SB Napisano 3 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2011 Dostałe pocztówkę z SkiWelt:) Dziękuję Darku za pocztówkę, a teraz czekamy na Twoją relację, tym bardziej że o SkiWelt na forum informacji rzeczowych jest niewiele, żeby nie powiedzieć że ich brak. W odpowiedzi na PS: Też żałuję, ale jeszcze będzie okazja:) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 3 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2011 Dzięki Sławek!No to już wiem,gdzie jest Darek. PS.Wielka szkoda! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 3 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2011 Dzięki Sławek!No to już wiem,gdzie jest Darek. PS.Wielka szkoda! Darek już wrócił, był cały zeszły tydzień, a dzisiaj mi pisał rano esa że jest zaje...y robotą, tłumaczy się chłopak:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 3 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2011 Darek już wrócił, był cały zeszły tydzień, a dzisiaj mi pisał rano esa że jest zaje...y robotą, tłumaczy się chłopak:p Nawet się nie przyznał,że jedzie.Pozostaje czekać na relację. Dużo roboty w jego przypadku,to raczej nie dobrze... :eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 4 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2011 Witam Wszystkich!Troszkę odpoczęliście od mojej osoby;) SkiWelt Wilder Kaiser-brzmi dumnie i zachęcająco,właśnie to spowodowało,że wybrałem to miejsce na zimowe wakacje w tym roku.Dolina Brixental znajduje sie w bliskiej odległości od Kufstein,co skutkuje łatwym dojazdem i oszczędzeniem czasu,który często w tym okresie ucieka nam w korkach koło Insbrucka.W dolinie znajduje się osiem miejscowości,które stanowią bazę wypadową na stoki SkiWelt. Najpopularniejsze to Brixen,Ellmau,Scheffau,Going i Soll.Ja mieszkałem w Bad Haring-mała miejscowość,uzdrowisko znane z wód termalnych.Korzyścią tej miejscowości była atrakcyjna cena i warunki mieszkaniowe,mieliśmy dom 140 m do własnej dyspozycji.Do najbliższej gondoli pokonać trzeba było ok.10 km. Wyjeźdzając z Polski miałem troszkę obawy o warunki śniegowe,i faktycznie w czasie przyjazdu w dolinie panowała prawie wiosenna pogoda,zero śniegu!.Gospodyni uspokoiła i zapewniła,że na trasch są bardzo dobre warunki śniegowe. Ośrodek reklamuje się 279 km tras narciarskich i 91 urządzeń narciarskich.Na stoki można dostać się ze wszystkich miejscowości w dolinie.Przemieszczanie po całym ośrodku oczywiście bez zdejmowania nart-typowa karuzela narciarska.SkiWelt jest jednym z większych ośrodków Austrii.Jak wspomniałem najbliżej mieliśmy do gondolki w Itter.W pierwszym dniu/niedziela/na parkingu spokojnie można było zaparkować,większość samochodów z niemieckimi rejestracjami/mają blisko/,ale też widać było polskie rejestracje.Generalnie jak na dzień wolny od pracy i piękną pogodę to ludzi stosunkowo mało.Sam ośrodek nie należy do wysoko położonych,znajduje się na wysokości 620-1829 m.n/p/m.Dlatego były obawy o warunki śniegowe,ale okazały się nieuzasadnione.Fakt,że na trasach raczej był zmieszny śnieg z sztucznym z armatek,co powodowało,że były naprawdę twarde,a miejscami w niższych partiach dominował lód.Trasy w tym dniu były przygotowane bardzo dobrze,skupiliśmy się w tym dniu na trasch w okolicy Itter i Soll.Atrakcją jest oczywiście szczyt Hohe Salve/1829 m.n.p.m/ i czerwone oraz czarne trasy w jego obrębie.Niektóre trasy troszkę zawąskie,z licznymi przełamaniami terenu.urządzenia wyciągowe głównie kolejki krzesełkowe,trochę wolne. Tutaj najbardziej podobały mi się trasy -pod gondolką Hohe Salve,oraz czerwona 44 i 45 obsługiwana przez 4-osobowe krzesło.Na koniec ciekawy zjazd z Hohe Salve do stacji dolnej w Itter/ok.8 km/W nocy zaczął intensywnie padać śnieg,który sypał aż do czwartku.W poniedziałek ponownie jazda w Itter -jazda w puchu,na wszystkich trasach leżała niewielka warstwa świeżego śniegu,a poza trasą nawet sporo.Zabawa była przednia,choć niestety już bez promieni słonecznych.Żona była niezadowolona z warunków i trudności tras w tym rejonie,a ja z synem byliśmy w "siódmym niebie".Dzień minął szybko i z pełnym zadowoleniem,W kolejnym dniu wybraliśmy się do Scheffau,na parkingu w pobliżu startujących gondolek panowały pustki.Trasy w tym rejonie są znacznie łatwiejsze niż w Soll,szerokie i nadające się do rodzinnego nartowania.Ale zaskoczyło nas nieprzygotowanie tras,troszkę jak nie w Austrii.Śnieg już nie był tak puszysty,raczej ciężki i mokry,szybko robiły się muldy.Ciekawy zjazd pozatrasowy Moderer Route.Żona tutaj w końcu znalazła dla siebie trasy,a my wybraliśmy się na wycieczkę do Brixen.Trasy były nieratrakowane do czwartku.W kolejnych dniach jeździliśmy w Ellmau i Going.Atrakcją Ellmau jest kolejka szynowa,taka nasza PKL.Bardzo fajna trasa wzdłuż tej kolejki z Hartkaiser/1555m.n.p.m/.Trasy czerwone szerokie,z licznymi ściankami i ostrymi zakrętami.W tym rejonie faktycznie widać tą nowoczesność ośrodka,same 6-8 osobowe szybkie krzesła.W Going praktycznie pustki na stokach,co sprzyjało troszkę odważniejszej jeździe.W Scheffau ciekawa trasa pomiędzy drzewami w niewielkim lesie.Najtrudniejszą trasą jest chyba jednak zjazd z szczytu Hohe Salve pólnocną stroną do Soll.W piątek /ostatni dzień/znowu piękna pogoda,trasy przygotowane już wzorcowo!Troszkę brak klimatów wysokogórskiego narciarstwa,człowiek czuje się czasami jak w Pilsku lub Szczyrku.Jednak widok na Wilder Kaiser przypomina nam,że jesteśmy w Alpach.Oprócz tych dwóch dni,to generalnie jestem zadowolony z warunków i tras.Bardzo podobał mi się wystrój licznych schronisk i barów,ceny też wydają się niższe od tych z topowych ośrodków Tyrolu.Dużo lokali Apres-ski,najbardziej oblegany to Route 66.Zabytki-głownie kościoły,a zwłaszcza barokowa katedra w Brixen. Wyjazd uważam za udany,choć szkoda,że nie Wszyscy dopisali;)Sam ośrodek jest wart odwiedzenia,duża różnorodność tras,nie ma wielkich tłumów,łatwy dojazd,ciekawa oferta gastronomiczna.Wady-brak klimatu ośrodka wysokogórskiego,słabo oznakowane trasy i mała iość tras na pierwsze rozjeźdzenie. Zdjęcia wrzucę w przyszłym tygodniu. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iret1972 Napisano 11 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2011 pytanko słabo zorientowanego Witam. Bardzo zaintrygował mnie opis skiwelt. Czy cena za skipass 194,5 obejmuje wszystkie ośrodki wchodzące w skład kompleksu tras, bo na stronie są różne taryfy i pogubiłem się. 2 pytanie - czy trasy są na tyle normalne, że dzieci w wieku 6 i 9 lat pojeżdżą (teraz byliśmy na lodowcu Stubai i jeździły po czerwonych trasach), 3 pytanie - czy Pan lub ktoś zna przyzwoitą kwaterę dla 4 osobowej rodziny - jakie miejscowości szukać na kwatery żeby nie było za daleko, 4 czy żeby dojechać do tego ośrodka to zakup winiety czy tam można dojechać bez kupna winiety , 5 pytanie - z mapek to różnie widać, preferujemy wyciągi gondolowe czy korzystając z nich jest dostateczna ilość tras żeby się ujeździć. Dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Jack Napisano 11 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2011 1. Tak, ale nie obejmuje Kitzbuhel 2. Tak 3. Soell, Scheffau sa najlepiej polozone ale i najdrozsze 4. Tak (inaczej sie bedziecie meczyc strasznie) 5. Gondolek tam masa jest, z kazdej wiochy w gore gondolka wyjezdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iret1972 Napisano 11 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2011 bardzo dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 12 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2011 czy trasy są na tyle normalne, że dzieci w wieku 6 i 9 lat pojeżdżą (teraz byliśmy na lodowcu Stubai i jeździły po czerwonych trasach), - . Trasy czerwone na lodowcu wydają się łatwiejsze,tutaj w większości czerwone to ścianka i zakręt;)Ale szukaj kwatery w Ellmau,Going czy droższym Scheffau-w okolicach tych miejscowości faktycznie trasy są łagodniejsze i szersze,dzieciaki powinny być zadowolone:rolleyes: PS,zaległe fotki;)http://www.skionline.pl/forum/gallery/showimage.php?i=4940 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 13 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2011 PS,zaległe fotki;)http://www.skionline.pl/forum/gallery/showimage.php?i=4940 A gdzie zdjęcia akcji? A gdzie zdjęcie jak zawodnik prezentuje swoje nowe zabawki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 13 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2011 Zdjęć z akcji;) nie mam,nie było komu fotografować:pZabawki,znalazłem tylko takie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 13 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2011 Darek wiesz co.........ale masz brudne auto:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 13 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2011 Darek wiesz co.........ale masz brudne auto:P żeby nie ukradli..:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi