Cosworth240 Posted January 8 Report Share Posted January 8 7 minut temu, ski89 napisał: No właśnie mówisz o inwestycjach w COS Szczyrk: 1. Dolna kanapa wywalone miliony w sumie bez sensu. Dla tego jednego dziennie wjazdu na górę i zjazdu na dół, mogło zostać stare krzesło. 2. Najnowsza kanapa tylko powiela obecną kanapę z Jaworzyny na szczyt. Zatłacza trasy i nie rozwiązuje żadnych innych problemów. 3. Naśnieżanie i mostek na dolnej części ośrodka bezużyteczne. I to są efekty ich prac. Oczywiście każda inwestycja to fajna sprawa, ale ktoś zapomniał o planie i priorytetach. Jeśli najpierw powstał by 1 lub 2 zbiorniki, potem system naśnieżania to obecnie cały ośrodek trasowo byłby czynny. Jeśli następnie powstała by kanapa z Willi Jędruś-dosiadka Doliny-Skrzyczne, to dzisiaj w wietrzny dzień mieliby naśnieżony cały ośrodek i czynne nawet stare krzesło z Mety na Jaworzynę oraz czynny dolny odcinek nowej kanapy Willa Jędruś-Doliny. A tak hula tylko wiatr I tak bywam w Szczyrku regularnie od 2015 roku, zanim TMR wszedł i pamiętam jeszcze dolne stare krzesło na COS. Ba, aktualnie od 2020 roku jestem nawet mieszkańcem Szczyrku i między innymi dlatego mi się nóż w kieszeni otwiera jak obserwuje z bliska ich poczynania. Nie odbierz tego źle - ale jest coś takiego jak "myślenie życzeniowe"; a z drugiej strony są realia - typu procedury, pieniądze z Ministerstw itd. Tak jak pisałem - nie bronię ich jak niepodległości, ale te inwestycje, które uważasz za bezsensowne, będą miały sens jako część całego planu - to że realizowane są w kolejności - na to już jest papier i na to jest akurat kasa - no niestety takie są realia. Lepiej, że te inwestycje są niż żeby ich nie było. Miejmy nadzieję, że uda się zrealizować jak najszybciej wszystkie plany COSu względem Skrzycznego i także te elementy będą miały nagle sens... 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ski89 Posted January 8 Report Share Posted January 8 25 minut temu, Cosworth240 napisał: Nie odbierz tego źle - ale jest coś takiego jak "myślenie życzeniowe"; a z drugiej strony są realia - typu procedury, pieniądze z Ministerstw itd. Tak jak pisałem - nie bronię ich jak niepodległości, ale te inwestycje, które uważasz za bezsensowne, będą miały sens jako część całego planu - to że realizowane są w kolejności - na to już jest papier i na to jest akurat kasa - no niestety takie są realia. Lepiej, że te inwestycje są niż żeby ich nie było. Miejmy nadzieję, że uda się zrealizować jak najszybciej wszystkie plany COSu względem Skrzycznego i także te elementy będą miały nagle sens... Oczywiście ja jestem ZA inwestycjami, tylko kurde róbmy to z głową. To co się dzieje w COSach "zimowych" to są dla mnie jaja. Mamy nowe wyciągi, ale nie mamy czynnych tras. Mamy nowe, zmodernizowane skocznie, a kadra nie ma gdzie skakać(mówił o tym Małysz). Marnotrawienie kasy i sabotaż jakich mało. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cosworth240 Posted January 8 Report Share Posted January 8 44 minuty temu, ski89 napisał: Oczywiście ja jestem ZA inwestycjami, tylko kurde róbmy to z głową. To co się dzieje w COSach "zimowych" to są dla mnie jaja. Mamy nowe wyciągi, ale nie mamy czynnych tras. Mamy nowe, zmodernizowane skocznie, a kadra nie ma gdzie skakać(mówił o tym Małysz). Marnotrawienie kasy i sabotaż jakich mało. Ze skoczniami też czytałem i nie bardzo rozumiem tą sytuację, bo akurat w tą dyscyplinę - bądź co bądź niszową, bo ile osób uprawia skoki narciarskie, choć rzeczywiście w Polsce dość lubianą i chętnie oglądaną - władowano spore pieniądze i zawsze była mowa o tym, że najpotrzebniejsze są te obiekty mniejsze dla młodzieży, która musi się gdzięś uczyć i rozwijać... Z inwestycjami w COS Szczyrk, to mi się tak kojarzy trochę z drogami - przez lata budowano w Polsce odcinki, na które były już papiery typu zgody środowiskowe, ZRIDy, bo dało się na nie dostać pozwolenia i kasę z UE (która potencjalnie mogła przepaść gdyby jej nie wydano); powstawały przez to odcinki dróg, które nie raz były mniej potrzebne niż inne, które były obiektywnie bardziej potrzebne, ale które nie były tak zaawansowanie w papierkologii i których budować się jeszcze ze wzgledów proceduralnych nie dało; wtedy też były głosy, po co budują tam, ja tutaj jest coś bardziej potrzebne; i było chyba podobne wrażenie jak przy COS Szczyrk i ich inwestycjach; tylko z tymi drogami dzisiaj jest tak, że jak przez lata dobudowano do tych mniej newralgicznych - ale już gotowych - odcinków te bardziej newralgiczne, na które w końcu, z czasem, też uzyskano odpowiednie papiery i zaczęła się z tego robić prawdziwa sieć dróg, to takie podejście drogowców w dłuższej perspektywie się obroniło. Nie chce tu teraz wchodzić w niepotrzebne analogie, ale chciałbym wierzyć, że w COS Szczyrk, po tym jak w końcu uda się zbudować te rzeczy, na które dzisiaj są tylko plany, a brakuje jeszcze przede wszystkim odpowiednich papierków, to i te rzeczy, które do dzisiaj zrealizowano, nagle jako element spójnej całości będa się bronić, tak jak te mniej - wtedy - potrzebne odcinki dróg. Problem z taki Szczyrkiem jest tylko taki, że o ile ruch na drogach wiadomo mniej więcej jaki był i jaki będzie, o tyle czynniki typu pogoda, są raczej mało przewidywalne; no bo co z tego jak wybudują piękne zbiorniki, świetne systemy naśnieżania, gondole, kanapy, jak będzie za oknem przez całą zimę plus 5 stopni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtekM Posted January 9 Report Share Posted January 9 https://www.facebook.com/share/r/14t18aMWcZ/ 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narciarz ze Śląska Posted January 9 Report Share Posted January 9 W dniu 8.01.2025 o 14:24, ski89 napisał: Oczywiście ja jestem ZA inwestycjami, tylko kurde róbmy to z głową. To co się dzieje w COSach "zimowych" to są dla mnie jaja. Mamy nowe wyciągi, ale nie mamy czynnych tras. Mamy nowe, zmodernizowane skocznie, a kadra nie ma gdzie skakać(mówił o tym Małysz). Marnotrawienie kasy i sabotaż jakich mało. Przecież o to chodzi: jest więcej biletów sprzedanych, tylko nie da się jeździć. Swoją drogą poszerzyli Ondraszka, jakby był czynny FIS do nowej kanapy, wówczas moglibyśmy to ocenić. Niemniej przyznam, że myślałem, iż wraz uruchomieniem nowej kanapy wyłączą starą (tę u góry) dla ruchu narciarskiego. Bez tego musi być armagedon na trasach, a w dolnej części - 1 trasie, bo więcej nieczynne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narciarz ze Śląska Posted January 9 Report Share Posted January 9 W dniu 8.01.2025 o 15:23, Cosworth240 napisał: Ze skoczniami też czytałem i nie bardzo rozumiem tą sytuację, bo akurat w tą dyscyplinę - bądź co bądź niszową, bo ile osób uprawia skoki narciarskie, choć rzeczywiście w Polsce dość lubianą i chętnie oglądaną - władowano spore pieniądze i zawsze była mowa o tym, że najpotrzebniejsze są te obiekty mniejsze dla młodzieży, która musi się gdzięś uczyć i rozwijać... Z inwestycjami w COS Szczyrk, to mi się tak kojarzy trochę z drogami - przez lata budowano w Polsce odcinki, na które były już papiery typu zgody środowiskowe, ZRIDy, bo dało się na nie dostać pozwolenia i kasę z UE (która potencjalnie mogła przepaść gdyby jej nie wydano); powstawały przez to odcinki dróg, które nie raz były mniej potrzebne niż inne, które były obiektywnie bardziej potrzebne, ale które nie były tak zaawansowanie w papierkologii i których budować się jeszcze ze wzgledów proceduralnych nie dało; wtedy też były głosy, po co budują tam, ja tutaj jest coś bardziej potrzebne; i było chyba podobne wrażenie jak przy COS Szczyrk i ich inwestycjach; tylko z tymi drogami dzisiaj jest tak, że jak przez lata dobudowano do tych mniej newralgicznych - ale już gotowych - odcinków te bardziej newralgiczne, na które w końcu, z czasem, też uzyskano odpowiednie papiery i zaczęła się z tego robić prawdziwa sieć dróg, to takie podejście drogowców w dłuższej perspektywie się obroniło. Nie chce tu teraz wchodzić w niepotrzebne analogie, ale chciałbym wierzyć, że w COS Szczyrk, po tym jak w końcu uda się zbudować te rzeczy, na które dzisiaj są tylko plany, a brakuje jeszcze przede wszystkim odpowiednich papierków, to i te rzeczy, które do dzisiaj zrealizowano, nagle jako element spójnej całości będa się bronić, tak jak te mniej - wtedy - potrzebne odcinki dróg. Problem z taki Szczyrkiem jest tylko taki, że o ile ruch na drogach wiadomo mniej więcej jaki był i jaki będzie, o tyle czynniki typu pogoda, są raczej mało przewidywalne; no bo co z tego jak wybudują piękne zbiorniki, świetne systemy naśnieżania, gondole, kanapy, jak będzie za oknem przez całą zimę plus 5 stopni. W tym autostradach potem były dziury: były odcinki AB i CD, ale nie było np. BC. Tak samo jest trochę z nartami. Tereny stricte narciarskie padają (Sucha Dolina, Ochodzita, Nosal, Gubałowka), a obok budują nowe (Master, Złoty Groń, Białka). Z punktu widzenia ekologicznego sens zerowy, bo zamiast tam, gdzie było, trzeba niwelować ziemię i ciąć las gdzieś indziej. Ale tak wygląda ekologia: blokuje się rozwój Kasprowego, to w innej lokalizacji pan Ixiński, który ma lepsze układy i nie ma Ślusarczyka pod nosem, nie ma żadnych problemów z budową nowego ośrodka kiedyś w lesie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mops Posted January 13 Report Share Posted January 13 (edited) Według strony COSu ruszyła Widokowa do dolnej stacji. Niestety pomimo czynnej Widokowej nie ruszył talerzyk na Dolinach, a FIS nadal czynny tylko małym kawałkiem. Swoją drogą ciekawe jak warunki na tej 25, bo z trasami do samego dołu to u nich bywa różnie. Edited January 13 by Mops 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
surfing Posted January 13 Report Share Posted January 13 Tak było za Grzebieniem w środę 8 stycznia, armatki rozstawione, kopy sztucznego śniegu całkiem spore, świeżego śniegu około 30 cm, od czwartku przyszedł mróz i opady Byłem pewien że Fis i Doliny uruchomią w niedzielę. 15 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy-w Posted January 13 Report Share Posted January 13 (edited) 3 hours ago, surfing said: Taaa, kolejka najnowsza, a garażu na kanapy brak... Edited January 13 by andy-w . 1 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moruniek Posted January 13 Report Share Posted January 13 Godzinę temu, andy-w napisał: Taaa, kolejka najnowsza, a garażu na kanapy brak... COS to miejsce z ogromnym potencjałem. p.s. Wykorzystywane w może 20 procentach. Nawet zima im w tym nie przeszkadza. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pejot Posted January 13 Report Share Posted January 13 6 godzin temu, surfing napisał: Tak było za Grzebieniem w środę 8 stycznia, armatki rozstawione, kopy sztucznego śniegu całkiem spore, świeżego śniegu około 30 cm, od czwartku przyszedł mróz i opady Byłem pewien że Fis i Doliny uruchomią w niedzielę. Dobrze widzę że dolinach ani śladu naśnieżania? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiekP Posted January 13 Report Share Posted January 13 A czy ktoś wie czy da się zjechać do dolnej kolejki? Czy raczej kamienie? Na stronie pokazane ze trasa 25 otwarta... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jack78 Posted January 14 Report Share Posted January 14 10 godzin temu, pejot napisał: Dobrze widzę że dolinach ani śladu naśnieżania? System w teorii jest, ale z braku zbiornika wody, nawet nie zainstalowali armatek i lanc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
surfing Posted January 14 Report Share Posted January 14 Dzień dobry Doliny 9 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
surfing Posted January 14 Report Share Posted January 14 Można zjechać do Meta, odradzam jazdę ścianką czerwoną, bo wywiało śnieg i nie ma go nawet przy lesie 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jusik2002 Posted January 14 Report Share Posted January 14 Stawam, że od soboty ruszy FIS do dolin. Zaczynają się ferie a widac, że śniegu im tam raczej nie brakuje. Ta Wodokowa do "Mety" jest liznieta ratrakiem ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
surfing Posted January 14 Report Share Posted January 14 Naturalnego śniegu jest niewiele, trzeba zjeżdżać ostrożnie, do Mety przejechał ratrak wczoraj. Teraz jest tzw.podkład, dopiero jak na to spadnie 30 cm to będzie ok. 10 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
surfing Posted January 14 Report Share Posted January 14 11 godzin temu, Jusik2002 napisał: Stawam, że od soboty ruszy FIS do dolin. Zaczynają się ferie a widac, że śniegu im tam raczej nie brakuje. Ta Wodokowa do "Mety" jest liznieta ratrakiem ? Hilton czynny, l widziałem przygotowania do uruchomienia talerzyka na Dolinach 12 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mops Posted January 15 Report Share Posted January 15 Ciekawe czy grzebień ruszy przed weekendem, w końcu mieli sporo czasu żeby go naśnieżyć. Ferie zaraz się zaczynają, więc jeśli FISu porządnie nie udostępnią to Jaworzyna będzie wyjątkowo zatłoczona z kumulacji 2 tras i orczyka na samej hali. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordiankw Posted January 16 Report Share Posted January 16 W dniu 15.01.2025 o 14:26, Mops napisał: Ciekawe czy grzebień ruszy przed weekendem, w końcu mieli sporo czasu żeby go naśnieżyć. Ferie zaraz się zaczynają, więc jeśli FISu porządnie nie udostępnią to Jaworzyna będzie wyjątkowo zatłoczona z kumulacji 2 tras i orczyka na samej hali. Dziś ruszył oficjalnie. Jednak ratrakowanie wymaga dopieszczenia. Pół metrowe pionowe burty śniegu wymagają ostrożności, o którą trudno w gęstej mgle. Liczę że jutro będzie już zgodnie ze sztuką. A dziś wyjątkowo udany narciarsko dzień. 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pejot Posted January 17 Report Share Posted January 17 Zawsze jak widzę te zwały śniegu zalegające przy ulicy i ciągnące się przez cały Szczyrk to pierwsze co mi przychodzi do głowy, że powinni to wszystko zebrać i wywalić na dole w COS-ie . 5 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mops Posted January 18 Report Share Posted January 18 Dziś w COSie aż dziwnie, bo od 11 do 15 z kolejkami na góra 3-5 minut. FIS mocno średnio, już o 11 duże muldy na całym odcinku i dużo osób przeceniających swoje możliwości, więc szybko odpuściłem. Wszystkie trasy do Dolin śniegowo dobrze, sama trasa wzdłuż talerzyka miejscami z ubytkami śniegu, więc trzeba uważać, ale do końca trzymała się znacznie lepiej niż trasy powyżej. Na zamkniętą 25 odradzam jechać, w 1 miejscu śniegu na szerokość może pół metra, a cała trasa ma mnóstwo kamieni. 3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pejot Posted January 18 Report Share Posted January 18 Objechałem dziś cały dół poniżej Dolin i moim zdaniem jak na zamknięte trasy to warunki ok. Jedne z lepszych po których tam jeździłem Faktycznie tak jak @Mops napisał na niebieskiej jest jedno miejsce gdzie jest wąsko a dalej trochę kamienia się pałęta po dechami. Jak ktoś odbije w lewo to wzdłuż kolej jest sporo śniegu można spokojnie zjechać. Fis-em można było zjechać bez kamieni w kanionie sporo śniegu tylko miękkiego i kopnego. Na czerwonej w lesie od talerzyka za pierwszym razem trzeba było uważać żeby się nie wpierdzielić w dziurę bez śniegu (Ja nie uważałem) za drugim razem już na luzie po wyjeździe z lasu do samego końca jak dla mnie spoko więcej śniegu niż na niebieskiej. Moim zdaniem 2 do 4 dni z temperaturą 7 stopni jak dziś i cały śnieg poniżej Dolin spłynie. Ostatnie zdjęcie końcówka czerwonej. 6 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordiankw Posted January 19 Report Share Posted January 19 6 godzin temu, pejot napisał: Objechałem dziś cały dół poniżej Dolin i moim zdaniem jak na zamknięte trasy to warunki ok. Jedne z lepszych po których tam jeździłem Faktycznie tak jak @Mops napisał na niebieskiej jest jedno miejsce gdzie jest wąsko a dalej trochę kamienia się pałęta po dechami. Jak ktoś odbije w lewo to wzdłuż kolej jest sporo śniegu można spokojnie zjechać. Fis-em można było zjechać bez kamieni w kanionie sporo śniegu tylko miękkiego i kopnego. Na czerwonej w lesie od talerzyka za pierwszym razem trzeba było uważać żeby się nie wpierdzielić w dziurę bez śniegu (Ja nie uważałem) za drugim razem już na luzie po wyjeździe z lasu do samego końca jak dla mnie spoko więcej śniegu niż na niebieskiej. Aby nie uszkodzić ślizgów, to jest najlepszy wariant zjazdu do Mety: 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
surfing Posted January 20 Report Share Posted January 20 Skrzyczne, bezproblemowy wieczorny zjazd do Meta, na szczycie+5C Uwaga: dzisiaj trasy nie były ratrakowane, rano nie spodziewajcie się sztruksu, chyba że oni to robią rano. 5 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts