Ewa78 Napisano 12 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2011 (edytowane) W trzeciej dekadzie stycznia w wielu regionach północnej półkuli Ziemi spodziewane są tęgie mrozy. Szykują się na nie mieszkańcy Kanady, Stanów Zjednoczonych, Europy oraz północnej i wschodniej Azji. Po przejściowej odwilży, która zakończyła jeden z najmroźniejszych grudni w historii meteorologii, w ostatniej dekadzie stycznia władzę nad pogodą na północnej półkuli znów przejmie Oscylacja Arktyczna. Spodziewane są tym samym spływy mroźnych mas powietrza w trzech kierunkach: ku Kanadzie i Stanom Zjednoczonym, ku północnej Rosji i wielu regionach Europy oraz ku wschodniej Rosji i krajom środkowej i wschodniej Azji, w tym Mongolii, Chinom i obu Koreom. We wszystkich tych regionach temperatura będzie od 5 do nawet 10 stopni niższa od tej zwykle notowanej w styczniu. Europa W Europie spływ arktycznego powietrza nastąpi nieco wcześniej, ponieważ już po 15 stycznia, ale najniższych temperatur należy oczekiwać po 20 stycznia. Na ulicach Moskwy będzie wówczas minus 30 stopni, w Archangielsku minus 35 stopni, a w najzimniejszych regionach nawet 40 stopni mrozu. Co ciekawe tym razem największe mrozy ominą Skandynawię. Strumień powietrza spłynie także do środkowej Europy, więc także my odczujemy jego wpływ. Po 20 stycznia temperatura w ciągu dnia może spadać do minus 5-10 stopni, a na północnym wschodzie kraju do minus 10-15topni. Najzimniej będzie nocami i o porankach, kiedy termometry będą pokazywać minus 10-15 stopni, a na północnym wschodzie minus 20-25 stopni. Dodatkowo możliwe są opady śniegu. http://www.twojapogoda.pl/wiadomosci/107849,powtorka-z-rozrywki-idzie-globalna-zima tu cały artykuł no i ? chyba aż tak źle nie bedzie... strasznie wieje pesymizmem, na forum, zatem dla tych co nigdzie za granicę nie pojadą, troszkę pocieszenia. Pisałm zresztą wczesniej zima wróci w drugiej połowie stycznia:) Edytowane 12 Styczeń 2011 przez Ewa78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 12 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2011 nie na jak twojapogoda tak pisze to tak będzie:D:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ewa78 Napisano 12 Styczeń 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2011 nie na jak twojapogoda tak pisze to tak będzie:D:D:D zdecydowanie - portal ten od pogody;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 12 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2011 (edytowane) Fajnie, tylko po co nam takie mrozy jak nie będzie śniegu? Oni swoje piszą, a co innego pokazują: http://www.twojapogoda.pl/16dni.htm ;/ Edytowane 12 Styczeń 2011 przez Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 12 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2011 Fajnie, tylko po co nam takie mrozy jak nie będzie śniegu? No jak to po co? Przecież w Beskidach to mają tyle armat że wystarczy 3 dni mrozu i śniegu narobią Mają tyle armat co w Schladming... w Schladming na 1 trasie:D 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ewa78 Napisano 12 Styczeń 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2011 Fajnie, tylko po co nam takie mrozy jak nie będzie śniegu? Oni swoje piszą, a co innego pokazują: http://www.twojapogoda.pl/16dni.htm ;/ chmmm ja widzę SNIEG OD 20,01 własnie u nich.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 12 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2011 No tak... zapomniałem o armatach, narzucają 5 cm i napiszą, że warunki dobre.. "Słaby śnieg" to żaden śnieg. Potem jeszcze deszcz. Zresztą 20-ty jest dopiero za 8 dni, więc czas sam pokaże bo ja w te wszystkie wykresy i kolorowe obrazki nie wierzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
t_c Napisano 12 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2011 teraz to w polskich górach trzeba nie "słabego" czy nawet "intensywnego" śniegu, ale takiego po którym w mediach pojawią się hasła dramat! paraliż! zima tysiąclecia! (który to już raz...) idzie zlodowacenie! itp itd... np dziś w Ustroniu - Palenica - nie da się jeździć, Czantoria - wygląda jeszcze dobrze, ale miejscami śnieg jakiś przybrudzony się wydaje:mad: a ma być kilka dni ciepła, zanim to ochłodzenie przyjdzie to już bedzie trawa dominować na stokach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ewa78 Napisano 12 Styczeń 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2011 (edytowane) teraz to w polskich górach trzeba nie "słabego" czy nawet "intensywnego" śniegu, ale takiego po którym w mediach pojawią się hasła dramat! paraliż! zima tysiąclecia! zwyczajnie nie moge zrozumiec tych dwóch pojęć 1) zmia tysiąclecia... 2) zima stulecia... no zwyczajnie nie da się ad.) 1 stwierdzić...nie ma ku temu zpisków dokladnych - jak mozemy stwierdzic jaka zima była w 1011? ad.2) no da się - bo Bałtyk wtedy zamarzł.. stąd mamy globalne ocieplenie... jak na razie..... :) Edytowane 12 Styczeń 2011 przez Ewa78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 12 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2011 (edytowane) ... ad.2) no da się - bo Bałtyk wtedy zamarzł.. stąd mamy globalne ocieplenie... jak na razie..... :) Teraz wystarczy,że rów z gnojówką zamarznie i wywali szambo Wójtowi,to się zimę stulecia i klęskę żywiołową ogłasza. Co to znaczy zima stulecia?Nad tym się nikt nie zastanawia,ważne,że dobrze brzmi! Edytowane 12 Styczeń 2011 przez johnny_narciarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ewa78 Napisano 12 Styczeń 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2011 Teraz wystarczy,że rów z gnojówką zamarznie i wywali szambo Wójtowi,to się zimę stulecia i klęskę żywiołową ogłasza. Co to znaczy zima stulecia?Nad tym się nikt nie zastanawia,ważne,że dobrze brzmi! OŻESZ Johnny Ty jak juz cos powiesz to ho ho P.S. Niestety cos w tym jest:( A Żar oswietlony.. tam chyba jezdzą no bo by czemu niby mieli lamy palić Tu mróz aż -1!!!! ZIMA idzie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 12 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2011 OŻESZ Johnny Ty jak juz cos powiesz to ho ho P.S. Niestety cos w tym jest:( A Żar oswietlony.. tam chyba jezdzą no bo by czemu niby mieli lamy palić Tu mróz aż -1!!!! ZIMA idzie.. Tam gdzie dobrze śnieżyli,warunki jeszcze mają,ale co tam będzie się działo w weekend... :eek: Jeszcze teraz chyba zaczynają się ferie. :eek: Może w sobotę zaryzykuję i wyskoczę na Wisłę Kiczerę.W opcji wędkowanie jeszcze jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 12 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2011 Co to znaczy zima stulecia?Nad tym się nikt nie zastanawia,ważne,że dobrze brzmi! Oj,pamiętam tą zimę z 78:D,rybka w słoiku mi zamarzła:DSpałem w domu w kurtce zimowej i czapce:D, oczywiście ogrzewania i gazu nie było.A ferie takie długie:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 12 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2011 Oj,pamiętam tą zimę z 78:D,rybka w słoiku mi zamarzła:DSpałem w domu w kurtce zimowej i czapce:D, oczywiście ogrzewania i gazu nie było.A ferie takie długie:rolleyes: Byłem za młody,żeby coś pamiętać ,ale nie mam nic przeciw,żeby się powtórzyła! Jak na razie to nawet kałuże nie chcą zamarzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ewa78 Napisano 13 Styczeń 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2011 Tam gdzie dobrze śnieżyli,warunki jeszcze mają,ale co tam będzie się działo w weekend... :eek: Jeszcze teraz chyba zaczynają się ferie. :eek: Może w sobotę zaryzykuję i wyskoczę na Wisłę Kiczerę.W opcji wędkowanie jeszcze jest. mozesz ryzykować.... własnie sypie snieg:) a nie mówiłam ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 13 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2011 mozesz ryzykować.... własnie sypie snieg:) a nie mówiłam ? Wierz mi,że bardzo cieszy mnie twoja trafna prognoza. To taki prezent na osiemnastkę dla Ciebie. Przynajmniej nie muszę już teraz kupować żyłki do nowych kołowrotków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 13 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2011 mozesz ryzykować.... własnie sypie snieg:) a nie mówiłam ? :Dkurde, ale widzę że urodziny na Żywiecczyźnie to się obchodzi hucznie i do samego rana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ewa78 Napisano 13 Styczeń 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2011 Wierz mi,że bardzo cieszy mnie twoja trafna prognoza. To taki prezent na osiemnastkę dla Ciebie. Przynajmniej nie muszę już teraz kupować żyłki do nowych kołowrotków. żyłek mam dwie szuflady, jakby co, taki spadek dostałam po kimś tak w ramach ścisłości Ewa78 7+8 to tylko 15;):eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ewa78 Napisano 13 Styczeń 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2011 :Dkurde, ale widzę że urodziny na Żywiecczyźnie to się obchodzi hucznie i do samego rana ja tam nie wiem, ja nie tutejsza;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 13 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2011 żyłek mam dwie szuflady, jakby co, taki spadek dostałam po kimś Ale ja taką mocną potrzebuję,na Amura. tak w ramach ścisłości Ewa78 7+8 to tylko 15;):eek: To musisz to poprawić w profilu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 13 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2011 mozesz ryzykować.... własnie sypie snieg:) a nie mówiłam ? Przed momentem jechałem przez Żywiec i śniegu tam nie ma:rolleyes:, mało tego wracałem ze Słowacji przez Zwardoń i tam też śniegu nie ma wcale:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ewa78 Napisano 14 Styczeń 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2011 Przed momentem jechałem przez Żywiec i śniegu tam nie ma:rolleyes:, mało tego wracałem ze Słowacji przez Zwardoń i tam też śniegu nie ma wcale:eek: echh no jeszcze nie ma, wczoraj padło w Wisle;) niebawem i tu, zobaczysz:) jakbys jechał przez Korbielów - to bys zobaczył snieg, co prawda resztki, ale sa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ewa78 Napisano 14 Styczeń 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2011 Ale ja taką mocną potrzebuję,na Amura. na Amura? no dzielny wedkarz:) To musisz to poprawić w profilu... ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi