Narty - skionline.pl
Jump to content

Gdzie w Alpy 20 listopada ?

daffyx

Recommended Posts

Witam,

W tym roku postanowiłem pierwszy raz wybrać się w Alpy . Planujmy jechać około 20 listopada na jakiś lodowiec w Austrii. Jakie macie doświadczenia , gdzie jest największa szansa że wszystko będzie otwarte, fajne mieszane trasy niebieskie i czerwone, dobry dojazd itd.

Może namiar na tanie noclegi.

Kaunertal , Solden, Stubai ?

3 godziny temu, daffyx napisał:

Witam,

W tym roku postanowiłem pierwszy raz wybrać się w Alpy . Planujmy jechać około 20 listopada na jakiś lodowiec w Austrii. Jakie macie doświadczenia , gdzie jest największa szansa że wszystko będzie otwarte, fajne mieszane trasy niebieskie i czerwone, dobry dojazd itd.

na pierwszy raz w Alpy to najlepiej będzie w marcu 

• Like 2

Zgaduje, że chodzi o dłuższy  słoneczny dzień. Wszystkie trasy będą czynne w ośrodku. Warunki śniegowe i pogodowe będą lepsze. W listopadzie ośrodki dopiero startują. Sam byłem w zeszłym roku w  pierwszej połowie grudnia w Livigno. Połowa dni była pochmurnych z opadami śniegu i mgłą. Niewszystkie trasy były czynne.

Edited by Michas222k
błąd
  • Thanks 1

9 godzin temu, daffyx napisał:

Witam,

Sprawdziłbym kalendarz Ischgl i Gurgle. jeżeli będą czynne to są o wiele lepsze jak lodowce (nawet jak chodzi część ośrodków).

• Like 1

22 godziny temu, daffyx napisał:

Witam,

Nie bierz tego do siebie w żaden sposób, ale Zastanawianie sie we wrześniu gdzie 20 listopada bedą dobre warunki do jazdy ma naprawdę średni sens. To jest takie lepsze wróżenie z fusów. Jeżeli będzie bardzo dobrze, to lepiej niz na lodowiec pojechać do dużego wysoko położonego ON; a jak będzie dupa pogodowa, to trzeba sie będzie cieszyć jak na lodowcach otworzą pare najwyżej położonych tras. proponuje wrócić z pytaniem na początku listopada; wtedy będzie juz coś będzie wiadomo. 

• Like 1

Godzinę temu, Cosworth240 napisał:

proponuje wrócić z pytaniem na początku listopada; wtedy będzie juz coś będzie wiadomo. 

między 1 listopada a 20 grudnia jestem zawsze przygotowany ale decyzję o kierunku podejmuję nie wcześniej niż 7-5 dni przed wyjazdem

• Like 2

Godzinę temu, Cosworth240 napisał:

Nie bierz tego do siebie w żaden sposób, ale Zastanawianie sie we wrześniu gdzie 20 listopada bedą dobre warunki do jazdy ma naprawdę średni sens. To jest takie lepsze wróżenie z fusów. Jeżeli będzie bardzo dobrze, to lepiej niz na lodowiec pojechać do dużego wysoko położonego ON; a jak będzie dupa pogodowa, to trzeba sie będzie cieszyć jak na lodowcach otworzą pare najwyżej położonych tras. proponuje wrócić z pytaniem na początku listopada; wtedy będzie juz coś będzie wiadomo. 

Wiem że nikt mi to nie zagwarantuje gdzie będzie śnieg 20 listopada ale osoby które były ( jeżdżą regularnie w Alpy w tym przed sezonem na lodowce) mają zapewne jakieś opinie co gdzie spotkali w latach ubiegłych , jakie kierunki można brać pod uwagę w jakich miejscach warto sprawdzać warunki gdy będzie zbliżał się wyjazd. Gdzie potencjalnie może być dobrze.

8 godzin temu, daffyx napisał:

Gdzie potencjalnie może być dobrze.

Zermatt / Cervinia

jeśli możesz to przesuń planowanie na 30 listopada, wtedy będzie znacznie większy wybór ośrodków.

jeśli musisz 20.11 to obserwuj:

Obertauern, Obergurgl, Sölden, Sulden, Maso Corto, Hintertux, Stubaier Gletscher, Kaunertaler Gletscher, Pitztaler Gletscher, Kitzsteinhorn, St. Moritz, Davos, Saas Fee, Zermatt

Na ile dni na nartach planujesz jechać ?

Edited by JC
Dodano Maso Corto
  • Like 1

12 minut temu, daffyx napisał:

Wiem że nikt mi to nie zagwarantuje gdzie będzie śnieg 20 listopada ale osoby które były ( jeżdżą regularnie w Alpy w tym przed sezonem na lodowce) mają zapewne jakieś opinie co gdzie spotkali w latach ubiegłych , jakie kierunki można brać pod uwagę w jakich miejscach warto sprawdzać warunki gdy będzie zbliżał się wyjazd. Gdzie potencjalnie może być dobrze.

Uznając się za osobę, która regularnie jeździ przed sezonem na lodowce (choć 20 listopad, to w zasadzie jest już sezon), radzę Ci, podobnie jak @Jeeb abyś decyzję co do miejsca podjął w listopadzie przed wyjazdem, bo co Ci z tego, że ktoś Ci poleci kwaterę w Gurglach, albo jakieś Soldzie, a może innym Samnaun, i powie, że 5 lat temu to 20 listopada były w miejscu X bombowe warunki, jak w tym roku nie będzie tam w listopadzie warunków wcale. 

Wiadomo, że największą szansę na bardzo dobre warunki w tym okresie dają lodowce - tu lista jest ograniczona do paru miejsc, z których IMHO Hintertux jest opcją najciekawszą pod względem ilości opcji i tras - ale być może wtedy warunki będą na tyle dobre, że lepsze opcje będą gdzie indziej.  

• Like 2
  • Thanks 1

W dniu 12.09.2024 o 10:30, daffyx napisał:

Witam,

Maso Corto - warunki będą, noclegi u Seppa www.aparthotel-masocorto.it

• Thanks 1

W dniu 13.09.2024 o 10:50, Jeeb napisał:

Zermatt / Cervinia

jeśli możesz to przesuń planowanie na 30 listopada, wtedy będzie znacznie większy wybór ośrodków.

jeśli musisz 20.11 to obserwuj:

Obertauern, Obergurgl, Sölden, Sulden, Maso Corto, Hintertux, Stubaier Gletscher, Kaunertaler Gletscher, Pitztaler Gletscher, Kitzsteinhorn, St. Moritz, Davos, Saas Fee, Zermatt

Na ile dni na nartach planujesz jechać ?

Jak z noclegami w listopadzie , czy tak z dnia na dzień trudno znaleźć coś w przystępnej cenie ? Czy duże jest obłożenie pensjonatów i hoteli .? Dużo ludzi na stokach, zakładając że warunki będą dobre?

Dobrze wiedze że nie ma możliwości zakupu karnetu przez internet na Hintertux ?

57 minut temu, daffyx napisał:

Jak z noclegami w listopadzie , czy tak z dnia na dzień trudno znaleźć coś w przystępnej cenie ? Czy duże jest obłożenie pensjonatów i hoteli .? Dużo ludzi na stokach, zakładając że warunki będą dobre?

Dobrze wiedze że nie ma możliwości zakupu karnetu przez internet na Hintertux ?

W okolicach 20 listopada to tłumów spodziewałbym się większych głównie w słoneczne dni weekendowe i ewentualnie wtedy gdyby z warunkami się tak ułożyło, że na Tuxie byłyby dobre, a w innych miejscach, gdzie 20 listopada normalnie można byłoby liczyć na dobre warunki, akurat ich nie było. Polacy lubią wpadać tak żeby zahaczyć 11 listopad; Czesi i Słowacy mają święto 17 listopada. Wydaje się zatem, że po 20 listopada nie będziesz miał problemu.

Co do noclegów - to "swojej" ulubionej miejscówki w dolinie "nie sprzedam" 😉 ale skoro @JC poleca Seppa, to ja też m.in. mogę polecić Seppa w Madseit. Znajomy jeździ co roku i chwali: https://www.zumsepp.at/en/ ; niezależnie od tego, mogę polecić Landhaus Gudrun - zwłaszcza jeżeli szukasz apartamentu z kuchnią i wolisz być samowystarczalny tzn. obiad lub kolację ogarniasz sobie sam - natomiast śniadania Pani Gudrun są obłędnie pyszne i godne polecenia (przynoszone co rano do apartamentu): https://www.gudrun.at/ . Gudrun jest ciut niżej w Lannersbach. Z obu miejscówek na lodowiec jest parę minut autem - z Madseit parę minut bliżej (pewnie 6-7 min jazdy) niż z Lannersbach (10 min jazdy).

• Like 2

W dniu 13.09.2024 o 10:27, daffyx napisał:

Na Hintertux będzie super, ale też decyzje podjąłbym max na 4-5 dni wcześniej że względu na pogodę.

• Like 1