skionline.plstacje wiadomości Wyślij link znajomemu Wydrukuj Dodaj komentarz

Marcowe narty w Alta Badia pod znakiem kulinarnych wydarzeń

2018.02.14
Marcowe narty w Alta Badia pod znakiem kulinarnych wydarzeń
Kliknij, aby powiększyć.
Marcowe narty w Alta Badia pod znakiem kulinarnych wydarzeń
Kiedy sezon narciarski w Południowym Tyrolu powoli zbliża się do końca, region Alta Badia obfituje w niezwykle smakowite wydarzenia. W dniach 1, 15 i 22 marca 2018 odbędzie się trzecia edycja "Sommeliers on the Slopes", 11 marca rozpocznie się kulinarny tydzień "Roda dles Saus", a dwa tygodnie później zostanie zorganizowane "De dl Vin - Wine Skisafari". Warto wybrać się w tym czasie na narty, by połączyć aktywność fizyczną na świeżym powietrzu z degustacją tradycyjnych dań kuchni ladyńskiej.

Zobacz także:

130 kilometrów tras w Alta Badia


Położone w Dolomitach tereny narciarskie regionu Alta Badia rozciągają się na wysokości 1300-2778 m n.p.m., a sezon trwa tu zwykle od grudnia do początku kwietnia. Amatorzy sportów zimowych mogą korzystać ze 130 kilometrów doskonale przygotowanych tras, 53 nowoczesnych wyciągów oraz blisko 40 lokali gastronomicznych tuż przy stokach. Alta Badia jest również jednym z dwunastu ośrodków, wchodzących w skład rozległego regionu Dolomiti Superski (1200 kilometrów tras dostępne po zakupie jednego skiapassu).


Sommeliers on the Slopes


Region Alta Badia od lat kojarzy się nie tylko z bogatą ofertą narciarską, lecz również z licznymi imprezami na stokach, popularyzującymi lokalną kuchnię. Jednym z tegorocznych wydarzeń będzie organizowany już po raz trzeci "Sommeliers on the Slopes" - w dniach 1, 15 i 22 marca narciarze będą mogli spróbować najlepszych południowotyrolskich win. Podczas degustacji uczestnikom towarzyszyć będą zarówno narciarscy przewodnicy, jak i profesjonalni sommelierzy.

Roda dles Saus


Od 11 do 18 marca odbędzie się piąta edycja "Roda dles Saus" - w ramach tygodnia kuchni i kultury ladyńskiej w wielu górskich restauracjach pojawią się specjalnie na tę okazję przygotowane potrawy. Uczestnicy będą mogli przemieszczać się na nartach pomiędzy kolejnymi lokalami i w każdym z nich znajdą coś nowego. Lokalnym daniom, przyrządzonym według tradycyjnych przepisów, przekazywanych z pokolenia na pokolenie, towarzyszyć będą wyborne wina.

De dl Vin - Wine Skisafari
De dl Vin - Wine Skisafari

De dl Vin - Wine Skisafari


Koneserom wina polecamy również "De dl Vin - Wine Skisafari". 25 marca w lokalach Piz Arlara, Bioch, I Tablà and Pralongiá odbędzie się jedyna w swoim rodzaju degustacja południowotyrolskich win na wysokości 2000 m n.p.m. Koszt udziału w imprezie wynosi 30,00 euro. W godzinach 10.00-15.30 przy dobrej muzyce będzie można spróbować różnorodnych gatunków wina.
Wspomniane wydarzenia są częścią odbywającej się tu co roku kulinarnej inicjatywy "A Taste for Skiing". Więcej informacji można znaleźć na stronie www.altabadia.org/en
Zobacz ceny skipassów w regionie Dolomiti Superski: http://www.skionline.pl/stacje/skipassy,wlochy-dolomiti-superski,region-narciarski,1763.html

skionline.pl
Tagi: #ośrodki narciarskie #włochy #południowy tyrol #alta badia #dolomity #wino #dobre jedzenie

powrót

Aktualne wiadomości w twojej poczcie!
Jeżeli chcesz otrzymywać cotygodniowy,
bezpłatny narciarski serwis informacyjny skionline.pl
dopisz się do naszego newslettera.


Booking.com