skionline.plstacje wiadomości Wyślij link znajomemu Wydrukuj Dodaj komentarz

Stubai - pasta na śniegu

2012.12.01
Pasta na śniegu
Kliknij, aby powiększyć.
Pasta na śniegu
Smak świeżego makaronu na wys. 2900 m n.p.m - spaghetti bolognese, conchiglie, campanelle i penne con salmone - czy to możliwe? Tak! Zamiast fast foodu - naprędce przygotowywanych dań w postaci frytek i wiener schnietzli - na Subaiu, w restauracji Eisgrat kubki smakowe skąpać można w czymś naprawdę dobrym.
Nazwa brzmi dość szumnie - "fabryka makaronu". Na miejscu zastajemy wydzieloną w części restauracyjnej przestrzeń i - bohaterkę dnia - maszynę, która jest w stanie stworzyć jedenaście rodzajów makaronu. Na co dzień produkuje się osiem różnych - od penne po spaghetti. Makaronów się nie suszy, by nie zatracić właściwej twardości. Wyjątek stanowią makarony do zup - trzeba je podsuszyć, by w ciepłym były odpowiednio twarde.

- W weekendy, gdy na trasach panuje spory ruch, dziennie sprzedaje się nawet 50 kg makaronu. W sezonie narciarze zjadają ok. 2 ton muszelek, świderków i wstążek - zdradza nam "makaronowe statystyki" David Kostner, szef restauracji Eisgrat.

Tajemnica smaku nie tkwi jednak tylko w "twardości" - składniki są równie ważne. Do wyrobu past stosowane są organiczne jaja, wysokiej jakości woda i mąka sprowadzana z Włoch (a dokładnie - mieszanka trzech rodzajów mąki).


Wszystko przyrządzane na naszych oczach - ze świeżych składników, bez "mrożonkowych" oszustw, co czyni Eisgrat miejscem dość wyjątkowym na kulinarnej mapie Alp.

Jeżeli jednak, zamiast stania z tacką w samoobsługowej restauracji macie ochotę na lunch przy stoliku nakrytym wykrochmalonym obrusem, wystarczy zejść piętro niżej. W restauracji Schaufelspitz - niewielkiej, z kilkoma stolikami - dostaniemy dania a la carte, wyborne wino i ciszę. Kulinarnie polecamy Stubai!




al/skionline.pl

skionline.pl
Tagi: #stubai #eisgrat #lodowiec

powrót

Zobacz
Stubai pasta na śniegu
Stubai pasta na śniegu
Stubai pasta na śniegu
Aktualne wiadomości w twojej poczcie!
Jeżeli chcesz otrzymywać cotygodniowy,
bezpłatny narciarski serwis informacyjny skionline.pl
dopisz się do naszego newslettera.


Booking.com