Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Proszę o pomoc w wyborze nart poziom 6-7

ociu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam gorącą prośbę o pomoc w wyborze nart. mogą być starsze modele.

Szukam nart na tzw polskie stoki czyli często mokry sztuczny śnieg, muldy, oblodzenia. Lubię jeździć szybko, preferuję jazdę krótkim skrętem.

Zależy mi na narcie stabilnej w każdych warunkach.

Ostatnio jeździłem na pożyczonych blizzardach SLR magnesium 160cm 07/08r

dosyć stabilna ale miałem lekkie problemy z opanowaniem prędkości na stromym stoku, niestety nie było muld więc nie sprawdziłem jak się zachowuje na takim ternie.

kilka parametrów

M

180 cm

82 kg

poziom 6-7

buty będą nowe flex ok 70-80

Z góry serdeczne dzięki:)

a po drugie jak mowiłem wcześniej mowisz krotkie skręty i prędkośc a to nie idzie za bardzo ze sobą w parze:)

Dzięki bugajson. Nie wiem czy się dobrze wyraziłem ale na stokach widzę często jak ludzie śmigają prawie na krechę slalomem, może dla zawodowców to nie jest duża prędkość ale dla mnie tak.

Do czegoś takiego chciałbym dojść:)

Tylko właśnie chodzi jaką grupę nart wybrać myślałem też o crossach?

Dzięki bugajson. Nie wiem czy się dobrze wyraziłem ale na stokach widzę często jak ludzie śmigają prawie na krechę slalomem, może dla zawodowców to nie jest duża prędkość ale dla mnie tak.

Do czegoś takiego chciałbym dojść:)

Tylko właśnie chodzi jaką grupę nart wybrać myślałem też o crossach?

nie da się na krechę slalomem bo to nie jest poprawny skręt wg mnie:)

kup nartę z grupy allround będzie najbardziej odpowiednia na polskie stoki. zapytasz dlaczego? szersza pod butem od slalomki więc na naszych "genialnie" przygotowanych trasach będzie stabilniejsza w skręcie i to chyba jedna z większych jej zalet oczywiscie są tez inne jak inicjacja skrętu etc ale tym nie zawracał bym sobie głowy ( w sensie teoretycznym). w grupę cross raczej bym nie celował grupa allround jest najbardziej uniwersalną pod względem skrętu i możliwości jazdy na stoku.

Oprócz tych progressorów o ktorych mowiłem warto było by zwrócić uwagę na Fischera viron-a 8.8 - to tak dla przykładu

podaj budżet i będziemy myśleć:)

myślę o wydatku ok 700-800zł ale używane.

Przyznam się że myślałem o progressorach, nawet mogłem je niedawno pożyczyć , tyle że to były 9+ 170cm i facet mi powiedział że jak nie mam wytrenowanych nóg to mogę pozrywać wiązadła w kolanie!!! Więc odpuściłem, ale jak myślicie przy rozsądnej jeździe sprawdzić je?

bugajson jesteś z Wrocka znasz stok Rymarz w Jugowie?Ja na nim ostatnio testuję.

jestem z sosnowca a studiuję tam i mieszkam aktualnie stoku nie znam

co do nart to powiedz gosciowi zeby nie p.....pierduł nie gadał:) jakie wiązadła jedno z 2 nie ma nic wspolnego:D co za herezje:D po prostu to jest wymagająca narta na której mogł bys sobie nie poradzić i tyle nic więcej:) narta ta tj 9+ wymaga już pewnych umiejętności a ty jesteś na etapie ich nabywania więc musisz mieć łatwą nartę na której wytrenujesz tą umiejętność i stopniowo będziesz dochodził do coraz bardziej ambitnych nart- dlatego na początek nie ma co szaleć trzeba kupić nartę odpowiednią tu i teraz + max 2-3 sezony by nauczyć się tych takich fundamentów i z tej solidnej bazy mieć wyjście do doskonalenia techniki. Mam nadzieję ze mnie rozumiesz :)

ok. rozumiem:)

Czyli z fischera progressor 8+ ew. viron 8.8 a z innych marek jakieś odpowiedniki? Proszę o info od wszystkich zorientowanych:)

Chodzi o to że przed zakupem chciałbym je sobie sprawdzić, ale niestety wypożyczalni we Wrocku jak na lekarstwo a już ze sprzętem w nich to... szkoda gadać. Więc im większy będę miał wybór to moze coś znajdę do testów.