Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Jakie NARTY !!!

marluc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich miłośników białego szaleństwa. Obecnie planuję zakup nowych desek (przed wyjazdem w Dolomity). Z uwagi na to, że jest to mój dziewiczy lot chciałbym aby był jak najbardziej udany :o. Zwracam się więc z prośbą o poradę w doborze nart:confused:. Wszelkie sugestie i propozycje mile widziane (także linki). Z góry wielkie dzięki i pozdrawiam.

1. Płeć - M

2. Wiek – 37 (niestety…)

3. Waga - 95 (przy jogurcie na kolację :) )

4. Wzrost -182 (tendencja do spadku)

5. Na nartach jeżdżę od 4 sezonów (niestety…; chyba się powtarzam), 12 dni w sezonie

6. Moje umiejętności określam na 5/6 (?)

(wg skali forumowej http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=11328)

7. Moje buty to – Salomon Performa

8. Teraz jeżdżę na nartach/model – Rossignol Zenith 3 (dł. 162, za krótkie)

9. Preferuję styl jazdy - obecnie długim skrętem (krótkim coraz mniej), bardziej w wersji sportowo-umiarkowanej, po przygotowanych stokach, jak i poza trasami; przede wszystkim w Czechach (za wyjątkiem nocnych wypadów do Świeradowa).

10. Upatrzyłem sobie narty – Salomony, tylko jakie? Na pewno dłuższe: 168 lub 169 cm

(XW Storm+Z11; Tornado; 24 Daytona; …. no właśnie jakie?)

11. Mój budżet na narty to około – do 1500 zł (prawdopodobnie…)

Brakuje mi trzeciego /choć liczyłem na więcej/ - decydujacego głosu. Mam nadzieję, że nie będzie to opcja Storm :)

Przy pierwszym wyborze miałem złego doradcę (stąd ta długość) dlatego przy drugim podejściu wolałbym trafić w "10'. Mam nadzieję, że jeszcze podeślecie jakieś ciekawe propozycje. :confused:

PS. Darku podałem skale umiejętności 5/6 :o

Przyznam szczerze, że nartki spisały się na medal. Jednakże dlugość zaczęła mi przeszkadzać. Nie tak dawno używałem akurat pożyczonych Salomon Cyklone (o dł. 168) i całkiem fajnie mi się na nich śmigało. W kontekście tego przyszło mi do głowy ażeby spróbować sił w konkurencji :) ... lecz o wymiarze dłuższym. Wybór akurat padł na Salomon, aczkolwiek myślałem też o Fisher Progressor :confused:

Szukam czegoś "uniwersalnego"

PS. Darku podałem skale umiejętności 5/6 :o

Przepraszam:rolleyes:

Ale Daytona http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=3221&id_modelu=4590 też nie nie jest kierowana dla początkujących:)Wszystko zależy czego oczekujesz od narty i gdzie chcesz ją użytkować.Jeśli chcesz nartę uniwersalną na przygotowane stoki to Daytona będzie ciekawym wyborem,jeśli lubisz wyskoczyć poza trasę to Tornado.Przy Tornado preferencja jednak średniego i dłuższego skrętu,krótki wymaga jednak przyłożenia siły.

• Like 1

Przyznam szczerze, że nartki spisały się na medal. Jednakże dlugość zaczęła mi przeszkadzać. Nie tak dawno używałem akurat pożyczonych Salomon Cyklone (o dł. 168) i całkiem fajnie mi się na nich śmigało. W kontekście tego przyszło mi do głowy ażeby spróbować sił w konkurencji :) ... lecz o wymiarze dłuższym. Wybór akurat padł na Salomon, aczkolwiek myślałem też o Fisher Progressor :confused:

Szukam czegoś "uniwersalnego"

Skoro zenity były na medal to wybierz dłuższe takie same lub o wyższy model. Na pewno będziesz zadowolony .