Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Rossignol ZENITH Z9.5 OVERSIZE 2010 vs. Radical R10 MUTIX 2010

terez

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. To mój pierwszy post na tym forum, dlatego witam wszystkich serdecznie.

Moje pytanie odnosi się do ww. wymienionych modeli. I mam dylemat, które wybrać.

Swój poziom w skali 10 stopniowej oceniam jako 7. To byłyby moje drugie narty, chciałbym jeszcze nieco podszlifować technikę. Lubię długi skręt, przy większej prędkości. Mam 186cm i 80kg.

Dzięuje za wszelkie rady :)

jezeli to ma być narta dla was 2 to dla niego ta narta będzie bardziej ambitna niż dla Ciebie. Tutaj duzej roznic miedzy nartami nie ma mutix ma ramiona ktore zmieniaja charakterystyke nasz Moderator takie ma i bardzo sobie chwali. najlepiej jak bys mogł je przetestować. jeżeli ja miał bym kupić ktorąś z tych 2 nart wzioł bym mutixa choć i 9.5 jest świetną nartą i wydaje mi się ze to ona do takich dłuższych skrętow będzie lepsza ale mogę sie mylic:)

• Like 1

Narty, o które pytasz (R10 Mutix) są z sezonu 08/09. Mają one w komplecie albo krótkie ramiona SRA o promieniu 11 m lub długie ramiona LRA o promieniu 15 i 17 metrów.

Tak więc po pierwsze sprawdź, jakie ramiona mają w komplecie.

Do gigantowego, długiego skrętu i szybkiej jazdy na długich stokach polecałbym ramiona LRA. Wtedy te narty zachowują się, jak gigantki.

Na krótszych ramionach pojedziesz krótkim i średnim skrętem z dużą pewnością.

Ważna sprawa to długość tych nart. Widzę je czasami w okazyjnych cenach, ale... o długości 155 cm, co dla ciebie będzie za krótko.

Dziś będąc w sklepie widziałem je w długości 165. Będzie to wystarczająca długość?

Mam pytanie co do tych ramion. Otóż kupując ten model dostaję tylko jeden ich komplet? Bo zmiana promienia skrętu wiąże się ze zmianą całych ramion?

Do jazdy krótkim skrętem 165 będą OK, ale do dłuższego skrętu, lepsze by były 175. To już sam musisz ocenić przy umiejętnościach 7, jak długość bardziej ci odpowiada.

Jeśli te, które widziałeś w sklepie, to były R10, to dostaniesz prawdopodobnie jeden komplet ramion. Drugi musisz dokupić oddzielnie.

Jeśli widziałeś R11 Mutix, to w komplecie są dwa rodzaje ramion.

Tak, zmiana charakterystyki nart, wiąże się ze zmianą ramion (SRA, LRA).

Edytowane przez Bończa