jarek Napisano 15 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2008 gigant 3 stopnie z boku i 1 z dolu slalom 3-4 stopnie z boku i 0,5 z dolu wystarczy miec jeden katownik 3 stopnie i zalatwia sie wszystkie narty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość bobic Napisano 15 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2008 Jarku, przeszukaj dobrze forum. Na początku sezonu już chyba JC opublikował te info, wypowiadała się nasza kadrowiczka na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 19 Luty 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2008 Jarku, przeszukaj dobrze forum. Na początku sezonu już chyba JC opublikował te info, wypowiadała się nasza kadrowiczka na ten temat. ... no wiem, tak sobie napisalem, myslalem ze bedzie wiecej dyskusji JC pisal o roznicowaniu podnoszenia, to jest dla mnie troche dziwna informacja, przyznam ze nie spotkalem sie z tym jeszcze, ja tak nie robie ale musze przyznac sie do czegos innego: po wielu latach nie podnoszenia w ogole zaczalem to robic w gigantkach Zaczelo sie od tego, ze przez pomylke gigantki zrobilem na 3 stopnie (zawsze robilem na 2) i pomyslalem ze zamiast wracac do 2 stopni to podniose krawedz o 0.5. Moje obserwacje dotyczace podnoszenia: - jezeli sie podniesie latwiej mozna wyrownac i wypolerowac krawedz od dolu, nawet jezeli slizg nie jest idealnie rowny z krawedzia - zeby zbierac minimalna ilosc (wazne dla nart serwisowych) najlepiej pracowac kamieniem, roznica miedzy kamieniem a diamentem jest taka ze diament ma wystajace elementy ktore agresywnie rysuja natomiast kamien sciera na wiekszej powierzchni i jest mniej agresywny (mniej zbiera) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raceman Napisano 19 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2008 Jarku cośik nie kumam ja zawsze gadam 89 88 87 stopni w plusie to plus90 91 i reszta bynajmniej ja tak mówie może źle ale ja co to poprawcie mnie Pozdro Barti:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość bobic Napisano 19 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2008 Ja też zawsze mówię - 87 stopni i podniesienie 0,5 stopnia. Może u Jarka wywodzi się to z oznaczeń na ostrzałce. Na Kunzmannie mam 1,2,3 i 0,5, 1,2. Tak więc może stąd te słownictwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 19 Luty 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2008 Ja też zawsze mówię - 87 stopni i podniesienie 0,5 stopnia. Może u Jarka wywodzi się to z oznaczeń na ostrzałce. Na Kunzmannie mam 1,2,3 i 0,5, 1,2. Tak więc może stąd te słownictwo. Rzeczywiscie tak jest ze niektore katowniki maja oznaczenie np 88 a inne 2 ..., zgoda 87 88 jest bardziej poprawne, ale 3 i 2 chyba tez zrozumiale. Przy podniesieniu nie ma tego problemu bo okreslamy ile stopni zbieramy (czyli podnosimy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi