Narty - skionline.pl
Jump to content

Jak wyeliminować Vkę?

Recommended Posts

Ja niestety też mam problem z V. Tyle że przy wyjściu ze skrętu, zwłaszcza na wypłaszczeniach. Próbuję jakby wyjść z łyżwy. I cała prędkość jaką mam z góry i z końcowej fazy skrętu idzie w śnieg i od nowa muszę nabierać prędkości. Strasznie to irytujące!:mad::. Widać to doskonale w slow na analizie wideo i na zdjęciach poklatkowych. Popytam mojego trenejra czy ma na to jakiś sposób.

Pozdrawiam serdecznie.

Ja wiem, że powinienem wejść tułowiem w następną bramkę, a nartami wykańczać jeszcze poprzedni skręt i dopiero później zmienić obciążenie zewnętrznej na wewnętrzną, która za chwilę będzie już zewnętrzną. Niestety jak kończy się strome to zaczynam kombinować i idzie para w gwizdek, niestety.

• Like 2

• 2 years later...

Chwile mnie tu nie było, to nie mogłem doradzić😂 Pozwolę sobie zacytować klasykę, bo z vka jest jak z trądzikiem. " No fakt nie ma skutecznej metody na trądzik'' 😅.  Ale tak poważnie to są dwie metody pokonania vki.Pierwsza , osobiście nie polecam , dać sobie spokój z tyczkami. Druga to praca,praca,praca. .I ta metoda daje efekty. Tylko trzeba przestawić pozycję w skręcie i przede wszystkim w głowę. Mocno biodrem w bramkę, głowa w linii kolan i ,zewnętrza noga daleko i dolna narta sama pociągnie ten skręt. U starszych wszystko jest w głowie. Kilka lat temu powiedziałem sobie,że jako pierwszy marynarz przed 40-tką musze się zakwalifikować do finałów A(matorskich)MP. I prawie mi się udało ."Mistrzowski'' sezon zacząłem wcześnie bo we wrześniu ,przed 40-tka więc mimo,że finały były już po owej magicznej dacie to warunkowo realizacja planu została zaliczona 🤣. I naprawdę dzięki dużej pracy którą wykonałem przez lata od dawna generalnie nie v-kuje. 

Dlatego głowa i praca przede wszystkim. W tym roku udało mi się po raz pierwszy wystartować i ukończyć TDP amatorów. Gliczarowa nie wjechałem  (chociaż wydaje mi się, że gdybym jechał sam to bym się tam wciągnął W tłumie spacerujących już z rowerami nie dałem rady i do nich dołączyłem). Ale chodzi o to, że jak się człowiek sam na coś zaprogramuje , to mimo wielu przeciwności da radę . A jaxda na tyczkach przez wiele lat sprawiała mi zajebistą frajdę. Potrafiłem zrezygnować z alpejskich wyjazdów ,żeby potrenować co weekend na Lange Polana Piste Neu Targ 😂. Ale nie żałuję bo mnie to mocno nakręcało i pozytywnie energetycznie ładowało.