Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Powtórka z rozrywki - idzie globalna zima

Ewa78

Rekomendowane odpowiedzi

W trzeciej dekadzie stycznia w wielu regionach północnej półkuli Ziemi spodziewane są tęgie mrozy. Szykują się na nie mieszkańcy Kanady, Stanów Zjednoczonych, Europy oraz północnej i wschodniej Azji.

Po przejściowej odwilży, która zakończyła jeden z najmroźniejszych grudni w historii meteorologii, w ostatniej dekadzie stycznia władzę nad pogodą na północnej półkuli znów przejmie Oscylacja Arktyczna.

Spodziewane są tym samym spływy mroźnych mas powietrza w trzech kierunkach: ku Kanadzie i Stanom Zjednoczonym, ku północnej Rosji i wielu regionach Europy oraz ku wschodniej Rosji i krajom środkowej i wschodniej Azji, w tym Mongolii, Chinom i obu Koreom. We wszystkich tych regionach temperatura będzie od 5 do nawet 10 stopni niższa od tej zwykle notowanej w styczniu.

Europa

W Europie spływ arktycznego powietrza nastąpi nieco wcześniej, ponieważ już po 15 stycznia, ale najniższych temperatur należy oczekiwać po 20 stycznia. Na ulicach Moskwy będzie wówczas minus 30 stopni, w Archangielsku minus 35 stopni, a w najzimniejszych regionach nawet 40 stopni mrozu. Co ciekawe tym razem największe mrozy ominą Skandynawię.

Strumień powietrza spłynie także do środkowej Europy, więc także my odczujemy jego wpływ. Po 20 stycznia temperatura w ciągu dnia może spadać do minus 5-10 stopni, a na północnym wschodzie kraju do minus 10-15topni. Najzimniej będzie nocami i o porankach, kiedy termometry będą pokazywać minus 10-15 stopni, a na północnym wschodzie minus 20-25 stopni. Dodatkowo możliwe są opady śniegu.

http://www.twojapogoda.pl/wiadomosci/107849,powtorka-z-rozrywki-idzie-globalna-zima

tu cały artykuł:) no i ? chyba aż tak źle nie bedzie...

strasznie wieje pesymizmem, na forum, zatem dla tych co nigdzie za granicę nie pojadą, troszkę pocieszenia. Pisałm zresztą wczesniej zima wróci w drugiej połowie stycznia:)

Edytowane przez Ewa78

teraz to w polskich górach trzeba nie "słabego" czy nawet "intensywnego" śniegu, ale takiego po którym w mediach pojawią się hasła dramat! paraliż! zima tysiąclecia! (który to już raz...) idzie zlodowacenie! itp itd... np dziś w Ustroniu - Palenica - nie da się jeździć, Czantoria - wygląda jeszcze dobrze, ale miejscami śnieg jakiś przybrudzony się wydaje:mad: a ma być kilka dni ciepła, zanim to ochłodzenie przyjdzie to już bedzie trawa dominować na stokach

teraz to w polskich górach trzeba nie "słabego" czy nawet "intensywnego" śniegu, ale takiego po którym w mediach pojawią się hasła dramat! paraliż! zima tysiąclecia!

zwyczajnie nie moge zrozumiec tych dwóch pojęć

1) zmia tysiąclecia...

2) zima stulecia...

no zwyczajnie nie da się;)

ad.) 1 stwierdzić...nie ma ku temu zpisków dokladnych - jak mozemy stwierdzic jaka zima była w 1011?

ad.2) no da się - bo Bałtyk wtedy zamarzł..

stąd mamy globalne ocieplenie... jak na razie.....:) :)

Edytowane przez Ewa78

...

ad.2) no da się - bo Bałtyk wtedy zamarzł..

stąd mamy globalne ocieplenie... jak na razie.....:) :)

Teraz wystarczy,że rów z gnojówką zamarznie i wywali szambo Wójtowi,to się zimę stulecia i klęskę żywiołową ogłasza. :P

Co to znaczy zima stulecia?Nad tym się nikt nie zastanawia,ważne,że dobrze brzmi! ;):D

Edytowane przez johnny_narciarz

Teraz wystarczy,że rów z gnojówką zamarznie i wywali szambo Wójtowi,to się zimę stulecia i klęskę żywiołową ogłasza. :P

Co to znaczy zima stulecia?Nad tym się nikt nie zastanawia,ważne,że dobrze brzmi! ;):D

OŻESZ Johnny Ty jak juz cos powiesz to ho ho ;)

P.S. Niestety cos w tym jest:(

A Żar oswietlony.. tam chyba jezdzą:) no bo by czemu niby mieli lamy palić;)

Tu mróz aż -1!!!! ZIMA idzie..

OŻESZ Johnny Ty jak juz cos powiesz to ho ho ;)

P.S. Niestety cos w tym jest:(

A Żar oswietlony.. tam chyba jezdzą:) no bo by czemu niby mieli lamy palić;)

Tu mróz aż -1!!!! ZIMA idzie..

Tam gdzie dobrze śnieżyli,warunki jeszcze mają,ale co tam będzie się działo w weekend... :eek: Jeszcze teraz chyba zaczynają się ferie. :eek: Może w sobotę zaryzykuję i wyskoczę na Wisłę Kiczerę.W opcji wędkowanie jeszcze jest. :o

:D

Oj,pamiętam tą zimę z 78:D,rybka w słoiku mi zamarzła:DSpałem w domu w kurtce zimowej i czapce:D, oczywiście ogrzewania i gazu nie było.A ferie takie długie:rolleyes: :D

Byłem za młody,żeby coś pamiętać :o ,ale nie mam nic przeciw,żeby się powtórzyła! :rolleyes: Jak na razie to nawet kałuże nie chcą zamarzać. :o

Tam gdzie dobrze śnieżyli,warunki jeszcze mają,ale co tam będzie się działo w weekend... :eek: Jeszcze teraz chyba zaczynają się ferie. :eek: Może w sobotę zaryzykuję i wyskoczę na Wisłę Kiczerę.W opcji wędkowanie jeszcze jest. :o

:) mozesz ryzykować.... własnie sypie snieg:) a nie mówiłam ?:rolleyes:

• Like 1

Wierz mi,że bardzo cieszy mnie twoja trafna prognoza.

To taki prezent na osiemnastkę dla Ciebie. ;)

Przynajmniej nie muszę już teraz kupować żyłki do nowych kołowrotków. :P

żyłek mam dwie szuflady, jakby co, taki spadek dostałam po kimś :(

tak w ramach ścisłości Ewa78 :) 7+8 to tylko 15;):eek::D

Przed momentem jechałem przez Żywiec i śniegu tam nie ma:rolleyes:, mało tego wracałem ze Słowacji przez Zwardoń i tam też śniegu nie ma wcale:eek:

echh no jeszcze nie ma, wczoraj padło w Wisle;) niebawem i tu, zobaczysz:)

jakbys jechał przez Korbielów - to bys zobaczył snieg, co prawda resztki, ale sa ;)