tomasz_kulfan Napisano 31 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2011 Witam! Właśnie przed chwilą wpadł mi w ręce artykuł z niemieckiego magazynu Planet Snow, który opublikował listę ośrodków w Alpach, w których jest obecnie największe prawdopodobieństwo dobrej jazdy na nartach. No i mam dylemat. Chcę wyskoczyć w II tygodniu kwietnia do Zillertalu (na lodowiec Hintertux), gdzie w całej dolinie sezon jest otwarty do 25.04.2011. Po przeczytaniu tego artykułu zastanawiam się, czy nie zmienić kierunku (w grę wchodzi jedynie Austria i ewentualnie Włochy)? Wiadomo, iż na lodowcu trzeba trafić z pogodą (czyt. słońcem), w innym przypadku może być problem. Pamiętam wyjazd 2008 do Soelden/Obergurgl/Hochgurgl w tym samym okresie. Śniegu było aż za dużo, na 4 dni miałem 2 dni bezchmurnego nieba, w pozostałe były takie opady śniegu, iż ratraki nawet nie wyjeżdżały na stok. Jaki kierunek radzicie wybrać? Poniżej artykuł i ranking : "18 ośrodków w Alpach, gdzie jest największe prawdopodobieństwo śniegu! Chociaż doliny i niziny są już roztopione i informują nas o nadejściu wiosny, w następujących kurortach jeszcze gości zima. Niemiecki magazyn Planet Snow opublikował listę ośrodków w Alpach, w których jest największe prawdopodobieństwo dobrej jazdy na nartach. Oczywiście nie mogą się one porównywać z niektórymi ośrodkami za kołem polarnym w Norwegii, gdzie jazda na nartach dopiero się zaczyna... Ośrodki wybrali też z jednego kolejnego powodu. Na stokach jest zwykle dużo sztucznego śniegu aż do późnej wiosny. Ale co może być lepszego niż świeży naturalny śnieg? W tych oto regionach jest największa szansa, że pojeździcie jak w puchu. Metodyka? Ważnym kryterium przy obliczeniach była wysokość ośrodka n.p.m. Miejsca jak Davos lub francuzkie destynacje są na wysokości ponad 1500 metrów n.p.m., Kühtai nawet powyżej 2000 metrów. Dalej jest liczba tras zjazdowych w wysokich wysokościach n.p.m. (takich jak Zermatt ma 17 km powyżej 2200 metrów, lub Alpe d’Huez 16 km w wysokości 1800 metrów. To nie wszystko. Obliczenia zawierają też średnie opady deszczu za ubiegły rok w tej wysokości n.p.m. Najlepiej wypadł szwajcarski Zermatt Zdecydowanie według prawa umieścił się na pierwszym szczeblu. Centrum posiada najdłuższy szlak w Szwajcarii, aż 17 km trasę z Małego Matterhornu. W okolicy są piękne tereny freeridowe, turystyka ma tu ponad 150-letnią tradycję. Wyciąg kabinkowy w Zermatt wywiezie was aż do prawie czterech kilometrów. Zermatt działa kusząco na zwiedzających. To nie jest zwykła górska wioska, ale swojski alpejski ośrodek, któremu dominuje majestatyczny Matterhorn. Do wsi nie da się dojechać samochodem, należy go zaparkować pięć kilometrów przed nią… Infobox Zermatt: Sezon: 365 dni w roku Wysokość nad poziomem morza: 1524-3899 m.n.p.m. Długość tras: 313 km (114 km ze sztucznym śniegiem), 69 niebieskich, 188 czerwonych, 18 czarnych, 38 żółtych Kolejki: 2x kolej zębata; 20x kabinowe; 24x krzesełkowe; 17x wyciągi Web: www.zermatt.ch Tutaj jest ranking ośrodków: 1. Zermatt (Szwajcaria) 2. St. Anton am Arlberg (Austria) 3. Passo Tonale (Włochy) 4. Obertauern (Austria) 5. Ischgl/Samnaun Silvretta Arena (Austria/Szwajcaria) 6. Les Trois Vallées (Francja) 7. Livigno (Włochy) 8. La Plagne/Les Arcs (Francja) 9. Kühtai (Austria) 10. Alpe d’Huez (Francja) 11. Les Deux Alpes (Francja) 12. Davos-Klosters (Szwajcaria) 13. 4 Vallées (Szwajcaria) 14. Am Ortler (Włochy) 15. Warth-Schröcken (Austria) 16. Obergurgl/Hochgurgl (Austria) 17. Lech/Zürs (Austria) 18. Pitztal (Austria) Dopiero niedawno u nas padał deszcz. Co to oznaczało dla wyżej wymienionych ośrodków? W większości spadło od 30 do 50 cm śniegu. Pozostał on z powodu dużej wysokości i niskiej temperatury lekki jak piórko. W nadchodzących dniach aż do końca tygodnia powinno świecić słońce. Ci którzy wybiorą się w Alpy przeżyją pod koniec sezonu najlepszą jazdę na nartach w tym roku!" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TCarving Napisano 31 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2011 Hej mam pytanie czy Zermatt rzeczywiście jest warte swojej sławy oraz czy warto tam pojechać na wyjazd bez freeride? Kiedy jest najmniej ludzi???? Oraz czy są jakieś najczęstrze miesiace z dobra pogodą???? Pytam tych którzy znają to miejsce!!! Dziekuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anba Napisano 31 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2011 Siedzę sobie w Zell am Ziller i piszę codziennie co się dzieje ale trzeba śledzić wątki. Dla leniwych. Na Zillertal arenie śniegu jest dostatek. Na pewno wystarczy do końca kwietnia. Warunki dzisiaj z rana super jak zawsze. Od południa trochę miękko ale jeździliśmy do 16 bez problemu. Na Tuxie byłem w poniedziałek opis jest wcześniej. Na pogodę nie ma mądrych. W Zillertalu zawsze gdzieś pojeździsz. Pozdrawiam. P.s. Dziś na górze 2500 w południe 7 st. na plusie. - lampa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi