Zośka Napisano 14 Marzec 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2008 Dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukass86 Napisano 15 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2008 Witam mam taki pytanie czy był ktoś z Was fe francji w regionie Haute Maurienne Vanoise a dokladnie w miescie Valfrejus bo wybieram sie tam a nie wiem jak tam, jest dzieki i pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 16 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2008 Witam mam taki pytanie czy był ktoś z Was fe francji w regionie Haute Maurienne Vanoise a dokladnie w miescie Valfrejus bo wybieram sie tam a nie wiem jak tam, jest dzieki i pozdrawiam wszystkich Malutka stacja położona w dolinie Maurienne, blisko tunelu Frejus. Zaledwie kilka wyciągów, więc nie oczekuj za wiele. Byłem tam jeden dzień przy okazji pobytu w Valloire. Jeśli będziesz dysponował transportem koniecznie wybierz się do Orelle wystarczy zjechać w doline. Z tej miejscowości prawie z samej autostrady kursuje gondola, brama do Trzech Dolin. Do karnetu Valfrejus dopłacisz pare oiro i możesz posmigać w Val Thorensie i jeśli pierwszy raz wybierasz się do Francji to dopiero tam zobaczysz jak smakuje nartowanie we francuskich stacjach - zalicz to koniecznie! Uwaga Valfrejus jesy stacją nisko położoną, więc zanim za coś zapłacisz sprawdź warunki śniegowe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukass86 Napisano 16 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2008 dzieki kolego za informacje teraz juz mniej wiecej cos wiem na temat tej miejscowosci. pojade zobacze jak tam jest mam nadzieje ze sobie posmigam na nartach konkretnie;) jak wroce napisze jak bylo, jeszcze raz dzieki za informacje pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 16 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2008 Byłem kilka lat temu na poczatku kwietnia dokładnie w Valloire to ten sam teren narciarski i nie byłem zadowolony. Ciepła wiosna i breja (nisko położone tereny), a rano beton, stare wyciągi, wąskie trasy. Na szczęście blisko do Orelle wystarczy zjechać na dół samochodem i można latać po Trzech Dolinach za niewielką dopłatą. Jedyny plus to super apartament typowo nie francuski duży i wygodny. Reasumując: nigdy już tam nie pojadę. jakieś 12h temu wróciłem z francji, podobne odczucia byłem w vars, i jak robi sie gorąco to puszcza ostro, końcówka Reasumując: nigdy już tam nie pojadę. dotyczy sie w moim wypadku calej francji:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 17 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2008 jakieś 12h temu wróciłem z francji, podobne odczucia byłem w vars, i jak robi sie gorąco to puszcza ostro, końcówka Reasumując: nigdy już tam nie pojadę. dotyczy sie w moim wypadku calej francji:) Bo jak wybierać się do Francji to tylko do renomowanych ośrodków w tej kolejności: 1 - Trzy Doliny, Espace Killy (egzekwo) 3 - Les Arcs 4 - La Plagne 5 - Alp D'huez 6 - Les 2 Alpes 7 - Serre Chevalier 8 - Montgenevre (wraz z Setriere) 9 - Chamonix 10 - Portes du Soleil Pozostałe trzeba omijać. Ja namawiał bym Cię, abyś spróbował jeszcze kiedyś pojechać do Francji wg powyższego klucza. Poprostu trafiłeś na słabą stację. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pax53 Napisano 17 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2008 Bo jak wybierać się do Francji to tylko do renomowanych ośrodków w tej kolejności: 1 - Trzy Doliny, Espace Killy (egzekwo) 3 - Les Arcs 4 - La Plagne 5 - Alp D'huez 6 - Les 2 Alpes 7 - Serre Chevalier 8 - Montgenevre (wraz z Setriere) 9 - Chamonix 10 - Portes du Soleil Pozostałe trzeba omijać. Ja namawiał bym Cię, abyś spróbował jeszcze kiedyś pojechać do Francji wg powyższego klucza. Poprostu trafiłeś na słabą stację. Pozdro Ty jesteś na tym forum specjalistą od żabich stron:D ....ale nie wyobrażam sobie poziomu cen w tych ośrodkach na "pudle"...1-4 miejsca:eek:... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 17 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2008 hehe fanatyk dzięki za liste szkoda ze za poźno opublikowana, no ale jak w tym zadupiu gdzie bylem bylo tak drogo to tak jak pax co będzie w tej pierwszej 10:D az strach sie bać, może jak będe milionerem to pojade bo wkoncu wtedy 5 tyś w ta czy w tą to co to za różnica:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 17 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2008 Wszystko zależy od tego jakie masz potrzeby. Ja piję pifko na stoku za te 6 oiro i to codzienie, ale raczej nie jadam w knajpach i nigdy nie przekroczyłem 2000 pln jadąc autokarem i 2300 pln samolotem. W styczniu w Alp d'huez łącznie przez dwa tygodnie (13 dni na nartach) wyszło nas 6500 zł na dwie osoby (autokar). Oczywiście nie mieszkalismy w głownej stacji, a w Oz. Posiłki przeważnie robiliśmy w studio. "Szufladę" 4 os. mielismy dla dwojga. Dodatkowo po jednym dniu na nartach Les 2 Alpes i Serre Chevalier (zawieźli nas) - to też się liczy, a najważniejsze 11 dni pełnego słońca i super warunki śniegowe jak na styczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumpling Zębowa Wróżka Napisano 17 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2008 Mój kolega z pracy własnie do La Plagne pojechał na 2 tyg (już 3 raz) i nie mowil że ceny odstraszaja. Ale to jedyny znany mi człowiek który nie narzeka na FR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 17 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2008 jak sie zarabia 10 tausenow to i browar za 10 euro nie straszny, nie mowie że przymieram głodem ani nie chce nikogo obrazic co dużo zarabia ale no wiadomo jak to jest :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zośka Napisano 18 Marzec 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2008 Witam !! Mam pytanie jak najlepiej dojechać samochodem do Les 2 Alpes? Będę jechać przez Berlin. Proszę o wskazówki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras Napisano 23 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2008 Takie skrajne opinie ?!?!? Jakoś widzę że nie wszyscy są źle nastawieni do tej FR .. w końcu jeździ tam kilku ludzi , ja jadę za tydzień sam się przekonać ,Austria też nie jest taka Super, Włochy jak na razie najlepiej , ale dlaczego nie sprawdzić tej Francji,może jest drogo ale czasem nartowanie zapłaci wszystko zobaczymy .Jeszcze raz pytanko czy Ktoś zna biuro Snowtrex? i ma jakąś opinię? do zobaczenia na stoku!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 24 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2008 Witam !! Mam pytanie jak najlepiej dojechać samochodem do Les 2 Alpes? Będę jechać przez Berlin. Proszę o wskazówki. Pozdrawiam Tu znajdziesz coś na temat trasy do L2A: http://skionline.pl/forum/showthread.php?p=41196#post41196 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zośka Napisano 25 Marzec 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Marzec 2008 Dzięki za wskazówki Ja akurat też jade z biura Snowtrex ale też pierwszy raz. Zobaczymy czy się sprawdzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras Napisano 28 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2008 Wyjeżdżam! No a my już spakowani ,tylko do wieczora i w drogę jutro już zobaczymy te francuskie górki, a od niedzieli będziemy je testować , może nie tylko górki, ale jeszcze coś ,..jakieś knajpki? i wtedy ocenimy żabojadów?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 4 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2008 Val Thorens Jak tam naprawdę jest?.Zastanawiam się czy się nie wybrać do Val Thorens na przełomie marca i kwietnia,nigdy nie byłem we Francji.Czytam wasze posty,recenzje i do końca nie wiem czy warto tam jechać.To,że kwatery małe,drogo to widać,ale co z terenem narciarskim-czy to prawda,że trasy wąskie,nieratrakowane,dużo ludzi...?Krajobraz wydaje się bajkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 4 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2008 napisz PW do Fanatyka to jest kompedium wiedzy na temat francji:) ja jedynie moge powiedzieć ze byłem w vars/risoul i średnio choć wyjazd wspominam miło bo byłem z super ludzmi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 5 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2008 Jak tam naprawdę jest?.Zastanawiam się czy się nie wybrać do Val Thorens na przełomie marca i kwietnia,nigdy nie byłem we Francji.Czytam wasze posty,recenzje i do końca nie wiem czy warto tam jechać.To,że kwatery małe,drogo to widać,ale co z terenem narciarskim-czy to prawda,że trasy wąskie,nieratrakowane,dużo ludzi...?Krajobraz wydaje się bajkowy. Val Thorens warto, warto, warto!!!! Nie tylko dlatego, że miejscowość jest częścią wielkiego kompleksu Trzy Doliny, jest najwyżej położoną stacją w europie (2300m), posiada super nowoczesne wyciągi (zresztą jak całe 3V) to na przełomie marca i kwietnia masz duże prawdopodobieństwo ładnej pogody. Nie jest prawdą, że jest wąsko. Wybór tras jest ogromny:eek: w końcu jest ich łącznie 600 km. Wszystko połączone w jeden kompleks Kiedyś Francuzi może mniej dbali o trasy, teraz po tym pozostał tylko mit. To prawda, że nie jest tanio karnet 6 dni kosztuje 225 euro, ale za to dostajesz wspomniane 600 km tras i 200 wyciągów i 1400 km2 przestrzeni!!!!!!, można również kupić karnet obejmujący tylko dolinę w której mieszkasz, albo tylko na Val Thorens wtedy koszty spadają (ale nie warto). http://www.les3vallees.com/images/pdf/plan_pistes.pdf Jeśli chodzi o zakwaterowanie to we Francji dominują tzw "szuflady" 20-22 m2 dla 4 osób. Można znaleźć rezydencje o wyższym standardzie i powierzchni apartamentu, ale te są trochę droższe. Jeśli nie chcesz wydawać dużo kasy to zamieszkaj w Les Menuires jest to miejscowość w tej samej dolinie co Val tylko nieco niżej (1800 m), a w niej noclegi są sporo tańsze. My jeśli jeździmy w 4 os. to bierzemy Apt. dla 6 os. koszty wzrastają o około 150 E, ale w rozbiciu na 4 os. jest to prawie nieodczuwalne. Wszystkie one mają jedną wielką zaletę leżą bezpośrednio na stokach lub przy samych wyciągach, więc przez cały okres pobytu zapominasz o pojazdach mechanicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 5 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2008 (edytowane) Jak tam naprawdę jest?.Zastanawiam się czy się nie wybrać do Val Thorens na przełomie marca i kwietnia,nigdy nie byłem we Francji.Czytam wasze posty,recenzje i do końca nie wiem czy warto tam jechać.To,że kwatery małe,drogo to widać,ale co z terenem narciarskim-czy to prawda,że trasy wąskie,nieratrakowane,dużo ludzi...?Krajobraz wydaje się bajkowy. Val Thorens warto, warto, warto!!!! Nie tylko dlatego, że miejscowość jest częścią wielkiego kompleksu Trzy Doliny, jest najwyżej położoną stacją w europie (2300m), posiada super nowoczesne wyciągi (zresztą jak całe 3V) to na przełomie marca i kwietnia masz duże prawdopodobieństwo ładnej pogody. Nie jest prawdą, że jest wąsko. Wybór tras jest ogromny:eek: w końcu jest ich łącznie 600 km. Wszystko połączone w jeden kompleks Kiedyś Francuzi może mniej dbali o trasy, teraz po tym pozostał tylko mit. To prawda, że nie jest tanio karnet 6 dni kosztuje 225 euro, ale za to dostajesz wspomniane 600 km tras, 200 wyciągów i 1400 km2 przestrzeni!!!!!!, można również kupić karnet obejmujący tylko dolinę w której mieszkasz, albo tylko na Val Thorens wtedy koszty spadają (ale nie warto). Jeśli będziesz mieć taki karnet i własny samochód to możesz wyskoczyć na jeden dzień do kompleksu Paradiski (La Plagne-Les Arc) i na jeden dzień Espace Killy (Val d'isere, Tignes) i to wszystko w ramach karnetu 3V. Jeśli chodzi o tłok na stokach i kolejki do wyciagów to możesz o tym zapomnieć. Są takie trasy, że po południu jest kilka śladów nart na sztruksie. Oczywiście tzw węzły komunikacyjne np pomiędzy dolinami mogą być bardziej zaludnione, ale wszystko w Alpejskiej normie. http://www.les3vallees.com/images/pdf/plan_pistes.pdf Jeśli chodzi o zakwaterowanie to we Francji dominują tzw "szuflady" 20-22 m2 dla 4 osób. Można znaleźć rezydencje o wyższym standardzie i powierzchni apartamentu, ale te są trochę droższe. Jeśli nie chcesz wydawać dużo kasy to zamieszkaj w Les Menuires jest to miejscowość w tej samej dolinie co Val tylko nieco niżej (1800 m), a w niej noclegi są sporo tańsze. My jeśli jeździmy w 4 os. to bierzemy Apt. dla 6 os. koszty wzrastają o około 150 E, ale w rozbiciu na 4 os. jest to prawie nieodczuwalne. Wszystkie one mają jedną wielką zaletę leżą bezpośrednio na stokach lub przy samych wyciągach, więc przez cały okres pobytu zapominasz o pojazdach mechanicznych. Tu masz dobry opis rejonu: http://turystyka.gazeta.pl/Turystyka/1,81923,4929501.html Edytowane 5 Październik 2008 przez fanatyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 5 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2008 Val Thorens No wygląda to zachęcająco,to się chyba skuszę na Francję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 5 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2008 No wygląda to zachęcająco,to się chyba skuszę na Francję Jeśli zdecydowałbyś się na Les Menuires to są super tanie pakiety nocleg + skipas. I tak w terminie 28/03 do 04/04 cena w Apt. 4 os 221 Euro (7 noclegów+6 dni skipass na dolinę Bellewille). Jeśli zdecydujesz się na karnet na cały obszar 3V, a warto, to trzeba dopłacić 45 Euro. Czyli łącznie 266 Euro, a biorąc pod uwagę, że w regularnej sprzedaży karnet kosztuje 225 E to noclegi masz prawie za darmo. Oczywiście przy czterech zawodnikach Tu masz tabelkę z opisem: http://lesmenuires.com/pages_en/prepare-your-holiday/booking/all-inclusive.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość januszb Napisano 5 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2008 to nie jest kwestja wyobraźni Ty jesteś na tym forum specjalistą od żabich stron:D ....ale nie wyobrażam sobie poziomu cen w tych ośrodkach na "pudle"...1-4 miejsca:eek:... to trzeba samemu sprawdzić tu macie link, lista jest znacznie dłuższa http://www.ski-france.com/index_14.html? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 5 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2008 to trzeba samemu sprawdzić I chyba tak właśnie zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość januszb Napisano 5 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2008 (edytowane) pifko w 3 dolinach :eek: Wszystko zależy od tego jakie masz potrzeby. Ja piję pifko na stoku za te 6 oiro i to codzienie, jak można być tak rozrzutnym - no chyba że lubisz zaszpanować? Darku jak tam będziesz to pamiętaj że w każdej miejscowości dosłownie za rogiem jest sklepik z tanim piwem a picie z puszki lub flaszki na ławce opodal wcale nie jest karane. (sklepik ma przerwę od 13 do 15) Edytowane 5 Październik 2008 przez januszb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi