dareklewandowski Napisano 16 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2010 Odnośnie nart to wydaje mi się że im narta ma mniejszy promień skrętu i im jest twardsza to się łatwiej na niej jeździ. Poza tym ja uważam że rodzaj nart nie wpływa na styl bo jak ktoś jeździ ładnie to na byle jakich taliowanych nartach będzie jeździł prawie tak samo. Dla mnie jest to głównie kwestia komfortu, że narta ma się jak najbardziej trzymać stoku a nie wyginać zbytnio Myślę,że te 99% narciarzy rekreacyjnych:p-udziełiłoby innej odpowiedzi;)Dlatego poczytaj,na spokojnie się zastanów i o co Ci chodzi;) Pozdr:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bode Napisano 16 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2010 a jaki masz poziom umiejętnośći wg skali forumowej:> i jaki skręt preferujesz? Aaaa może kolega potrzebuje komóreczki ? Ski 4 life Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rondoslaw Napisano 16 Styczeń 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2010 Kolego z Sosnowca świetne spostrzeżenie. Ja chyba jestem przypadkiem który jeździ klasycznie a któremu jazdę tą ułatwiają technologie nowoczesnego narciarstwa i sobie bzduram różne rzeczy i moje wypowiedzi nie koniecznie muszą być trafne ale jakoś wiem że gdzieś tam mam rację mimo że nie mogę jej wyeksponować Myślę że żeby tak naprawdę móc omówić ten temat trzeba by zasiąść przy jakimś piwku lub choćby herbatce po wspólnej jeździe po jakiejś fajnej trasie (choćby Golgota). Ale nie jest to portal towarzyski więc bez spekulacji że coś takiego proponuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bode Napisano 16 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2010 dobra dosyć sporu bo ja może trochę tutaj zamieszania wprowadzam. Nie po to rejestrowałem się na forum żeby komuś dogryzać tak jak mi się to kilka minut temu mogło zdarzyć. Odnośnie nart to wydaje mi się że im narta ma mniejszy promień skrętu i im jest twardsza to się łatwiej na niej jeździ. Poza tym ja uważam że rodzaj nart nie wpływa na styl bo jak ktoś jeździ ładnie to na byle jakich taliowanych nartach będzie jeździł prawie tak samo. Dla mnie jest to głównie kwestia komfortu, że narta ma się jak najbardziej trzymać stoku a nie wyginać zbytnio Jezuuuuu! Leżę i kwiczę... To może na te muldy damy Ci slalomkę serwisową WC? Człowieku! Obudź się, właśnie udowodniłeś, że Twoje doświadczenie to jakieś 2+ na 10. Po 1 to narta slalomowa, ostro taliowana, twarda sponiewierałaby i zabiłaby Cię na tych muldach. Po 2 Jestem pewien, że gdyby dać Ci slalomkę sklepową o dość agresywnych parametrach to momentami byś jej nie ogarnął a jeśliby dać Ci serwisówke to jechałbyś na krechę albo ześlizgiem bo coś mi się zdaje, że byś jej nie dogiął. Może się mylę, może jesteś świetnym narciarzem tylko masz za sobą rzeszę serwisantów, którzy przygotowywują Ci sprzęt. Ale to tylko MOŻE, w co ja mocno wątpie. Lekturka... ok? Lekturka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rondoslaw Napisano 16 Styczeń 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2010 A jesli na atomicach sl9 da sie jezdzic po muldach to na twardszych nartach slalomowych sie nie da ? Powiedz mi bo ja sie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bode Napisano 16 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2010 A jesli na atomicach sl9 da sie jezdzic po muldach to na twardszych nartach slalomowych sie nie da ? Powiedz mi bo ja sie znam. Narta twarda, powiedzmy z dedykacją slalomową jest na przygotowane, twarde trasy dla świetnie jeżdżących narciarzy. Jest tak taliowana, by w czasie ciśnięcia na kawędzi wyciągała jak najmniejszy promień skrętu. Kupowanie twardej slalomki na muldy to jak zakup freestyle'ówki na ski touring... Jeśli chcesz pośmigać na muldach to szukaj miękkich nart najlepiej z grupy allround a nie pchaj się w twarde sklepówki czy wręcz w kur***** twarde serwisówki. Ski 4 life Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 16 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2010 A jesli na atomicach sl9 da sie jezdzic po muldach to na twardszych nartach slalomowych sie nie da ? Powiedz mi bo ja sie znam. da się,nawet z everestu zjechać,ale nie po to tyle nowego sprzetu powstalo,żeby się męczyc:pTo już nie te czasy,co jedyny model desek w sklepie byl dostepny;).Przestań się "puszyć':pchcesz brykać po muldach,skakać i poza trasą-szukaj zupełnie innej narty.Co do wiązań-Tyrolia i Marker to potentaci,reszta tylko wzoruje lub ma licencję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rondoslaw Napisano 16 Styczeń 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2010 O dobra. znalazłem coś po czym już nie będę wypytywać o nic musiał. Mianowicie taki filmik na you tube. Jeżdżę bardzo podobnie jak ten facet tylko że może ciut inaczej kijkami operuję. Jakie więc według was najlepsze są narty do takiej jazdy ? Ja myślałem że slalomowe bo na nich się najłatwiej robi krótkie skręty a gdyby przyszło jechać po oblodzonym stoku i nie tracić na stylu to trzymanie kantu też powinno być dobre. Czekam na opinię a tutaj link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 16 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2010 O dobra. znalazłem coś po czym już nie będę wypytywać o nic musiał. Mianowicie taki filmik na you tube. Jeżdżę bardzo podobnie jak ten facet tylko że może ciut inaczej kijkami operuję. Jakie więc według was najlepsze są narty do takiej jazdy ? Ja myślałem że slalomowe bo na nich się najłatwiej robi krótkie skręty a gdyby przyszło jechać po oblodzonym stoku i nie tracić na stylu to trzymanie kantu też powinno być dobre. Czekam na opinię a tutaj link tak:pteż oglądam ten film i wydaje mi się,że jeźdzę jak on;)...i niech tak zostanie:pTeraz dobierz narty i wiązania,żeby być lepszym:p-tylko o to tu chodzi;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rondoslaw Napisano 16 Styczeń 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2010 Ojj coś mi się wydaje że mi Pan nie wieży. Wyczułem tą ironię chyba że nie mam bladego pojęcia o ludziach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bode Napisano 16 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2010 No to sorry Andrzej, ale jeśli tak już jeździsz, to chyba powinieneś najlepiej wiedzieć co dla Ciebie dobre? Najpierw wrzucasz filmik z przepierdzielaniem się przez muldy wysokości 0.5 m na zawodach a teraz dajesz nam tu śmig klasyczny... Ogarnij się! To są dwie różne techniki, śmigiem nie polecisz po równo i rytmicznie rozstawionych muldach, popatrz na pracę kolan i na pozycję... To 2 najbardziej rażące w oczy różnice... Na tym kończy się moja wypowiedź, ja jeżdżę race, szukaj sobie podobnych i ich pytaj o odpowiednie dla Ciebie narty. Osobiście to myślę, że nadałyby się progressory, bo raz na czas śmigam na nartach z GOPRowcem, który je ma a w zasadzie tylko śmig na nich ciśnie. Instruktorzy SITN-u śmigają też na slalomkach, ale to już wyższa szkoła jazdy... Może wróć się do lat 80' i prostych nart 220? Ski 4 life Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rondoslaw Napisano 16 Styczeń 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2010 Teraz idę spać bo jutro na piątą do roboty. Jutro zobaczę co tu jeszcze ciekawego napiszecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bode Napisano 16 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2010 Ojj coś mi się wydaje że mi Pan nie wieży. Wyczułem tą ironię chyba że nie mam bladego pojęcia o ludziach Nie oszukujmy się, poszła szydera, na którą sam zapracowałeś. Mam nadzieje, że to praca doprowadza Cię do takiego stanu, w którym piszesz takie rzeczy a na codzień jesteś innym człekiem. Niedziela ? Uuuu, moje kochane szkolne ferie. Ski 4 life Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 16 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2010 Ojj coś mi się wydaje że mi Pan nie wieży. Wyczułem tą ironię chyba że nie mam bladego pojęcia o ludziach :D;)wierzę,Tobie i sobie też,tylko rzeczywistość jest czasami odmienna;) i czasmi lepiej ją zaakceptować;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rondoslaw Napisano 16 Styczeń 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2010 Po muldach jeździ się trochę inaczej jak po płaskim ale da się osiągnąć podobny efekt. W narciarstwie liczy się wszechstronność. A jak powiem że jazda w puchu może wyglądać wyglądać prawie tak samo jak teń śmig klasyczny ? Niemozliwe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bode Napisano 16 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2010 Po muldach jeździ się trochę inaczej jak po płaskim ale da się osiągnąć podobny efekt. W narciarstwie liczy się wszechstronność. A jak powiem że jazda w puchu może wyglądać wyglądać prawie tak samo jak teń śmig klasyczny ? Niemozliwe ? Nie mieszaj już, bo poleci gówno. Ja w puchu składam się jak do bramki! Serio! Posiedź trochę w lekturze, a od razu zobaczysz różnice. A tak btw. to śmig klasyczny głównie praktykuje się w puchu, tzn z taką wizją powstał. Ski 4 life Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rondoslaw Napisano 16 Styczeń 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2010 Wy mi nie wierzycie ani trochę. Jak pojadę na narty to nakręce o sobie film i go wam w jakiś sposób pokażę. (bedzie wiarygodny) Dobranoc :* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bode Napisano 16 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2010 Wy mi nie wierzycie ani trochę. Jak pojadę na narty to nakręce o sobie film i go wam w jakiś sposób pokażę. (bedzie wiarygodny) Dobranoc :* Ja Ci wierzę, w końcu sam nazwałem się Bode Miller'em Ski 4 life Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 16 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2010 Kolega ;)chyba nie ma dziś dobrego dnia:ppisze jakieś "sprzeczne'' informacje;),co do tego uniwersalnego narciarstwa się zgadzam:rolleyes:,ale niby "pożeracz muld" a nart nie potrafi dobrać:pMoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi