marcinello Napisano 12 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2011 Witam wszystkich. Domyślam się, że większość aktywnych forumowiczów pewnie ma dość takich tematów, ale zaryzykowałem poprosić o pomoc Jeździłem chwilę na desce, ale odkąd stanąłem na nartach to nie ściągnąłem ich już z nóg. Jestem samoukiem i zacząłem jeździć 09/10, ale wg mnie i znajomych bardzo szybko się uczę i nadal chcę to robić. Nie znam się za bardzo na stylach, ale moim celem jest dość szybka jazda o średnich i długich skrętach(gigant?) (czysty skręt na krawędzi bez uślizgu narty). Domyślam się, żeby posiadać takie umiejętności trzeba długo jeździć i nie da się też od razu wskoczyć na odpowiednie do tego narty, dlatego mogę zaakceptować sprzęt, który przygotuje mnie wstępnie do takiej jazdy.Jeśli ktoś by znalazł chwilę wolnego czasu, to proszę o pomoc 1) Płeć - M 2) Wiek - 26 3) Waga - 94 kg 4) Wzrost - 193 cm 5) Obecnie drugi sezon, ale na nartach klasycznych 6) Umiejętności wg forum: myślę, że 5-6 , ale ciężko stwierdzić ze względu na skręt carvingowy, który ciężko na klasycznych nartach (?) 7) Buty: Jakieś zwykłe Salomon'y 8) Narty: Salomon Evolution 9000, długość ok. 190 cm 9) Styl jazdy (docelowy): patrz wyżej 10) Jeżdżę po polskich stokach: Białka, Laskowa, Kasina Wielka, Krynica. Planuję odwiedzić Austrię. 11) Budżet na narty: 700 PLN (oczywiście używane) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marucha Napisano 12 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2011 Witam Spróbuj znaleźć coś używanego z takiej grupy nart http://www.skionline.pl/worldskitest/?co=test&sezon=09/10&id_kategorii=5 w maksymalnych dostępnych długościach - ok 175cm. To uniwersalne narty na przygotowane stoki. Pozdrawiam Mirek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 12 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2011 Może coś takiego http://aukcjewp.wp.pl/narty-elan-waveflex-12-super-okazja-i1458296385.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 13 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2011 marcinello, mamy podobne gabaryty oprócz tego co proponują przejedź się na Zenitah np 3,5 lub jak sie uprzesz to 6,5 ale jak po 2 sezonach mogą być trochę "przyciężkie" Oczywiście od 175 cm ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinello Napisano 13 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2011 (edytowane) Jak różne bywają czasem opinie forumowiczów i sprzedawców, to jestem zadowolony, że wśród polecanych przez Was są te, za którymi się rozglądałem, mianowicie Aeromax i Progressor. Na pozostałe do tej pory nie zwracałem uwagi, ale chyba zacznę. Teraz pozostaje szukanie dobrej oferty a już chciałoby się jeździć Panowie a czy Salomon 24 Series lub X-Wing to nie podobny typ i klasa do w.w. grupy? Jeśli trochę niższa to może byłby dobry wstęp ? Edytowane 13 Luty 2011 przez marcinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marucha Napisano 13 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2011 Panowie a czy Salomon 24 Series lub X-Wing to nie podobny typ i klasa do w.w. grupy? Jeśli trochę niższa to może byłby dobry wstęp ? X-wing to cała grupa nart Salomona. Są tam modele dla narciarzy o różnych umiejętnościach. Tyle, że to allmountain - narty dość szerokie pod butem, z założenia do jazdy na trasach i poza nimi - nie wiem czy to odpowiedni wybór na pierwszą taliowaną nartę - nie mam tutaj własnych doświadczeń - może ktoś kto na tym jeździ coś Ci napisze. 24 Series to raczej wyżej - te narty Salomon w poprzednich sezonach umieszczał w grupie Race - mimo Twojej wagi i siły może być ciężko -umiejętności do tej narty jeszcze nie masz. Pozdrawiam Mirek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
julia Napisano 13 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2011 Chciałabym prosić o zaproponowanie jakiś fajnych nart 1. K 2. Wiek - 21 3. Waga - 50 4. Wzrost - 162 5. Na nartach jeżdżę 15 lat (17 jeśli liczyć oswojenie ze stokiem ;p ) 6. Ja się oceniasz wg skali Forum ? Nie umiem tego znaleźć ;p Jestem nowa, ale myślę że należę do zaawansowanych narciarzy - niestraszne mi strome, oblodzone stoki, jak i jazda w puchu poza trasą (las też już zaliczyłam przypadkiem - skrócenie drogi ;p ) 7. Jakie masz buty ? (FLEX) 90 Atomic HAWX Women 8. Jakie masz teraz narty/na jakich już jeździłeś? Na wielu, obecnie Atomic - męskie, nie wiem jaki model, ale twarde strasznie ... długość 151 9. Jaki preferujesz promień skrętu, szybkość jazdy? Trudno powiedzieć, jeżdżę rekreacyjnie - różnie. 10. Jakie lubisz trasy, w jakim kraju? Trasy bez wyjątku, wolę bardziej wymagające. Muldy i lód nie przeszkadzają mi. Co do jazdy poza trasą zdarzyło mi się kilkakrotnie, nie odmówię ;p Polska zwykle, raz w sezonie Austria lub Włochy. 11. Jak lubisz jeździć, lub jak chciałbyś jeździć ? (turystycznie, sportowo) Raczej turystycznie (rekreacyjnie), kiedyś brałam udział w zawodach - jako dziecko ;p ale jeden ze slalomów zakończył się dla mnie niezbyt dobrze - skręcenie w kolanie, naderwane ścięgno (nie wypięła mi się jedna narta - ustawiane w serwisie). 12. Jak z Twoją kondycją, ile dni w sezonie spędzasz na stoku? Myślę, że jest ok. Na stoku spędzam zwykle większość weekendów, jeśli pozwala na to czas i warunki, ponadto zwykle jakiś 1/2-tygodniowy wypad. 13. Nie mam konkretnej kwoty, którą zamierzam wydać. Myślałam o volkl sol 144 cm (może 151??), ale może Wy mi coś zaproponujecie ciekawego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinello Napisano 13 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2011 (edytowane) znalazłem Aeromaxa GT w niezłym stanie, tylko że długość 172 cm, to chyba deko za mało (?) Edytowane 14 Luty 2011 przez marcinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi