skionline.plstacje wiadomości Wyślij link znajomemu Wydrukuj Dodaj komentarz

Marzec w Alta Badia, czyli czym Południowy Tyrol kusi turystów

2016.02.18
Marzec w Alta Badia, czyli czym Południowy Tyrol kusi turystów
Kliknij, aby powiększyć.
Marzec w Alta Badia, czyli czym Południowy Tyrol kusi turystów
Choć zima w Alpach w pełni, stacje narciarskie powoli planują już atrakcje związane z zakończeniem sezonu 2015/2016. W Południowym Tyrolu odbędą się trzy imprezy, w których z pewnością warto wziąć udział. Pierwsza z nich - Sommelier on the slopes - odbędzie się 25 lutego oraz 3 i 10 marca, druga - Roda dles Saus Ski Safari - 13 marca, a ostatnia - 6. edycja De dl Vin - 20 marca 2016. Niezaprzeczalnie, dla narciarzy ceniących sobie wyśmienitą kuchnię i wina, oferta brzmi nader kusząco

Zobacz także:

Alta Badia (Dolomity / Południowy Tyrol)


Od kilku lat Alta Badia kojarzona jest nie tylko z doskonałymi trasami i fantastyczną scenerią Dolomitów, ale również z wyśmienitą ladyńską kuchnią. Nie jest więc przesadą stwierdzenie, że narciarski wyjazd do Południowego Tyrolu to pyszna zabawa - na stoku i w górskich restauracjach.
Widząc jak dużym zainteresowaniem wśród turystów cieszą się restauracje gourmet, gestorzy ośrodka wpadli na pomysł, by - na początku i końcu sezonu - organizować tzw. Gourmet Skisafari, czyli połączyć narty z degustacją ladyńskiej kuchni.

Dlatego, już teraz, bardzo proszę odnotować w kalendarzu następujące daty:
• 2 lutego, 3 marca i 10 marca - Sommelier on the slopes;
• 13 marca - Roda dles Saus Ski Safari - impreza, w trakcie której - w górskich chatach - spróbować można wyśmienitych ladyńskich dań;
• 20 marca - 6. edycja Wine Skisafari - degustacje najlepszych południowo-tyrolskich win na wysokości ponad 2 tys. m n.p.m.

Nowe wydarzenie w 2015: Someliers on the Slopes


W sezonie 2015/2016 w Południowym Tyrolu po raz pierwszy obędzie się impreza, celem której jest popularyzacja doskonałych, wywodzących się z regionu win. Polecamy zatem zapamiętać trzy daty: 25 lutego oraz 3 i 1 marca 2016, kiedy zwiedzanie fantastycznych tras w Alta Badia połączymy z degustacją win, organizowaną w wybranych górskich chartach. Wszyscy uczestnicy biorący udział w degustacji poruszają się po stokach w towarzystwie przewodnika oraz someliera. Pomysłodawcą i organizatorem imprezy jest EOS, konsorcjum promujące południowo-tyrolskie wina oraz Stowarzyszenie Somelierów Alto Adige.


RODA DLES SAUS: Górskie chaty, tradycyjne przepisy i genialne potrawy


Roda dles Saus - ski safari, którego tematem przewodnim jest kuchnia i kultura ladyńska odbędzie się w Alta Badia, Santa Croce już po raz trzeci. W tym sezonie, w terminie między 13 - 20 marca będą mieli Państwo możliwość - przemieszczając się na nartach między górskimi chatami - spróbować najlepszych dań, jakie przyrządza się w sercu Dolomitów oraz poznać smak typowych dla regionu win. Zwiedzając narciarską karuzelę Santa Croce, odsapniemy w górskich chatach, które - bazując na starych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisach, serwować będą najlepsze regionalne specjały (górskie chaty: L’Tamà, Lèe, La Munt, Nagler, Paraciora, Florian oraz restauracja Oies). Festiwal kulinarny rozpocznie się w niedzielę, 13 marca o godz. 11.00. W każdej z wymienionych chat i restauracji rozbrzmi wtedy muzyka na żywo. Bajkowa, górska sceneria, wyborna kuchnia i doskonałe wina - czy można zapragnąć czegoś więcej? Przy okazji, polecamy również zwiedzić kościół parafialny w Alta Badia, w którym urodził się Święty Freinademetz oraz tradycjne "viles", czyli górskie gospodarstwa w Fusse, Coz i Pransarores, a następnie zakończyć śnieżne safari w pobliżu kościoła Santa Croce, u podnóża szczytu o tej samej nazwie. Idealnym szlakiem na narciarską wycieczkę w rodzinnym gronie będzie Skitour Santa Croce; do miejsca, w którym rozpoczyna się szlak, w PizLa Villa dotrzemy na nogach.


DE DL VIN - Winne safari na 2000 m n.p.m.


Impreza zaplanowana na 20 marca 2016, w trakcie której, w wyjątkowej scenerii Dolomitów, spróbować można najlepszych, pochodzących z Południowego Tyrolu win. Degustacje odbywać się będą w godzinach od 10.00 do 15.30 w następujących górskich chatach: Piz Arlara, Bioch, I Tablà oraz Pralongiá. Udział w safari polecamy tym z Państwa, którzy chcieliby zapoznać się ze smakiem i aromatem win, które wyjątkową jakość zawdzięczają sprzyjającemu klimatowi, odpowiedniej glebie oraz wiedzy i doświadczeniu właścicieli winnic. W tym roku odbędzie się już 6. edycja De dl Vin. Jeżeli nie mieli jeszcze Państwo okazji poznać Alta Badia os strony winno - kulinarnej, serdecznie polecamy. To jedyna okazja by spróbować m.in. oryginalnego specku i wyśmienitych win na wysokości ponad 2000 m n.p.m. Bilet uprawniający do udziału w De dl Vin zakupić można w cenie 30,00 euro w jednej z biorących udział w wydarzeniu górskich chat. Broszura informacyjna zawierająca szczegóły imprezy dostępna jest w Biurze Informacji Turystycznej Alta Badia.

Więcej informacji na stronie: www.altabadia.org

alta badia / ah/skionline

skionline.pl
Tagi: #włochy #południowy tyrol #alta badia #dolomity #sellaronda #wyjazdy na narty

powrót

Aktualne wiadomości w twojej poczcie!
Jeżeli chcesz otrzymywać cotygodniowy,
bezpłatny narciarski serwis informacyjny skionline.pl
dopisz się do naszego newslettera.


Booking.com