tak ciasne i wąskie już bez pompowania, bo ja raczej w dotychczas użytkowanych i przymierzanych musiałbym tylko upuszczać powietrza.
Stary 28-02-2010, 17:43   #14
mysiauek
Weteran

Awatar mysiauek

Pompowanie w okolicy kostki - LOWA ma od paru lat :
http://www.lowa.de/english/products/products.php

Sam pomysł - 1 klasa. Ciekawe jaka cena?

Bookmarks

Tagi - słowa klucze
buty narciarskie, tecnica

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania