Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Technologia wiązań w nartach Fischer.

rondoslaw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Temat trochę specyficzny o którym w internecie nie udało mi się znaleźć informacji.

Chodzi o wiązania Tyrolia które nazywają się Fischer. Mianowicie pięta wypinająca się na boki. Wiem że jest to patent Tyrolii bo tylko ta firma dawniej produkowała takie wiązania. Jak część z was wie, jeszcze jakieś 10 lat temu zanim nastała moda na produkcję nart pod konkretne zapięcia (do części nart nie da się założyć wiązań innej firmy a przynajmniej jest to ciężkie) to właśnie wiązania tyrolia dominowały na rynku. Charakteryzowały się diagonalną piętą a w system ten były wyposażone wydaje mi się że wszystkie ich wiązania, łącznie z juniorskimi oraz najtańszymi modelami dla dorosłych. Wiadomo mi że dawniej duże firmy narciarskie biły się o tą technologię ale Tyrolia nie była głupia (a może jednak była) bo powiedzieli figa, nikt nie podpisze się pod naszą technologią choćby dla zasady. Gdy nastała era nart sprzedawanych w komplecie z zapięciami każdy dawał zapięcia swojej firmy które do tamtej pory przegrywały z super bezpieczną tyrolią.

Po krótkim przybliżeniu tematu zadaję pytanie, czy ktoś wie o połączeniu się firm Fischer i Tyrolia lub o zakupieniu jakiegoś patentu ? Wiązania z diagonalnym tyłem montowane oryginalnie montowane są tylko do wyższych modeli nart Fischer? Czy może Fischer sam wymyślił taki patent tylko inaczej skonstruowany ? Zna się tu ktoś ? ;) No żartuję z tym znaniem się bo nikogo raczej takie rzeczy nie obchodzą ale liczę że może ktoś kiedyś coś słyszał, czytał lub po prostu wie. Pozdro

Czyli twierdzisz że Tyrolia to Fischer i tak było ? Cieszyło by mnie to bo zależy mi na tej świetnej firmie. Zresztą obydwie są fajne. Widzę na twoim zdjęciu że masz jakieś fischery. Co to za model? Czy orientujesz się może jak jest z ich twardością w porównaniu do Atomic SL9 ? Dziewiątki fajne ale już dosyć dojechane i wydaje mi się że za miękkie ogólnie trochę są. Ja bym chciał jak najbardziej slalomowe Fischery a w szczególności Fischery RC4 Worldcup SL wydają się najlepszą maszyną do szalonego śmigu tyle że nie miałem okazji ich przetestować. Co mi powiesz o nartach fischer.

Pozdrawiam Sosnowiczanina

A co du muld to nie łatwo jest znaleźć porządne więc to tylko taki dodatek. Już tu nic nie piszę bo widzę że ktoś tu strasznie kozaczy :D

z tych co tu kozaczą to tylko chyba ty bo pytasz się o slalomke do jazdy ciasnym skrętem a pokazujesz jazdę po muldach więc hmm trzeba by sie zastanowic moze o jaką narte chodzi bo moze lepiej allrounda kupic niz kozaczyc na stoku slalomką??

A co du muld to nie łatwo jest znaleźć porządne więc to tylko taki dodatek. Już tu nic nie piszę bo widzę że ktoś tu strasznie kozaczy :D

nie mówię,że jesteś zlym narcirzem,ale" troszku" wiedzy przy Twoich umiejętnościach -nie szkodzi;):plektura dostepna,net ..itd:rolleyes:Kupuj co uważasz,stosuj wiązania i ustawiaj jak chcesz;):P,nikt nie chce Cię obrażać,zrwacasz się z pytaniem-a inni tak to widzą;):rolleyes:

dobra dosyć sporu bo ja może trochę tutaj zamieszania wprowadzam. Nie po to rejestrowałem się na forum żeby komuś dogryzać tak jak mi się to kilka minut temu mogło zdarzyć.

Odnośnie nart to wydaje mi się że im narta ma mniejszy promień skrętu i im jest twardsza to się łatwiej na niej jeździ. Poza tym ja uważam że rodzaj nart nie wpływa na styl bo jak ktoś jeździ ładnie to na byle jakich taliowanych nartach będzie jeździł prawie tak samo. Dla mnie jest to głównie kwestia komfortu, że narta ma się jak najbardziej trzymać stoku a nie wyginać zbytnio

no i pisząc to co piszesz pokazaleś ze nie masz bladego pojęcia w nowej technice jeżdzenia nie mowiąc o technologi:)

nie wygina?? no po jest taliowanie zeby sie narty wyginały twardsze narty trzeba więćej siły ale za to dają większego kopa ehh naprawde nie chce Ci dogryzac bo nie mam tego nawet w zamiarach ale musiał byś zgłębić trochę terorię nowoczesnego narciarstwa bo potym co napisałeś nic tylko to zrobić brak wiedzy- a nie lepiej było się zapytać dokladnie co i jak było by łątwiej bez zbędnej spinki