Ireneusz Napisano 6 Grudzień 2003 Zgłoszenie Share Napisano 6 Grudzień 2003 Dzień dobry, Jestem początkującym narciarzem. Kupiłem sobie używane narty z wiązaniami (narty-sztachety, nie carvingi), osobno kupiłem buty. Okazało się, że rozmiar skorupy buta nie mieści się w maksymalnym położeniu wiązań. Związku z tym zmuszony jestem przesunąć o około 1-1,5 cm któreś z wiązań. Chciałbym to zrobić samodzielnie. Mam pytanie. Które najlepiej przesunąć wiązanie: przód czy tył? Jak zmienni się charakterystyka nart jeżeli przesunę przednie wiązanie, a jak jeżeli tylnie.? Dziękuję za odpowiedź Ireneusz Nowak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryżli Napisano 6 Grudzień 2003 Zgłoszenie Share Napisano 6 Grudzień 2003 Prośba o poradę dotyczącą montażu wiązań. zrobiłem to kiedyś na sztachecie jak powiedziałeś, na przodzie i tyle .przesuwałem oba -środek cięzkośći musi być zawsze tam gdzie wskazuje opis na narcie i nie przejmuj się że więcej dziur do zaślepienia-to jedyny sposób jeśli chcesz na nich jeżdzic normalnie -nart nie oszukasz! tylko zaślep otwory są do tego specjałne zaślepki nie drewniane! bo gdyby się napiło wody drzewo i zostawiłbyś je wschronisku na noc to wiesz co sie dzieje jak woda zamarza. A i tył trochę przykręć przed demontażem żebyś miał możliwośc delikatnej korekty po zmianie przodu. powodzenia:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seri Napisano 12 Grudzień 2003 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2003 Prośba o poradę dotyczącą montażu wiązań. Pierwsza podstawowa sprawa jesli chcesz to zrobic fachowo, to popatrz na buta, pod nim na srodku znajduje sie linia (okolice sródstopia na skorupie) która musisz przylożyc do lini znajdującej sie na narcie, ona wyznacza prawidlowy montaż, i wedlug tego przykrecic wiazanie (zgodnie z butem). Tak to sie robi fachowo, ale w gre wchodz demonataz zarówno przodu jak i tylu skrzynek . Demontujac tyl narty staja sie szybsze (ale przy 1 cm nawet tego nie odczujesz) demontujac przód beda nadsterowne tego tesh za bardzo nie poczujesz. Montujac samemu dziury nie powinny byc nowe bliska starych, a stare dziurki aznim zakolkujesz zalej klejem, (niekoniecznie super glue). A najlepiej zawiez narty z butami do serwisu, taka usluga kosztuje okolo 30 zl i nie bedziesz sie obawial czy dobrze podokrecane itd. pozdrowki i milej jazdy.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi