Dzięki imponującej wysokości sięgającej 3250 m n.p.m., Zillertal gwarantuje doskonałe warunki i możliwość zjeżdżania aż do kwietnia. Ponad 80% tras leży powyżej 1700 metrów, co sprawia, że jest to jeden z najbardziej pewnych pod względem śniegu regionów w Austrii.
Na końcu doliny czeka na nas prawdziwa perełka - lodowiec Hintertux, oferujący najdłuższy sezon narciarski w kraju (trwa on od września aż po późną wiosnę). Z wysokości 3250 m rozpościera się zapierająca dech w piersiach panorama - od Parku Przyrody Wysokich Gór Zillertal, aż po Zugspitze, Dolomity i Großglockner. Połączenie spektakularnych widoków i różnorodnych tras sprawia, że każdy pobyt tutaj jest niezapomniany. W najwyżej położonym snowparku Austrii, Betterpark Hintertux (3200 m), spotyka się międzynarodowa scena freestyle’owa. Perfekcyjnie przygotowany park, zawody i organizowane imprezy tworzą wyjątkową atmosferę inauguracji sezonu.
Po jesiennym hucznym otwarciu sezonu, Zillertal zaprasza na kolejne emocjonujące wydarzenia w wyjątkowym Parku Freestyle!
Od 6 do 8 listopada 2025 r. odbędą się widowiskowe zawody FIS Moguls i Dual Moguls, a w dniach 12-16 listopada młodzi snowboardziści z całego świata spotkają się na World Rookie Camp. Kolejny tydzień (21-23 listopada) to Splitboard Beginner Camp, czyli wręcz idealna okazja, by móc rozpocząć przygodę ze splitboardingiem. Od 24 do 30 listopada pasjonaci klasycznego stylu spotkają się podczas Freeheeler Telemark Week, gdzie tradycja łączy się z nowoczesnością. Na zakończenie, w dniach 6-8 grudnia, odbędzie się goodboards Test Weekend, będące okazją do przetestowania najnowszych modeli desek europejskich producentów, a to wszystko na tle lodowca Hintertux!
Więcej informacji: https://hintertuxparkopening.com
Zimowe przygody nie tylko na nartach - przeżyj nowe zimowe doświadczenia
Lodowiec Hintertux to nie tylko narty i snowboard. To przede wszystkim unikalne doświadczenia. Specjalne wycieczki pozwalają zajrzeć za kulisy m.in. pracy kolei linowych na lodowcu. Od grudnia ruszają też niezwykłe sesje medytacji przy użyciu mis dźwiękowych w jaskini Spannagel, gdzie naturalna akustyka wnętrza góry łączy się z relaksującymi wibracjami. Z kolei zimowy szlak, sięgający od górnej stacji Sommerberg, przez Bichlalm, aż do doliny Tux, pozwala na dwugodzinny spacer w ciszy i otoczeniu alpejskiej natury.
Dla miłośników mocnych wrażeń prawdziwą perełką jest Glacier Circuit - ponad 60 km tras o różnych poziomach trudności i 15 000 metrów przewyższenia w ciągu jednego dnia! Pod okiem lokalnego przewodnika uczestnicy mogą odkryć nie tylko tereny, sięgające od Hintertux po Penkenjoch, ale także życie mieszkańców doliny i ich górskie tradycje.
- Już od września możemy zaoferować bogaty program przy okazji wizyty na lodowcu Hintertux i z radością ogłaszamy rozpoczęcie sezonu zimowy razem z pasjonatami narciarstwa, freeskiingu i snowboardu! - mówi Matthias Dengg, zajmujący się Hintertux.
Info: 5 grudnia cały region Zillertal oficjalnie otwiera sezon - od tego momentu można szusować nie tylko na lodowcu Hintertux, ale także na wszystkich stokach w dolinie. Skipass Zillertal Superskipass można wygodnie kupić online na www.myzillertal.at.
O dolinie Zillertal
Poznajcie dolinę trzytysięczników, wiecznego lodu, kulinarnych przyjemności i muzyki. Perfekcyjnie przygotowane stoki, malownicze trasy biegowe i tory saneczkowe zimą, setki kilometrów tras pieszych i rowerowych latem, a do tego krystalicznie czyste jeziora i górskie panoramy, które zapierają dech w piersiach - Zillertal to miejsce, które naprawdę posiada wszystko.
Od majestatycznego Hochfeilera (3509 m), najwyższego szczytu Alp Zillertalskich, dolina rozciąga się na 47 km wzdłuż rzeki Ziller. Mieszkańcy żyjący w 25 miejscowościach, mieszczących się w okolicy, słyną z prawdziwej gościnności i autentycznego stylu życia. Tutaj dobrostan, regionalność i radość z życia to codzienność, zarówno latem, jak i zimą. „Najbardziej aktywna i muzykalna dolina świata” oferuje niezliczone możliwości - od niezapomnianych górskich przygód, po chwile błogiego relaksu. A do tego znajdziemy tam regionalne specjały, jak i wyrafinowane menu w restauracjach gourmet.