Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Bardzo prosze o porade ekspertów!!!

ogien

Rekomendowane odpowiedzi

Czy mogę zaczynać trening techniki na carvingach z gornej półki?? Konkretnie interesują mnie "Atomic Race GS:11m". Moje doswiadczenia ograniczają sie do sredniozaawansowanej jazdy w stylu klasycznym no i paru dni na carvingach. W tym sezonie mam zamiar kupic własny sprzet i chcialbym wiedziec ze z trudem uciulane pieniadze nie pojda w kanał..

Prosze Was o rade:

Czy jestem w stanie nauczyc sie na takich nartach techniki carvingowej?

Porada nie esperta ;)

zabiore glos chociaz nie jestem ekspertem ale sadze ze eksperci powiedza to samo: nie ma sensu kupowac drogich nart przeznaczonych dla bardzo dobrze jezdzacych jezeli swoja przygode z carvingiem dopiero zaczynasz, zacznij o czegos bardziej dopasowanego do swoich umiejetnosci, narty nie sa wieczne wiec za kilka lat i tak bedziesz musial zmienic i wtedy podejmiesz bardziej swiadoma decyzje a Twoja uciulana kaska bedzie sie miala znacznie lepiej.

Tak apropos narty Atomic Race GS11 nie sa zbyt dobre dla srenido zaawansowanego, ktory chce sie uczyc jazdy na carvingach. Po pierwsze spojrz na ich taljowanie i promien skretu, sa to narty tylko i ywlacznie do giganta, ktore potrzebuje dosc duzej predkosci i sporych umiejetnosci narciarza zeby sie ygiac w skrecie. Raczej odpusc sobie te narty (chyba ze chcesz jezdzic tradycyjnie to od biedy moga sie nadac). Jezeli chcesz narty atomica to polecalbym ci raczej SL9, ktore maja maly promien skretu, wybaczaja bledy i sa zdecydowanie latwiejsze od GS11.

Tylko moj problem jest w tym ze to co najlepsze w jezdzie na nartach to dla mnie predkosc:) Jeżdze bardzo szybko i mam na tyle silne nogi ze zachowuję przy tym kontrole. Dlatego konketnie mysle o nartach do giganta.

W tym sezonie ostro biore sie za technike - planuje porzadny trening pod okiem instruktora. Kwestia w tym że wedle wszystkich cech te narty sa dla mnie idealne - no moze poza obecnymi umiejetnosciami. Wiec jesli jest szansa ze dam rade je opanowac to wybiore ich zakup.

Jesli wszyscy beda mi to odradzac bede musial pojsc za glosem rozsadku:(

W kazdym razie bardzo Wam dziekuje za Wasze cenne rady!

Od kilku lat gigantki nie sa takie twarde jak byly dawniej, pisze to na przykladzie serwisowych gigantek Rossignola nie wiem czy tak samo jest z Atomem GS11 ale chyba Fischer tez tak ma (moze Bobic zabierze glos). Mozna powiedziec ze gigantki sa teraz bardziej komfortowe niz kiedykolwiek wczesniej. Takie jest moje zdanie ale ekspertem nie jestem. Troche mi sie gryzie to co piszesz tzn. srednie umiejetnosci i te predkosci ktore osiagasz, zainwestuj moze lepiej w kask i raczej uwazaj na innych uzytkownikow trasy ;)

Na giagantach nie nauczysz sie szybko jezdzic carvingowo, podejzewam ze na GS:11 bardzo ciezko jest sie tego nauczyc. Po zatym na naszych stokach zanim sie rozpedzisz robisz 3 skrety i masz koniec stoku. Dlatego zalecalbym ci zakup jakis slalom carverów moze fischer race SC? a jak chcesz jezdzic szybciej kup sobie troche dluzsze i po sprawie. Ale narty slalomowe zachowuja swoja skretnosc i sa w miare latwe do opanowania jeszcze przy 60 km/h. Uwazam ze na nasze warunki to bardzo duzo

Nie ma obawy co do innych użytkownikow trasy. Mowiac o swoim sredniozaawansowanym poziomie mialem na mysli ze jezdze bardzo intuicyjnie (po dwoch dniach przygody z nartami zjezdzalem z czarnego stoku:). Wtedy bylo to watpliwe posuniecie ale teraz po kilku sezonach panuje nad nartami a jedyne czego mi brakuje to wyuczonej techniki.

• 2 weeks later...

Nie doczekasz żywy wiosny bracie narciarzu. Jeżdzę na slalomkach i gigantkach Tych drugich niestety tylko w Alpach albo na treningu na bramkach przy zabezpieczeniu trasy. Jeśli nie masz długiego, szerokiego i bezpiecznego stoku ( dobra widoczność), to zapomnij o treningach GS w Polsce bez zamkniecia trasy. Ani Fis w Szczyrku, ani Kasprowy, ani nic innego (prócz zawodów oczywiście gdy masz zamkniętą trasę). Kupuj gigantki i jedź w Alpy albo SL ii ćwicz w Polsce

Pozdrawiam serdecznie

Zapomniałem o najważniejszym. Pamiętam Studenckie MP kilka lat temu na Kasprowym - konkurencja GS. Pierwsze miejsce wziął koleś na krótkich carverach - 157 cm jak pamiętm. Jak nie wierzysz to Ci wyślę imię i nazwisko tego faceta, znanego z resztą w naszym białym świecie. Odsyłam na www.sitn.pl Tam znajdziesz szkolenia i kursy jazdy sportowej

Pozdrawiam

www.trentino.pl skionline.tv
partnerzy
ispo.com WorldSkiTest Stowarzyszenie Instruktorów i Trenerów Narciarstwa PZN Wypożyczalnie i Centra testowe WinterGroup Steinacher und Maier Public Relation
Copyright © 1997-2026
  • Dodaj nową pozycję...