1973marcin Napisano 14 Marzec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2010 moje małe przemyślenia na temat uniwersalności i przydatności nart z różnych grup - w nawiasach moje narty) narty sl (omeglass obecnie wc, przedtem comp) narta przeznaczona na bardzo twarde i przygotowane trasy, rewelacyjna po to żeby się skatować w ciągu 4 godzin i do domu, jest to typ nart najpopularniejszy na naszych stokach choć nie powinien być bo to specjalistyczne narzędzie do bardzo konkretnej pracy , jeśli chodzi o jazde wolną na sl to bardzo lubię sobie pojeździc, poszaleć i powozić się na slkach, można dużo na niej pojechać ale wraz z upływem czasu i pogarszającymi się warunkami narta staje się męcząca narty gs (comp course, elan gsx) te narty równiez są przeznaczone na przygotowane twarde trasy a konkretniej do jazdy na tyczkach , jazda wolna na gs trochę mnie nie bawi bo to co mają najlepszego pokazuje się jak trzeba je mocno przycisnąć (a to trochę głupio wygląda na stoku pełnym ludzi), ich żywioł to walka na bramkach szybka i bardzo szybka jazda, racecarver (course) w przeciwieństwie do gs narta bardzo fajnie sparwdza się podczas jazdy wolnej, dobra narta na cały dzień, mozna na niej się powozić ale da się też trochę poszaleć, narty dosyć stabilne i dużo łatwiejsze do opanowania niż sl lub gs, potrzebują trochę większej szybkośći niż sl a mniejszej niż gs żeby pokazać na co je stać cross(crossmax10)- jakoś mi ta grupa nie pasuje allround (contact11- courchevel) nartay z tej grupy-wyższe modele to coś jakby połączenie sc i rc, dają dużo frajdy przy jeździe krótkim skrętem ale zabawa trwa nadal prz dłuższym skręcie:cool:, nadają się na warunki gorsze tam gdzie na sl jest już męka to na allroundzie zabawa trwa w najlepsze:D, akurat te które ja mam sa dosyć wymagające dla mniej wprawnych narciarzy a dla dobrych są fajna odskocznią, funcarver - (nordica gpz- ale już prawie nieżyje:() narty do zabawy na dobrze przygotowanym stoku freeride (bc dirty bears) choć przeznaczeniem tych nart jest jazda poza trasą w głębokim sniegu (na razie nie było mi dane tego spróbować na tych nartach) to bardzo dobrze sparwdzaja się też na rozjechanych stokach, tam gdzie inni walcżą o życie na takich dechach śmiga się aż miło, podsumowując: nie ma narty uniwersalnej, są narty bardziej lub mniej dopasowane do warunków i jeśli miałbym zostawic sobie tylko jedne to chyba zdecydowałbym sie na allrounda lub racecarvera, sl, gs i freeridy jako dodatkowe narty ale nie jedyne:) 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi