marluc Napisano 5 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2011 Witam wszystkich miłośników białego szaleństwa. Obecnie planuję zakup nowych desek (przed wyjazdem w Dolomity). Z uwagi na to, że jest to mój dziewiczy lot chciałbym aby był jak najbardziej udany . Zwracam się więc z prośbą o poradę w doborze nart:confused:. Wszelkie sugestie i propozycje mile widziane (także linki). Z góry wielkie dzięki i pozdrawiam. 1. Płeć - M 2. Wiek – 37 (niestety…) 3. Waga - 95 (przy jogurcie na kolację ) 4. Wzrost -182 (tendencja do spadku) 5. Na nartach jeżdżę od 4 sezonów (niestety…; chyba się powtarzam), 12 dni w sezonie 6. Moje umiejętności określam na 5/6 (?) (wg skali forumowej http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=11328) 7. Moje buty to – Salomon Performa 8. Teraz jeżdżę na nartach/model – Rossignol Zenith 3 (dł. 162, za krótkie) 9. Preferuję styl jazdy - obecnie długim skrętem (krótkim coraz mniej), bardziej w wersji sportowo-umiarkowanej, po przygotowanych stokach, jak i poza trasami; przede wszystkim w Czechach (za wyjątkiem nocnych wypadów do Świeradowa). 10. Upatrzyłem sobie narty – Salomony, tylko jakie? Na pewno dłuższe: 168 lub 169 cm (XW Storm+Z11; Tornado; 24 Daytona; …. no właśnie jakie?) 11. Mój budżet na narty to około – do 1500 zł (prawdopodobnie…) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 5 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2011 Jeśli Salomon-to Daytona:pdwa pozostałe modele wymienione przez Ciebie na pozimie 4/5 będą zbyt wymagające:pPamiętaj o dpowiednim doborze długości,nawet posiadane obecnie narty byłyby ok w odpowiedniej długości:p 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lawn Napisano 5 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2011 Na poziomie 5/6 dla Twoich parametrów polecam Tornado 173 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marluc Napisano 6 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2011 Brakuje mi trzeciego /choć liczyłem na więcej/ - decydujacego głosu. Mam nadzieję, że nie będzie to opcja Storm Przy pierwszym wyborze miałem złego doradcę (stąd ta długość) dlatego przy drugim podejściu wolałbym trafić w "10'. Mam nadzieję, że jeszcze podeślecie jakieś ciekawe propozycje. PS. Darku podałem skale umiejętności 5/6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 6 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2011 A nie chcesz zostać przy Zenith'ach? Wyższe modele z tegorocznej kolekcji idą, jak czołgi w trudniejszym terenie i potrafią się nieźle uwijac, kiedy trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 6 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2011 Co nie pasowało Ci w Zenitach ? Oczywiście oprócz długości która mieściła się w normie jak byłeś początkujący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marluc Napisano 8 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2011 Przyznam szczerze, że nartki spisały się na medal. Jednakże dlugość zaczęła mi przeszkadzać. Nie tak dawno używałem akurat pożyczonych Salomon Cyklone (o dł. 168) i całkiem fajnie mi się na nich śmigało. W kontekście tego przyszło mi do głowy ażeby spróbować sił w konkurencji ... lecz o wymiarze dłuższym. Wybór akurat padł na Salomon, aczkolwiek myślałem też o Fisher Progressor Szukam czegoś "uniwersalnego" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 8 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2011 PS. Darku podałem skale umiejętności 5/6 Przepraszam:rolleyes: Ale Daytona http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=3221&id_modelu=4590 też nie nie jest kierowana dla początkujących:)Wszystko zależy czego oczekujesz od narty i gdzie chcesz ją użytkować.Jeśli chcesz nartę uniwersalną na przygotowane stoki to Daytona będzie ciekawym wyborem,jeśli lubisz wyskoczyć poza trasę to Tornado.Przy Tornado preferencja jednak średniego i dłuższego skrętu,krótki wymaga jednak przyłożenia siły. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 9 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2011 Przyznam szczerze, że nartki spisały się na medal. Jednakże dlugość zaczęła mi przeszkadzać. Nie tak dawno używałem akurat pożyczonych Salomon Cyklone (o dł. 168) i całkiem fajnie mi się na nich śmigało. W kontekście tego przyszło mi do głowy ażeby spróbować sił w konkurencji ... lecz o wymiarze dłuższym. Wybór akurat padł na Salomon, aczkolwiek myślałem też o Fisher Progressor Szukam czegoś "uniwersalnego" Skoro zenity były na medal to wybierz dłuższe takie same lub o wyższy model. Na pewno będziesz zadowolony . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi