skionline.plstacje wiadomości wyślij link znajomemu wydrukuj dodaj komentarz

Wiosna w Dolomitach

2021.04.01
Fot IDM Südtirol, Clemens Zahn, Karersee / Lago di Carezza
Kliknij, aby powiększyć.
Fot IDM Südtirol, Clemens Zahn, Karersee / Lago di Carezza
Nadchodzi wyczekiwana wiosna, którą mieszkańcy południowej Europy mogą się cieszyć wcześniej niż pozostali. Niezapomniane widoki, jedyne w swoim rodzaju spotkanie alpejskiego śniegu z włoskim słońcem, feeria kolorów, zapachów, dźwięków i smaków - tak wygląda przedwiośnie w Dolomitach i Południowym Tyrolu. Zobacz, jak na północy Włoch przyroda budzi się do życia.

Niezwykłe spotkanie wiosny i zimy


Klimat Południowego Tyrolu sprzyja łagodnemu przejściu zimy w wiosnę. W dolinach temperatury sięgają już 20 stopni, dzięki czemu, spacerując lub jeżdżąc po lokalnych szlakach można zobaczyć zielone, pełne życia kwitnące łąki, które na horyzoncie zamykają ośnieżone Alpy. Jednak w wyższych partiach śnieg jest jeszcze obecny, co w zderzeniu ze słońcem i budzącą się zielenią daje niesamowity efekt. Na szczytach gór może on leżeć nawet do maja czy czerwca, co jednak nie przeszkadza w przebijaniu się młodych roślin na dolnych terenach. Majestat gór i łany zielonych łąk oprószonych pierwszymi kwiatami - czy może być coś piękniejszego?

Fot IDM Südtirol, Frieder Blickle, Mals / Malles (Dolina Vinschgau / Val Venosta)
Fot IDM Südtirol, Frieder Blickle, Mals / Malles (Dolina Vinschgau / Val Venosta)

Takie spotkanie wiosny z zimą można podziwiać m.in. w miasteczku Meran/Merano. To miasto-ogród z 18 kilometrami ścieżek do spacerowania i 16 hektarami przestrzeni parkowych, pełne środkowoeuropejskiego uroku. Rosnące tu palmy, oleandry, kaktusy i kolorowe ukwiecone rabaty podkreślają przyjemny charakter miasta. W jednym kadrze możemy podziwiać roślinność, charakterystyczną dla południowego klimatu i ośnieżone górskie szczyty.

Fot. IDM Südtirol, Marion Lafogler, Meran / Merano
Fot. IDM Südtirol, Marion Lafogler, Meran / Merano

W bliskiej okolicy Meran znajduje się jedyny w swoim rodzaju ogród botaniczny Trauttmansdorff, pełen stawów, promenad oraz niezliczonych kwiatów i roślin z całego świata. A na jego środku króluje zamek. Jeśli chcemy poczuć wiosenną aurę, wizyta w tym miejscu jest obowiązkowa - widok budzących się do życia roślin z całego świata, nieśmiało wyglądających pąków i rozwijających się liści z pewnością wprawi nas w cudowny nastrój. A te zapachy i kolory! Warto się tez tam wybrać w lecie, kiedy wszystko dojrzeje i będzie omamiać swym pięknem.

Fot. IDM Südtirol, Alex Filz, Ogrody Trauttmansdorff
Fot. IDM Südtirol, Alex Filz, Ogrody Trauttmansdorff

W Południowym Tyrolu i palm nie zabraknie - śnieg im nie przeszkadza! Takie widoki można podziwiać, np. w Bolzano / Bozen:

Fot. IDM Südtirol, Frieder Blickle, Bolzano / Bozen
Fot. IDM Südtirol, Frieder Blickle, Bolzano / Bozen

Jeśli jeszcze nie czujesz, że wiosna w Południowym Tyrolu jest jedyna w swoim rodzaju, wyobraź sobie, że spacerując po dolomickich szlakach i obserwując zapierające dech w piersiach widoki, możesz się natknąć na piękne brązowe krowy, które też zaczęły korzystać z kwitnących łąk. Potwierdzona informacja: bardzo chętnie pozują do zdjęć.



Fot. IDM Südtirol, Ralf Kreuels, (Dolina Vinschgau / Val Venosta)
Fot. IDM Südtirol, Ralf Kreuels, (Dolina Vinschgau / Val Venosta)

W sercu kwitnących jabłoni


W niektórych częściach Południowego Tyrolu widok kwitnących jabłoni można podziwiać już pod koniec marca. Niepowtarzalny, przywołujący w myślach wiosnę zapach i delikatny różowy kolor są wpisane w południowotyrolski krajobraz. Sadownicy rozpoczynają przygotowania do sezonu, który w tym regionie jest niezwykle intensywny. Południowy Tyrol to jeden z największych dostawców jabłek na świecie - hoduje się tam aż 20 odmian. Na stronie Południowotyrolskiego Konsorcjum Jabłek (Südtiroler Apfelkonsortium), za pomocą specjalnego algorytmu, można poznać odmiany, które będą nam najbardziej smakować.

Nic tylko wsiąść na rower i jeździć po trasach wijących się wśród kwitnących sadów.

Fot. IDM Südtirol, Alex Filz, Bolzano / Bozen
Fot. IDM Südtirol, Alex Filz, Bolzano / Bozen

Wino - duma Południowego Tyrolu


Wiosną to też moment kiedy do życia budzą się także południowotyrolskie winorośle -
a jest ich 5,5 tysiąca hektarów, na których uprawia się 20 szczepów. Jeszcze trochę czasu minie do momentu owocowania i zbiorów, jednak już teraz rozpoczyna się cały proces produkcji wina. Jest to niezwykle ważny element życia mieszkańców, zarówno ze względu na ich miłość do dobrego smaku, lecz także na gospodarkę - jest jedna z głównych branży w regionie, a południowotyrolskie wina są cenione na całym świecie, co potwierdzają liczne nagrody. W biodynamicznej winnicy Manincor znajdującej się
w pobliżu jeziora Kalterersee / Lago di Caldaro, o tej porze roku zbierane są tzw. "łzy winorośli". Drogocenna woda winogronowa, której lecznicze właściwości cenione są już od starożytności, pobierana jest z głębi ziemi na przecięte łączniki i starannie zamykana w butelkach. Unikalne substancje witalne południowotyrolskiej wody winogronowej, która dostarcza młodym pędom antyoksydantów, są podstawą kosmetyków do twarzy Acqua Vinea Nobilis, które zapewniają skórze naturalną ochronę, nawilżenie i zdrowy blask.

Fot. IDM Südtirol, Alex Filz, Vinschgau / Val Venosta
Fot. IDM Südtirol, Alex Filz, Vinschgau / Val Venosta

A gdy wino już na stole…


Kwiecień i maj sprawiają, że serca miłośników szparagów biją szybciej - w Południowym Tyrolu istnieje miejsce, które nazywa się szparagowym trójkątem i znajduje się pomiędzy miejscowościami Terlan, Vilpian, Siebeneich. Szparagi są objęte znakiem "Qualität Südtirol". Jest on przyznawany produktom rolnym i spożywczym, które pochodzą z Południowego Tyrolu i zostały poddane ścisłej kontroli jakości. Szparagi Terlan znane są ze swojego eleganckiego wyglądu i łagodnego smaku, szparagi Kastelbeller są nieco mniejsze, ale mają bardziej intensywny smak. W sezonie szparagowym wszystkie restauracje mają je w swoim menu. A dopełnieniem doznań podniebienia jest pasujące wino np. Sauvignon blanc.

Fot. IDM Südtirol, Alex Filz
Fot. IDM Südtirol, Alex Filz

Bzzzz… nie tylko flora się budzi


W Południowym Tyrolu jest aż 6 tysięcy kolonii pszczół, produkujących jeden ze sztandarowych produktów tego regionu. Miód z południowotyrolskim znakiem jakości "Südtirol Qualität" można rozpoznać po złotym kolorze etykiety i wyjątkowej różnorodności aromatów. Rocznie pszczoły produkują ponad 90 tysięcy kilogramów miodu - to około 15 kilogramów na jedną kolonię pszczół.

Więcej na stronie: www.suedtirol.info

skionline.pl
Tagi: #południowy tyrol #aktywne lato #dolomity #alpy #aktywny wypoczynek

powrót

Aktualne wiadomości w twojej poczcie!
Jeżeli chcesz otrzymywać cotygodniowy,
bezpłatny narciarski serwis informacyjny skionline.pl
dopisz się do naszego newslettera.


Booking.com