Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Narta gigantowa prosba o porade

Tomasus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Po dlugim czasie zwloki (3 lata zwlekania) wreszcie zamierzam kupic sobie pierwsza narte gigantowa i tu mam pytanie (oczywiscie) ktora wybrac?

Zastanawialem sie nad Fischerem RC4 WORLDCUP RC model tegoroczny (glownie ze wzgledu na korzystna cene i dostepnosc w jednym z zaufanym sklepie) jednak nie wiem czy aby na pewno bylby to dobry wybor . Dodam ze zamierzam jezdzic dalej na tyczkach szkolenia sportowe (wczesniej giganty jezdzilem na slalomkach i latwo nie bylo :P) Dlatego tez prosze Was o porade :)

Pozdrawiam i dziekuje za wszelkie podpowiedzi

Witam. Po dlugim czasie zwloki (3 lata zwlekania) wreszcie zamierzam kupic sobie pierwsza narte gigantowa i tu mam pytanie (oczywiscie) ktora wybrac?

Zastanawialem sie nad Fischerem RC4 WORLDCUP RC model tegoroczny (glownie ze wzgledu na korzystna cene i dostepnosc w jednym z zaufanym sklepie) jednak nie wiem czy aby na pewno bylby to dobry wybor . Dodam ze zamierzam jezdzic dalej na tyczkach szkolenia sportowe (wczesniej giganty jezdzilem na slalomkach i latwo nie bylo :P) Dlatego tez prosze Was o porade :)

Pozdrawiam i dziekuje za wszelkie podpowiedzi

Wazniejsze zeby wybrac odpowiednia dlugosc a marka to sprawa drugorzedna.

Zgadza sie dlatego rowniez prosilbym o porade w tej kwestii mam 175 cm :)

Znowu odpowiem w podobny sposob :biggrin: wzrost przy wyborze dlugosci to sprawa drugorzedna (szczegolnie do jazdy sportowej), liczy sie przede wszystkim masa i sila oraz dynamika no i oczywiscie przeznaczenie.

Hmmm czesc z tego to napisalem tzn przenzaczenie glownie trening giganta + jazda dowolna dlugim skretem... poziom mysle ze w skali forum 7 (jestem PI), masa 66 kg.. chodzi mi po prostu o narte taka ktora z jednej strony nie ebdzie zbyt wymgajaca dla koglos o malej masie ciala (szczuplego) ale z drugiej bedzie twarda i i po prostu bedzie dobrze trzymala w skrecie. Niestety znawca w temacie aktualnego sprzetu nie jestrem stad wlasnie to pytanie moje.

Hmmm czesc z tego to napisalem tzn przenzaczenie glownie trening giganta + jazda dowolna dlugim skretem... poziom mysle ze w skali forum 7 (jestem PI), masa 66 kg.. chodzi mi po prostu o narte taka ktora z jednej strony nie ebdzie zbyt wymgajaca dla koglos o malej masie ciala (szczuplego) ale z drugiej bedzie twarda i i po prostu bedzie dobrze trzymala w skrecie. Niestety znawca w temacie aktualnego sprzetu nie jestrem stad wlasnie to pytanie moje.

Tak "na oko" :biggrin: z uwagi na mala mase to mysle ze 175 powinna byc OK. Przy poziomie 7 i malej masie dlugosc 180 raczej overkill ale warto przetestowac zeby sie przekonac. Im dluzsza narte potrafisz dociazyc tym wieksza uzyskasz stabilnosc. Wyobraz sobie ze narta to resor samochodu. Co by bylo gdyby Porsche 911 wyposazyc w miekkie resory, a z kolei do limuzyny wstawic twarde? Nikt by takich aut nie kupil bo nie spelnialyby oczekiwan.

hmm ok.. dzieki za info ale czy myslisz ze ta narta (RC4 RC) bedzie odpowiednia dla mnie (wiem ze najlepiej przetestwac i tak tez chyba zrobie jesli tylko bede mial mozliwosc) Czy lepiej dorwac jakiegos Rossignola GS sklepowego oczywiscie

... no tego to juz nie wiem niestety, ale mysle ze koledzy pomoga. Fischer na pewno jest OK, natomiast Rossignol robil sklepowe gigantki troche szerokie pod butem ale nie wiem czy dalej tak robi.