Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Marcin Kroczek

Użytkownik forum
  • Liczba zawartości

    3
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

O Marcin Kroczek

  • Urodziny 05.02.1980

Informacje osobiste

  • Imię
    Marcin
  • Miejscowość
    Kraków

Marcin Kroczek's Achievements

Nowy

Nowy (1/6)

3

Reputacja

  1. W takiej sytuacji może często pojawiać się właśnie problem odpowiedzialności Sprzedawca boi się zaryzykować, kupujący tym bardziej Zwłaszcza że w przypadku dopasowania buta narciarskiego każdy ma indywidualne odczucie komfortu, to co nie będzie dyskomfortem dla jednego nie koniecznie przypasuje innej osobie. Ale wracając do Custom Shell. Zakres modyfikacji skorupy podawany w katalogu faktycznie wynosi 6mm i jest definiowany jako zakres bezpieczny, czyli w praktyce może to być troszkę więcej, ale na pewno nie można przyjąć czegoś takiego, że osoba o szerokości stopy np. 107 zmieści się w zakres np. 98-104 Natomiast skorupa bez problemu uformuje się jeżeli zmieścimy się z szerokością stopy w zakresie podanym przez producenta. Zaznaczam oczywiście że formowana jest tylko strefa szerokości po bokach cholewki (strefa ta zresztą jest doskonale widoczna i odróżnia się od reszty skorupy). Reasumując jeżeli but jest dobrze dobrany, na długości, nie uciska kostka, łydka, a ucisk dotyczy tylko kwestii szerokości (w wiadomej strefie) jest to do formowania. (tu polecam być precyzyjnym we własnym odczuciu ucisku, oglądnięcie stref formowalnych i określenie czy w ich zakresie występuje ucisk, żeby się po prostu nie przejechać ) Zresztą miałem też okazje widzieć właściwości tego formowalnego materiału (kaprolene), na przykładzie próbnika. Podgrzany próbnik (zamoczony w gorącej wodzie) był bardzo plastyczny, wygiąłem go na ok. 90 stopni potem po szybkim schłodzeniu został już tak wygięty i bardzo mocno stwardniał, w zasadzie nie odróżniając się twardością od standardowego PU. Ważne jest też by cały proces formowania przebiegał zgodnie z zaleceniem: grzanie skorup najlepiej w specjalistycznym tzw. piekarniku (10min), potem trzeba włożyć wkładki i założyć buty (na stojąco i robi to obsługa bo but jest gorący ) zapiąć wszystkie klamry (ale bez dużego uciskania, np na pierwsze oczko) i pasek tak jak to powinno być następnie przez 4min. skorupa się formuje dopasowuje do szer. stopy (można chodzić czy uginać kolana) potem chłodzenie (czy to wanienka z wodą, czy worki z lodem, czy nawet wejście w śnieg ) ok 6min. Uzyskamy wtedy precyzyjnie dopasowanego bucika, bo oprócz ucisku ważny jest także luz w szerokości który jeżeli występuje zmniejsza precyzje co dla osoby bardzo dobrze i dynamicznie jeżdżącej ma znaczenie.
  2. Nie, to nie kryptoreklama, po prostu jak przeczytałem co napisał/a mig12345 że to parametr podawany dla różnych odbiorców hurtowych czyli np. Decathlon itp.. postanowiłem się nie zgodzić.. A sam Custom Shell to po prostu duża wstawka po bokach skorupy (w jej środkowo przedniej części) z materiału o nazwie "kaprolene" - gdy założymy buta i jest za wąski (mówimy cały czas o strefie szerokości stopy tuż przy i za palcami, nie dotyczy to np. kostki czy objętości łydki) można taką skorupę "zmiękczyć" w odpowiednim tzw. piekarniku które produkuje bodajże Sidas. Następnie takiego buta zakładamy skorupa się odpowiednio dopasowuje do szerokości stopy (stąd ten podawany zakres szerokości) trwa to kilka minut, następnie wskakujemy np. w śnieg, czy do wanienki z zimną wodą i skorupa zastyga i twardnieje w odpowiednim do stopy dopasowaniu. Taki proces można wielokrotnie powtarzać. Dawniej mieliśmy (i dalej mamy) do czynienia w różnymi typami termicznie formowalnych wkładek do butów, co niweluje niektóre niedogodności w komforcie, ale gdy skorupa była trochę za wąska po prostu szukało się innego buta i koniec. Temat po prostu ciekawy tak mi się wydaję
  3. NIeporozumienie Witam Wszystkich, Oznaczenie szerokości butów w przedziale 100-106 marki Salomon dotyczy butów wykonanych w technologii Custom Shell - termoformowalna skorupa, i jest to nic więcej jak podanie przedziału w jakim można ową skorupę formować. Czyli ten but może mieć szerokość od 100 do 106. System w który niewielu się zagłębia szukając nieraz tygodniami buta o konkretnej szerokości doskonale ten problem rozwiązuje. Dla zainteresowanych mogę temat rozwinąć. Pozdrawiam
www.trentino.pl skionline.tv
partnerzy
ispo.com WorldSkiTest Stowarzyszenie Instruktorów i Trenerów Narciarstwa PZN Wypożyczalnie i Centra testowe WinterGroup Steinacher und Maier Public Relation
Copyright © 1997-2021
×
×
  • Dodaj nową pozycję...