Likaon Napisano 31 Październik 2003 Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2003 Dlaczego? Liczy się czas przejazdu!! Na Super shortach nie da się jeździć slalomu na tyczkach bo po walnięciu w tyczkę czy po muldzie (drugi przejazd) uciekają z pod tyłka. Zawodnicy wypowiadali się że min długość to dla nich 155. Czemu nie może być niby 155? Czytałem te bzdury o urazowości krótkich nart. Wyczynowy sport jest urazowy i tyle. Kolkejny przepis ograniczony promieć skrętu do 21m w gigancie. Wcześniej wszystcy zawodnicy wybierali instynktownie około 19m. Jest łatwiej jest skręcić przy większej prędkości, a więc moim zdaniem bezpieczniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 1 Listopad 2003 Zgłoszenie Share Napisano 1 Listopad 2003 Dlaczego powinny być ograniczenia (do Jarka) Troche nie mam ochoty na dyskusje na ten temat bo i tak pewnie zostane tutaj zakrzyczany. Wiekszosc na tym forum uwaza, ze narty o malym promieniu wcale nie obciazaja bardziej kolan (ja uwazam ze tak - co nie przeszkadza mi jezdzic na takich). Ja wyrazilem swoje zdanie ale nie bede sie szarpal zeby je obronic. Pozdro, Jarek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Likaon Napisano 3 Listopad 2003 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2003 Dlaczego powinny być ograniczenia (do Jarka) nie ma co gadać, szacuneczek, pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia gdzieś na stoku. Ps. Przeglądałem i....statystyki są inne, kiedyś się tym interesowałem. Wypadków jest rzeczywiście więcej w Super Gigancie, ale moim zdaniem wiąże się to ogólnie z większymi prędkościami niż kiedyś. W slalomie jest więcej upadków na plecy bo krótkie narty uciekają spod tyłka jak się zawodnik odchyli natomiast urazów kolan jest mniej. Nie traktuję tego jako obronę nart mocno taliowanych oczywiście bo i wiązania mogą być bezpieczniejsze i wiele innych rzeczy. Ja po prostu lubię apetyczne wycięcia tu i uwdzie ( :-) ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
limpdurst Napisano 11 Grudzień 2003 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2003 Dlaczego powinny być ograniczenia (do Jarka) jesli tak sie boicie o czyjes kolana to kontestujcie najpierw skoki narciarskie a potem carvingi. Myslcie ludzie... pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi