tymon_tm Napisano 23 Listopad 2004 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2004 ahoj przeglądam sobie posty na forum, głównie a propos doboru odpowiednich nart. konfrontując to z tym co sam cośtam wiem, z radami Pana Sprzedawcy itp, dochodze do wniosku, że.. mam taki sam problem jak z kupnem odpowiedniej ramy do roweru...;/ aosohozi? chodzi o to ze ostatnio zbyt wiele opini na ten temat jak na moją moc obliczeniową słyszę, a to że `święte` -10cm, a to ze ważniejsza jest waga i styl jazdy, oraz różne pochodne. mam prośbe wielkę. część z was pewnie `robi` dla producentów nart, część ma z nimi bliższy kontakt jako testujący. czy mozecie napisać (albo podać źródło gdzie znajdę takie onfo) jaki jest teraz `trynd` w dobieraniu nart? może na odpowiedź nieco nakieruje was to że chce się wyposażyć w slalomki (wiem, wiem... cos koło SL9, lub Rossi 8s (topowe to raczej nie moja liga) i ma to pełnić funkcję TYLKO jako slalomka nie żaden allround, gigant, ani brown sugar daddy.. wiem że temat wałkowany jest brutalnie, ale chciałbym wiedzieć jakie są (i czy są?) bardziej `oficjalne` stanowiska w tej sprawie? dzięki & pzdrv z zasypanego lublę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darekl Napisano 24 Listopad 2004 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2004 uniwerslany sposóba dający szczęście najbardziej oficjalne stanowisko zajelo Fis: dla facetow>=165 (czyli w praktyce dokladnie tyle, lub 166 niezaleznie czy facet ma 2m i 100kg, czy 1,7 i 65) . Pewnie Cie fisowskie obostrzenia nie obejma. Zlotej reguly niestety nie ma (co widac min. w roznicy zdan na forum). Jezeli jestes niezbyt duzy i niezbyt maly (czyli w sam raz:) to pewnie 160 powinno byc ok regule wzrost-10 cm, odlozylbym raczej do lamusa (chociazby dlatego, ze fizycznie nie ma szans na jej realizacje-gdzie znajdziesz slalomke 180 dla faceta 190cm?) pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deepdiver Napisano 24 Listopad 2004 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2004 uniwerslany sposóba dający szczęście Na tej stronie jest fajny "kalkulator" pozwalający (na podstawie preferencji, stylu jazdy, zaawansowania i wzrostu) wybrać odpowiednią nartę: http://www.head.com/ski/383_ENG_HTML.php Żebyś jednak nie myślał, że masz problem z głowy, to mi np (przy 185cm wzrostu) wychodzi jedna z dwóch nart: slalomka o dł 165 (co potwierdza długość 160 jako najbardziej uniwersalną) albo "terenówka" 185 cm. Sam powiedziałeś - rowery (ramy) mają ten sam problem bo szosówka to dla mnie 21``, teren to 18``, a dual to i 16`` styknie . Problem więc: co chcesz robić a nie ile masz wzrostu: jeśli cięto gęsto to 160 cm "obsłuży" 90% ludzi a pozostaje kwestia wyboru sztywności (zależy od masy i dynamiki) a teren to twój wzrost. Narta "do wszystkiego i niczego" jak mówią niektórzy (z czym ja się nie zgadzam) będzie szukała kompromisu pomiędzy tymi długościami. uffff PS Nie mam "układów" z Headem. Wynik można przetransponować na każdą inną firmę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tymon_tm Napisano 24 Listopad 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2004 uniwerslany sposóba dający szczęście heh ten kalkulator jest sprytny ale obawiam się że większosc populacji, jak ja, i tak jeździ tylko po czerwonych (bez skojarzeń politycznych;) równych, szerokich i `odpowiednio` nachylonych stokach. fajnie jednak że coś takiego jest, zawsze się można tym pobawić.. trochę mnie ta FISowska reguła rozśmieszyła, czy na np. zjazd też jest jakaś konkretna długośc? wobec tego ze nie mam lepszego pomysłu chyba zdecyduje się na 8ski rossi, 158cm (ja mam 176 wzrostu a moje czerwone żmije GS9 - 170) myślę że skoro wszyscy profi nie mają wyboru i jakos jeżdżą to ja tymbardziej nie odczuje różnicy +/-5cm w dowolną stronę pzdrv_tm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi