Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Twardość narty, a twardośc buta - zasady dobory ?

skot

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym się dowiedzieć jak ma się twardość butów narciarskich do twardości (sztywności) nart.

Planuje kupno narty Fischer RC4 Race SC lub Atomic SL 9. Jaka powinna być według Was optymalna twardość buta (flex index), aby w pełni wykorzystać możliwości tych nart?

Mam buty Salomon XWave 8.0 o flexie = 90. Jak na razie podpinałem do nich narty z wypożyczalni, wiotkie jak linijka. Było OK. Czy te buty nie będą za miękkie do Race lub SL9?

P.S. Ważę 78kg przy wzroście 178cm, gdyby te informacje były potrzebne :]

Nie wiem jak jezdzisz, ale jak planujesz zakup Race (zajebista nartka) to wg. mnie w zupełnosci ci wystarcza twoje buciki, oczywiscie jesli nie sa stare i zajechane. Na marginesie te buty sa wg. mnie calkiem niezle.

Ps. Jakbys mial klopoty z zakupem nartek (FISCHER) to daj mi znac na priva, cos wymyslimy:)

• 2 weeks later...

Buty są po 5 dniach używania - kupiłem je w końcówce zimy i jeszcze zdążyłem przetestować. Gdy jeżdziłem na miękkich nartach z wypożyczalni, przy dużych prędkosciach czasami odruchowo wyginałem palce u stóp aby jeszcze lepiej trzymać buta. Miałem wrażenie, że przydałoby się tak ok 100-110 w flexie. But nie jest za mały - wewnętrzny pasuje jak ulał.

Dziś sprzedawca z Fishera powiedział mi, że do Race SC to absolutne minimum flex = 100. Tymczasem gość w Ski-Team powiedział mi, że bardzo dobry będzie flex = 80. Pewiem człowiek ze sklepu Rossignola opowiadał, że do 9S najlepiej założyć flex = 70.

???

www.trentino.pl skionline.tv
partnerzy
ispo.com WorldSkiTest Stowarzyszenie Instruktorów i Trenerów Narciarstwa PZN Wypożyczalnie i Centra testowe WinterGroup Steinacher und Maier Public Relation
Copyright © 1997-2026
  • Dodaj nową pozycję...