Nalfein Napisano 29 Grudzień 2002 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2002 Witajcie Polećcie jakieś dobre narty dla ambitnego 18-latka (182cm,68kg) , który choć obecnie raczej początkujący chce kupić w miarę możliwości porządny sprzęt w rozsądnej cenie, z którego mógłby być zadowolony nawet po kilku latach praktyki. Szukałem informacji w salonach i na stronach, ale tam polecają albo najdroższe modele z najnowszych kolekcji (9.18 - kogo na to stać?), albo te zalegające w magazynie. Z drugiej strony nawet ciekawa jest ostatnia oferta makro np. Elan ProX za 400PLN czy buty Nordica FMX za 340 PLN. Wybór jest duży, a ja nie chcę wydawać ciężko zaoszczędzonych pieniędzy w błoto. A może zaczekać do przyszłego roku Co Wy - profesjonaliści - proponujecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Winnetou Napisano 29 Grudzień 2002 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2002 Dobre narty w kompl. do 2000 PLN Sorry, ale ambitny 18-latek powinien ważyć ponad 72 kg )) Poważniej - jeżeli jesteś nawet elementarnie ambitny, to postępy spowodują, że już na trzeci sezon będziesz chciał, a wręcz musiał zmienić sprzęt. Pozdrawiam p.s. nie robię dla trzeciego sezonu ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość bobic Napisano 29 Grudzień 2002 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2002 Dobre narty w kompl. do 2000 PLN My nie jestesmy profesjonalisci, wiec nie mozemy ci nic zaproponowac.( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FUNCarver Napisano 29 Grudzień 2002 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2002 Dobre narty w kompl. do 2000 PLN Witam !! Nie wiem co bym mógł Ci doradzić ale jeśli jesteś początkujący to raczej narty nie powinny być tak bardzo drogie, ale pamiętaj, ze w miare wzrostu umiejetnosci poprzeczka cenowa nieubłagannie rośnie ... (jeśłi zamierzasz być na topie i mieć extra nartki) ... ps. jeśli nie jesteś zbyt masywny nie kupuj twardych nart ... Pozdrawiam FUNCarver Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Winnetou Napisano 30 Grudzień 2002 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2002 Dobre narty w kompl. do 2000 PLN chyba, że jest chudy, ale byk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ronin Napisano 30 Grudzień 2002 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2002 Dobre narty w kompl. do 2000 PLN Atomici dla ubogich, czyli Dynamic VR27-ok.1500 zł z porządnym wiązaniem + najlepsze buty za psie pieniądze: Dalbello z serii Carvex-ok 500 zł. Bez kiji możesz się obyć, a jak koniecznie chcesz to są w marketach. Jak jakiś allround, to Volkle V3 (1000 z wiązaniem)lub V4. Pozdrawiam Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nalfein Napisano 30 Grudzień 2002 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2002 Dobre narty w kompl. do 2000 PLN Wielkie dzięki za radę. Szczerze mówiąc szukając nart nikt nawet nie wspomniał o Dynamic, myślałem że została wchłonięta przez samego Atomica a tu - miła niespodzianka . Wiecie może gdzie można znaleźć testy i przykładowe ceny tych modeli na tle innych - w necie niewiele znalazłem o tych markach, a chciałbym co nieco wiedzieć nim wystawię się na wychwalanie przez sklepikarzy. Co do tych Volkli - myślałem, że różnice między slalomkami a allroundami już się zacierają, więc jak to jednak jest? Jakieś słabe punkty? I jeszcze jedno: może wiecie jak zmieniają się ceny z sezonu na sezon, czy topowe modele tracą znacznie na wartości, gdy wchodzi nowa kolekcja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nalfein Napisano 30 Grudzień 2002 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2002 Dobre narty w kompl. do 2000 PLN Racja, nie jestem zbyt masywny, ale to tylko kwestia czasu ;P Jakie modele uważacie za twarde, a jakie za miękkie? Myślałem, że przy tych nowych technologiach, krótszych nartach nie trzeba wkładać tyle energii co przy tradycyjnych. Nie muszą jechać "jak po szynach", ale mają być po prostu w miarę "sterowne" (jak to brzmi ;P) Kolega niżej doradził mi modele nawet z wyższej półki, co Ty o tym sądzisz? Są warte swojej ceny? Nie wymagają zbyt wiele umiejętności od dopiero uczącego się narciarza? Pozdrawiam, Nalfein a.k.a. WhiteRAVEN http://www.code-zone.org/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ronin Napisano 2 Styczeń 2003 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2003 Dobre narty w kompl. do 2000 PLN >Dynamic, myślałem że została wchłonięta przez samego Atomica Dobrze myślałeś, Dynamic jest już ,,firmą-córka`` Atomica. >Wiecie może gdzie można znaleźć testy W NTN-ie i na stronie na której jesteś Konkretnie z testów w Austrii JC obiecał, że dadzą testy Dynamica (ale kto go tam wie, już wiele obiecywał i nic) U Misia też jest test:) BTW Volkl-a: nie rozumiem o co chodzi? Ceny: IMHO niby ostatni trend jest taki, że nowe deski są w takiej samej cenie jak stare lub niewiele droższe. Utrata wartosci? Jest, ale nie taka jaką by sobie można życzyć. Pozdrawiam Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nalfein Napisano 2 Styczeń 2003 Autor Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2003 Dobre narty w kompl. do 2000 PLN OK, dzięki za radę. Jutro lecę do Empika po NTN-a Co do tych Volki (choć niekoniecznie - chodziło mi o porównanie) słyszałem, że po prostu niektóre najnowsze slalomki (9.18) są całkiem uniwersalne (zachowując oczywiście porządnego speeda ;P). Jednak podejrzewam, że VR27 będą za twarde jak na początek, a dystrybutora Volkli w okolicy Katowic chyba nawet nie znajdę by się czegoś więcej dowiedzieć. Ale nieważne, już chyba znalazłem "złoty środek";) i będą to Fischery Sceneo 300 z płytką. Chyba będą odpowiedie jako podstawowa narta do wszystkiego dla (jeszcze, ale już niedługo ) począkującego. Chyba, że zaproponujesz coś innego w podobnej cenie? I jeszcze jedno, czy to prawda, że Fischery nie należą do zbyt trwałych nart ? Mój znajomy połamał Fischery (jeszcze stare, nie-taliowane) i stanowczo odradza mi tę firmę. Czy słusznie? Co do ceny, chodziło można liczyć na znaczne obniżki (np. 20%) podczas wyprzedaży (np. w marcu), bo teraz kupować narty to chyba samobójstwo W sumie mogę poczekać, jeśli warto, bo domek w górach (Istebna) nie ucieknie, a kilka setek więcej zostanie na zjazdy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ronin Napisano 2 Styczeń 2003 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2003 Dobre narty w kompl. do 2000 PLN Wiele nart ,,zaczyna być`` uniwersalnymi (np. allround-y coraz mocniej się taliuje i skraca i zbliżają się do slalomek i fun-ów), ale to wcale nie znaczy, że to dobrze.Stara zasada pszczół mówi:,,jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego" ;-) Narta ma mieć swój charakter i tyle. Co do Dynamica to się pomyliłeś-właśnie Volkle sa twardszą i trudniejszą nartą dla początkujacego, a Dynamic to tak jak wiele innych-miło, łatwo i przyjemnie:). Volkl-a masz w Katowicach w sklepach L.Wykroty. Sceno 300 to IMHO dobry wybór, ale......te dwudziestkisiódemki były by lepsze:) Trwałość Fischerów: widziałem już połamane narty chyba wszystkich marek. Jeśli bym miał się stosować do kryteriów stosowanych przez Twego znajomego to bym dzisiaj jeździł na starych drewnianych Zubkach które mam w piwnicy;) Znajomemu już raczej podziękuj za rady:) Pozdrawiam Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nalfein Napisano 2 Styczeń 2003 Autor Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2003 Dobre narty w kompl. do 2000 PLN Byłyby lepsze - powiadasz Ale nie są o wiele bardziej wymagające? Bo na stronce www.dynamic-ski.com.pl piszą o VR27, że jest dedykowana dla instruktorów i ekspertów. Nie chciałbym się przeliczyć ze swoimi umiejętnościami, bo na razie się uczę i z prawdziwym carvingiem praktycznie nie miałem jeszcze styczności. Jeśli możesz to byłbym wdzięczny, gdybyś jeszcze tylko podał namiary na sklep w K-cach gdzie można je dostać, najlepiej ulicę bo w K-cach tylko się uczę i nie znam jeszcze tego miasta tak dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ronin Napisano 2 Styczeń 2003 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2003 Dobre narty w kompl. do 2000 PLN >Byłyby lepsze - powiadasz Ale nie są o wiele bardziej wymagające? Bo na stronce www.dynamic-ski.com.pl piszą o VR27, że jest dedykowana dla instruktorów i ekspertów A Ty chcesz równać w dół czy w górę?Hę?) Zresztą nie będę się rozpisywał tylko mała analogia do samochodów: czy nie przyjemniej i lepiej by Ci się jeździło na nauce jazdy jak byś zamiast Punto miał Merca lub inne `cudeńko`? No, to już masz odpowiedź a o to, czy jej podołasz to się nie martw, to tylko narta a nie jacht pełnomorski:)) WiWSport-Katowice ul.Mikołowska 21 i Kościuszki 2. Pozdrawiam Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nalfein Napisano 3 Styczeń 2003 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2003 Dobre narty w kompl. do 2000 PLN OK, dzięki )) Jeszcze nie dorwałem NTN, ale póki co z kiludziesięciu modeli wybór zredukował się do trzech: Sceneo 300 Booster, 9.18 lub VR27. Zależnie od cen. Długość oczywiście 170cm. Butki Dalbello Carvex Cruiser lub Tecnici po znajomości. Wiązania zależnie od tego jakie polecają do danego modelu, DIN 3-10(12) w miarę możliwości z płytką, jeśli narty nie mają wbudowanej. Wielkie dzięki za pomoc i nakierowanie, bez tego chyba kupiłbym narty w supermarkecie Jeśli potrzebowałbyś rady w programowaniu lub webmasteringu (nieco inna branża, ale może ) to pisz śmiało: code-zone@div.pl Pozdrawiam Adam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi