Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Polska - warunki narciarskie 23/24

surfing

Rekomendowane odpowiedzi

15 godzin temu, Jusik2002 napisał:

Możesz wrzucić jakiś filmik  ? Ci co jeżdżą bez kijków zawsze tak mówią... Nawet taki jeden się wpakowal we mnie we wtorek na Slotwinach. Też dobrze jeździł (tak przynajmniej uwazal) ... Tym z Pucharu Świata może musimy powiedzieć aby nie brali kijków bo są niepotrzebne. Jak myślisz, czy oni też uważają, że kije są zbędne?

W pucharze świata kijki służą tylko do odpychania na starcie a w slalomie dodatkowo jeszcze do przewracania tyczek. 

• Like 2
  • Haha 3

15 godzin temu, Jusik2002 napisał:

Możesz wrzucić jakiś filmik  ? Ci co jeżdżą bez kijków zawsze tak mówią... Nawet taki jeden się wpakowal we mnie we wtorek na Slotwinach. Też dobrze jeździł (tak przynajmniej uwazal) ... Tym z Pucharu Świata może musimy powiedzieć aby nie brali kijków bo są niepotrzebne. Jak myślisz, czy oni też uważają, że kije są zbędne?

Głównie grzechy dobrze jeżdżących w swoim mniemaniu:
- Mnie kijki niepotrzebne!

- To nie ja na pana wpadłem, tylko pan mi zajechał (sic!) drogę!

• Like 1

19 godzin temu, Narty pilsko napisał:

Są osoby które naprawdę jeżdżą dobrze bez kijków.Sam jeżdże bez kijków. Jak kiedyś próbowałem jazdy z kijkami to tylko mi utrudniały.

Przepraszam, kolego, utrudniały Ci, bo źle jeździsz

Nie ma innej odpowiedzi. Daj sobie zrobić zdjęcia na stoku w czasie jazdy i porównaj z dobrze jeżdżącymi w pełnym wyposażeniu i będziesz wiedział wszystko!

• Thanks 4

27 minut temu, Jeeb napisał:

W pucharze świata kijki służą tylko do odpychania na starcie a w slalomie dodatkowo jeszcze do przewracania tyczek. 

Można je również wykorzystać na płaskich odcinkach tras do odpychania się, ewentualnie można również pomóc jakiemuś snowbordziście i podciągnąć go do wyciągu - czyli służą jako linka holownicza.

Bardzo duży minus kijki mają na wyciągu: na orczyku tylko się plączą i można sobie zęby przez nie wybić, na krześle mogą wypaść - trzeba bardzo pilnować (najgorzej jak wypadnie jeden - wtedy masz dylemat, drugi wyrzucić, czy jeździć z jednym?)... w gondoli niepotrzebnie zajmują miejsce.

W sumie więcej minusów z tych kijków jest.

• Thanks 1
  • Haha 6

6 minut temu, marboru napisał:

Można je również wykorzystać na płaskich odcinkach tras do odpychania się, ewentualnie można również pomóc jakiemuś snowbordziście i podciągnąć go do wyciągu - czyli służą jako linka holownicza.

Bardzo duży minus kijki mają na wyciągu: na orczyku tylko się plączą i można sobie zęby przez nie wybić, na krześle mogą wypaść - trzeba bardzo pilnować (najgorzej jak wypadnie jeden - wtedy masz dylemat, drugi wyrzucić, czy jeździć z jednym?)... w gondoli niepotrzebnie zajmują miejsce.

święte słowa i przeszkadzają jeszcze przy robieniu zdjęć,  kręceniu filmów i pisaniu SMS ów w czasie jazdy

• Like 1
  • Haha 4

2 godziny temu, marboru napisał:

A wypinanie sąsiada w kolejce z wiązań, żeby samemu szybciej zająć miejsce na krześle ? Na coś się jedna przydają 😉

• Haha 7

4 godziny temu, marboru napisał:

Ty tak na poważnie ?

M.

• Haha 1

5 godzin temu, Jeeb napisał:

Nie, no co Ty. Kijki są niezbędne w PŚ, zawodnicy czasami wypadają z trasy, przewracają się, mają słabsze wyniki niż się spodziewają lub przegrywają z innymi zawodnikami o 0.01 sek. I co mają wtedy robić, oczywiście łamią kijki. Jakby nie mieli kijków to by musieli łamać narty albo wyrywać klamry w butach, kolana, uda ani palce by tego nie wytrzymały i kontuzje pewne. Tu przykład, że da się bez kijka (jednego), a nawet bez rękawicy w wykonaniu mojej ulubionej narciarki Janicy Kostelic PŚ styczeń 2006 r Zagrzeb, po pierwszym przejeździe była 7 a zakończyła zawody w pierwszej trójce( nawiasem mówiąc w dniu urodzin, niestety nie obyło się bez poważnej kontuzji dłoni)

A w ogóle to bym z chęcią zobaczył zawody parami w jeździe po muldach, na jednym torze zawodnik "normalny" z kijkami, a na drugim ten "inny" bez kijków, wynik rywalizacji dla mnie oczywisty... a i jeszcze telemark (nie dotyczy skoczków narciarskich) bez kijków, próbwał ktoś może? Ja jak czasami jadę z różnych powodów bez kijków to udaję jakbym je miał niewidzialne. Kiedyś spędziłem tak pół dnia na Bjelasnicy (na wymagajacej trasie olimpijskiej 1984), oddając swoje kijki kuzynce która zostawiła kijki w Sarajevie. Oczywiście dało się zjeżdżać bez, jednak były to inne prędkości i inna radość z jazdy. Pod koniec dnia, już z kijami wstąpił we mnie "diabeł" i wielka radość wróciła. Pomijam tutaj jazdę zadaniową (bez kijków) nakazaną przez trenera, bo to inna bajka i ma cele wychowawcze...

• Like 6

10 minut temu, marionen napisał:

Nie, no co Ty. Kijki są niezbędne w PŚ, zawodnicy czasami wypadają z trasy, przewracają się, mają słabsze wyniki niż się spodziewają lub przegrywają z innymi zawodnikami o 0.01 sek. I co mają wtedy robić, oczywiście łamią kijki. Jakby nie mieli kijków to by musieli łamać narty albo wyrywać klamry w butach, kolana, uda ani palce by tego nie wytrzymały i kontuzje pewne. Tu przykład, że da się bez kijka (jednego), a nawet bez rękawicy w wykonaniu mojej ulubionej narciarki Janicy Kostelic PŚ styczeń 2006 r Zagrzeb, po pierwszym przejeździe była 7 a zakończyła zawody w pierwszej trójce( nawiasem mówiąc w dniu urodzin, niestety nie obyło się bez poważnej kontuzji dłoni)

A w ogóle to bym z chęcią zobaczył zawody parami w jeździe po muldach, na jednym torze zawodnik "normalny" z kijkami, a na drugim ten "inny" bez kijków, wynik rywalizacji dla mnie oczywisty... a i jeszcze telemark (nie dotyczy skoczków narciarskich) bez kijków, próbwał ktoś może? Ja jak czasami jadę z różnych powodów bez kijków to udaję jakbym je miał niewidzialne. Kiedyś spędziłem tak pół dnia na Bjelasnicy (na wymagajacej trasie olimpijskiej 1984), oddając swoje kijki kuzynce która zostawiła kijki w Sarajevie. Oczywiście dało się zjeżdżać bez, jednak były to inne prędkości i inna radość z jazdy. Pod koniec dnia, już z kijami wstąpił we mnie "diabeł" i wielka radość wróciła. Pomijam tutaj jazdę zadaniową (bez kijków) nakazaną przez trenera, bo to inna bajka i ma cele wychowawcze...

Wypada dodać że w Japonii zawodnicy często po nieudanym zjezdzie zaraz po wywiadzie telewizyjnym proszeni są o wykonanie pewnej rytualnej czynności właśnie za pomocą kijka... oznacza to raczej zakończenie kariery.

• Haha 2

5 minut temu, Lexi napisał:

Wypada dodać że w Japonii zawodnicy często po nieudanym zjezdzie zaraz po wywiadzie telewizyjnym proszeni są o wykonanie pewnej rytualnej czynności właśnie za pomocą kijka... oznacza to raczej zakończenie kariery.

a to dlatego tak mało zawodników z Japonii startuje w PŚ. Natomiast technicznie większość narciarzy z tego kraju jeździ doskonale, ale jaki oni mają śnieg, można tylko pomarzyć...

• Like 4

6 minut temu, marionen napisał:

a to dlatego tak mało zawodników z Japonii startuje w PŚ. Natomiast technicznie większość narciarzy z tego kraju jeździ doskonale, ale jaki oni mają śnieg, można tylko pomarzyć...

Ostał się ten co uciekł do Austrii - ostatnio się pokazał w PŚ ;). Sasaki jeszcze jest wśród nas?

pozdrawiam

• Haha 1

17 minut temu, marionen napisał:

Miałem okazję poznać na Pitztalu z rana Ryonosuke zwanego tak na cześć Akutagawy, busik japan mnie obudził przy okazji https://www.instagram.com/ohkoshiryunosuke/ 

Edytowane przez sstar

Kompleks Narciarski Słotwiny, Krynica-Zdrój 30.01.2024

Rano -4 st. Lekki wiatr w górnej części, Stok przygotowany bardzo dobrze, zmrożony sztruks, bez tłoku, pełna szerokość obu tras. Działał orczyk więc nim jeździłem bo wyjeżdża szybciej. Z czasem przybyło trochę ludzi ale bez żadnych kolejek do orczyka, z tego co widziałem to do krzesełka niewielkie 1-2 min. Miejsce na stoku również się znalazło do swobodnej jazdy. Po 12 godzinie 0 st. 4 godziny pojeżdżone w pięknej pogodzie.

Patrząc tak na region to w Krynicy sporo naturalnego śniegu, gdy w ostatnich dniach w Sączu i okolicy lało to w Krynicy sypał śnieg, mają tak na oko 20-30 cm.

IMG_20240130_084846185_HDR.thumb.jpg.f45523e928ec6e8346c144c87da52d1e.jpg

IMG_20240130_085308710.thumb.jpg.63da1e4f4de2ae79b6cffee779cf1d11.jpg

IMG_20240130_085358933_HDR.thumb.jpg.fe95e05601e4385847d665b43696529b.jpg

IMG_20240130_085837119_HDR.thumb.jpg.575f87187b704442185ea8d14a69c625.jpg

IMG_20240130_093628035_HDR.thumb.jpg.dcb7e2d2c665859720578c17cbcf6359.jpg

IMG_20240130_094837866_HDR.thumb.jpg.c7d8ddbb8caa82e5886837390f834906.jpg

IMG_20240130_125803650_HDR.thumb.jpg.c8c241e66506a952842b153a5eaba37a.jpg

• Like 20

W dniu 29.01.2024 o 18:50, Narty pilsko napisał:

Są osoby które naprawdę jeżdżą dobrze bez kijków

Tak, freestylowcy w half pipie. Cała reszta bez kijków wygląda jak zwyczajne pokraki. Sorry, że rak bezpośrednio - ale ktoś musi.

Btw. teraz nawet freestylowcy w pucharze muszą mieć kijki w half pipie - ale wymusiły to przepisy. Wcześniej nie były obowiązkowe i w tej dyscyplinie nie wyglądało to źle.

• Like 2
  • Haha 1

7 minut temu, WojtekM napisał:

Tak, freestylowcy w half pipie. Cała reszta bez kijków wygląda jak zwyczajne pokraki. Sorry, że rak bezpośrednio - ale ktoś musi.

Btw. teraz nawet freestylowcy w pucharze muszą mieć kijki w half pipie - ale wymusiły to przepisy. Wcześniej nie były obowiązkowe i w tej dyscyplinie nie wyglądało to źle.

Ja zawsze kibicowałem tym z kijkami, pozostałym jednak coś brakowało, nawet jak ruszali w rynnę to tak dziwnie wyglądali.

Godzinę temu, marionen napisał:

To się nie liczy - była "u siebie".

Swoją drogą te race na mecie - miazga.