ZaiX2407 Napisano 26 Grudzień 2005 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2005 Witam ponownie……i znowu proszę o pomoc!!! Niedawno kupiłem sobie nartki i dzięki pomocy kolegów z forum wiem na ich temat już wiele. Teraz przyszła pora na kolejny stopień wtajemniczenia, czyli kupno butów. Kierując się wieloma dobrymi radami uzyskanymi na forum po żmudnych poszukiwaniach, licznych przymiarkach i polemikach ze sprzedawcami, w końcu trafiłem na Salomony XVAVE X7. Założyłem je i poczułem się jak w niebie….wszystko było idealnie, rozmiar, wykonanie i najważniejsze nic, ale to nic mnie nie uwierało. Zostałem w nich w sklepie jakieś 40 minut i nadal czułem się świetnie…….więc je kupiłem. A teraz sedno sprawy……. Jedyne czego w nich nie jarzę i czego jasno nie potrafił mi wytłumaczyć sprzedawca to regulacja canting-u. Jest coś takiego po zewnętrznej stronie buta, regulowane kluczem imbusowym. I tu pytanie: 1. do czego to służy? 2. Jak to wyregulować? Pozdrawiam…… Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartasinme Napisano 26 Grudzień 2005 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2005 Canting - co to i do czego??? To regulacja buta na wysokości kostki. Jak masz dziwna kostkę, albo cos cie uwiera w kostkę, albo masz za dużo luzu przy kostce, to można poregulować kantingiem. Do butów dołączają klucz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heli Napisano 27 Grudzień 2005 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2005 Canting - co to i do czego??? Obaj chyba powinniście poszukać na forum - to już było . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Japoński Napisano 27 Grudzień 2005 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2005 Canting - co to i do czego??? I to kilkakrotnie. Dopasowanie buta do kształtu kostki :-) Dobre... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZaiX2407 Napisano 27 Grudzień 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2005 Canting - co to i do czego??? To że nie chodzi o jakąś kostkę to ja wiedziałem na pewno zanim napisałem na forum. Wiedziałem też że chodzi mniej więcej o to żeby stać płasko na podeszwie a nie na krawędziach. Nie wiem natomiast jak to dokładnie wyregulować itp. Jak ktoś może mi pomóc będę wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość bobic Napisano 27 Grudzień 2005 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2005 Canting - co to i do czego??? Canting uzywasz tylko jak mosz chopie uły abo iksy A tak to nie rusz !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
st_x Napisano 29 Grudzień 2005 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2005 Canting - co to i do czego??? Witam Używasz (za bobikiem) jak masz nogi w "O" lub "X" ) lub jak masz lekko nietypową budowę (lub będzie ci "jeszcze wygodniej:)"). Patrząc od przodu (tyłu) na but stojący na podłodze, canling zminia kont wychylenia "cholewki" na zewnątrz lub do środka. Ponieważ niektórzy jeżdzą "szeżej" to wtedy (z geometrii) wynika że w naturalnym ustawieniu zewnętrzna krawędz buta powinna sie lekko podnieść. Człowiek jest jednak lekko elestyczny i buty oczywście ustawią się płasko - ale "nienaturalnie". Moim zdaniem - możesz spróbować założyć buty i się "pozpinac" jak do jazdy, "rozluźnić" canting i przyjąc pozycję "zjazdową",. Jak buty "się ustawią" niech ktoś zablokuje Ci canting i powinno byc ok. P.S> REgulacja jest na tyle mała ze jak jest Ci wygodnie i dobrze się jeździ to nie wiem czy jest co kombinować. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi