Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Dobór odpowiednich butów flex 80-100

Gość kamilsloma

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kamilsloma

Witam wszystkich forumowiczów :) Na początku chciałbym się przywitać. Forum śledzę od jakiegoś czasu, czerpiąc z niego wiedzę, jednak dopiero teraz postanowiłem się zarejestrować.

W lutym wyjeżdżam wraz z żoną do Nassfeld w Austrii i powoli kompletuję sobie sprzęt jako, że na rynku jest dużo sprzętu a nie zawsze można zaufać sprzedawcy prosiłbym Was o poradę w doborze butów a raczej zaproponowaniu paru modeli, które chętni przymierze i stwierdzę, które byłby najodpowiedniejsze dla mnie pod względem komfortu.

Doświadczenie mam bardzo małe jednak przez tydzień nauki jazdy na Kotelnicy w tamtym roku i dwóch dniach na Jaworzynie dwa lata temu uważam, że pod okiem mojego szwagra i wujka dość szybko pojmuję zasady jazdy, dlatego w forumowej skali oceniam swoje umiejętności na 5

Patrząc na artykuł " jak właściwie dopasować buty narciarskie" na skionline wychodzi na to, że odpowiedni będzie flex 80-100 gdyż buty chciałbym, żeby starczyły mi na parę sezonów.

Rodzina poleca mi mi Langi i Heady

Na Buty chciałbym wydać ok 700-800zł uwzględniając przeceny przedsezonowe ubiegłorocznych modeli.

Bardzo proszę o propozycję :)

Moje parametry to : Waga ok 83kg Wzrost 180cm Wiek 28lat

Edytowane przez kamilsloma

Myślę, że nie konkretny model buta jest w tym momencie najważniejszy a jego dopasowanie do stopy. Po wyborze odpowiedniego fleksu (Myślę że 80 będzie ok) Radziłbym solidnie poprzymierzac buty o tej twardości paru czołowych producentów sprzętu narciarskiego. Kształty stóp sa rożne i nie każdemu każda cholewka będzie pasować. Jeśli tylko w sklepie poczujemy że coś ciśnie albo uwiera od razu wywalamy te buty i mierzymy kolejne. Ważne też aby dobrze dopasować rozmiar. Czasem ludzie przymierzając zbyt wąski buty mysla ze mierzą za mały rozmiar i zmieniają na większy a to błąd. Po prostu niektóre modele są za wąskie na nasze nogi. w taki przypadku też musimy odrzucić taka parę i szukać kolejnych. Rozmiar stopy na pewno możemy zmierzyć w każdym sklepie i sprzedawca poradzi jaki będzie odpowiedni dla nas.

O ile w przypadku butów w przeciwieństwie do nart dość łatwo dobrać odpowiednie parametry dla siebie o tyle dobrać odpowiednia pare jest bardzo ciężko i trzeba spędzić dużo czasu w sklepach żeby potem nie płakać z bólu na stoku