Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Nassfeld Hermagor 22-29 stycznia

Przemek

Rekomendowane odpowiedzi

No i - ani człowiek się nie obejrzał - przeleciało...:(

To była moja pierwsza, ale chyba nie ostatnia wizyta w Nassfeld. Zimmery 30 metrów od dolnej stacji kolejki Millennium. Niestety - jak na austiackie standardy - bardzo średnie, jednak odległośc do gondolki wynagradzała tę niedogodność. Każdego dnia - bez potrzeby zrywania się skoro świt - punkt 8.30 ruszałem w górę :D.

Sam ośrodek baaaaardzo przypadł mi do gustu. Duże zróżnicowanie tras - od szerokich po wąskie, od stromych po płaskie, od długich po krótkie. Jednym zdaniem dla każdego coś miłego:). W zasadzie jedyny minus to liczba narciarzy, niewidoczna przy wyciągach, ale na niektórych trasach dosyć tłoczno, a co za tym idzie w godzinach popołudniowych wychodziły oblodzenia. Ale to już chyba norma w większych ośrodkach... Mnie osobiście bardzo podobały się trasy nr 4,7,8,9 i 40. Poranny sztruks to było to...:D

Szczerze polecam :)

No widzisz jak to ludzie różnie mają:rolleyes:

Bo mnie akurat Nassfeld nie urzekło, a mieszkałem też kilkadziesiąt metrów od Mileniumexpres, który to już w ogóle mnie nie urzekł:mad:

Przynajmniej co do BKK mieliśmy takie samo zdanie;)

A coś konkretnego nie przypadło Ci do gustu w Nassfeld, czy ogólnie miałeś ciul... odczucia?

Przynajmniej co do BKK mieliśmy takie samo zdanie;)

A coś konkretnego nie przypadło Ci do gustu w Nassfeld, czy ogólnie miałeś ciul... odczucia?

Przede wszystkim te gondole typu "jajko" one są po prostu niewygodne i podróż z nartami w rękach...

Trasy moim zdaniem są tam poplątane i szerokością nie powalają, znaczy nie są wąskie, ale do szerokich im daleko.

Jeśli chodzi o Karyntię to wolę Katschberg, Turracherhohe.

Przede wszystkim te gondole typu "jajko" one są po prostu niewygodne i podróż z nartami w rękach...

Trasy moim zdaniem są tam poplątane i szerokością nie powalają, znaczy nie są wąskie, ale do szerokich im daleko.

Jeśli chodzi o Karyntię to wolę Katschberg, Turracherhohe.

Co do gondoli, to zgadzam się - nie porażają wygodą, aczkolwiek wyjeżdżałem do góry z samego rana, więc o takiej porze raczej puste...

A co do Katschberg i Turrachernhohe - nie mam porównania - nie byłem (jeszcze:D), ale czytałem wiele pozytywnych opinii (szczególnie jeśli chodzi o Katschberg), więc gdzieś tam w planach na przyszłość są:)

Nassfeld jest fajny, tylko tloczno sie tam ostatnio zrobilo.

Te gondole rzeczywiscie sa malo wygodne, szczegolnie jak sie napakuja do pelna a z malym dzieckiem w srodkowej stacji trzeba do szkolki wyjsc.

No i zero krzesel z oslonami, wszystko otwarte.

Akurat jak w tym roku gdy bylismy to temperatury do -20C sie zdarzaly i alternatywy specjalnej nie bylo, trzeba bylo marznac na wietrze.

Poza tym dosc malo restauracji/knajpek na stokach jak na ta liczbe ludzi.

W czasie lunchu i nie tylko, nie mozna bylo znalezc wolnego stolika.

byłem na Sylwestra

wyjazd był rodzinny ( córka drugi raz na nartach ) i powiem szczerze ja

jestem troszkę zawiedziony ośrodkiem

i trasami dla początkujących te niebieskie 64 ,71 to pomyłka

tak naprawdę jest jedna niebieska 23a co kończy się przy ławeczkach gdzie inni zaczynają powoduje niestety małe zatory no i ciepło na niej nie jest ( długa bez osłonki ) jak wieje to jakbyś się nie ubrał ZIMNO

zgadzam się z Hokej1 , że niby wszystkiego dużo ale czegoś tam brak

mi nie pasowała sama infrastruktura , mało miejsc gdzie można uciec przed ciągle dochodzącymi "świeżakami "

Gartnerkofel fajny po lewej stronie , zwłasza 8 ale krótkie te traski

dla mnie najfajniesza 77 , 70 i 75 ale tam musialem śmigać z synem a żona z córką mordowala 23a

są jeszcze orczyki dla poczatkujących ale tu znów córka się nudziła

80 rewelacja ale dopiero w sylwestra i nowy rok

wyjazd udany ale to ostatnia moja wizyta w Nassfeld

a przyjemna knajpka po stronie włoskiej ( za orczykiem 15 )

pozdrawiam wszystkich

...80 rewelacja ale dopiero w sylwestra i nowy rok

Akurat po 80 więcej sie spodziewałem. Inna sprawa, że w zasadzie jeździłem nią raz dziennie - w okolicach 16, gdy zjeżdżałem do domu. O tej porze była juz bardzo zlodzona. Kilka razy obiecywałem sobie, że zrobię ją z rana, ale potem było mi trochę szkoda czasu na ponowny wyjazd na górę.

Byłem z pięcioletnią córką i w wietrzne dni faktycznie brakowało osłon na krzesłach. Jednakże dla mnie to były szczegóły i generalnie z ośrodka jestem bardzo zadowolony.

Pozdrawiam:)

pisanie o tej trasie jadąc nią po godzinie 14 nie ma sensu

jest to wtedy klasyczna zjazdówka ze stadem ludzi

raz zjechałem o 16 to fatalna była

dlatego napisałem że super ale rano lub wtedy gdy nie było ludzi ( jak w Nowy Rok )

To też zaznaczyłem, że nie jeździłem na niej rano, więc nie mam porównania.

Pozdrawiam:)