Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

pytanie TIGNES

marcinn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.2 grudnia wyjeżdżamy z żonką do Tignes, poniewaz będzie to początek sezonu mam pytanie do szanownych forumowiczów.Jak wyglada połaczenie miedzy Tignes a Val d'Isere (posiadamy karnet na L.Espece Killy),chodzi mi oczywiście o połączenie drogowe (w tym okresie ze śniegiem może być róznie, a chlelibyśmy choć jeden dzień pojeżdzic Val d'Isere.

ps

będe wdzęczny za wszystkie informacje zwiazane z tym osrodkiem(trasy ktore warto rozjezdzic :Dktore mniej

• Like 1

Warunki są przeważnie na tyle dobre, że można jeździć prawie wszędzie. Jeden warunek chłodny listopad. Ośrodek wysoko położony, więc jeśli będzie mroźnio większość stoków naśnieżą. Nie ma potrzeby, ani możliwości, aby skibusem dojeżdżać z Tignes do Val d'isere. Do VD jedzie się na nartach o aucie czy autobusie zapomnij. Wynika to z mapy: http://www.ski-graiver.co.il/Media/Image/Club_Med/Ski/Ski_area/espace_killy/espacekilly_map.jpg

Byłem w tym okresie 7-8 lat temu. 10 i 11 grudnia jest rozgrywany puchar świata w VD, a przez kilka dni wcześniej można oglądać treningi.Nie ma żadnych utrudnień z tym związanych. Postaram się poszukać zdjęć z tamtego wyjazdu i wrzucę link do nich, ale to później.

Tu znajdziesz moją relację ze stycznia 2011--->http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=12387&highlight=Espace+killy

Edytowane przez fanatyk

ok,rozumie,mam jeszcze jedno pytanko.Bedziemy mieszkac w Val Claret i mamy możliwosc korzystania z kompleksu sportowego(basen itp),jak daleko znajduje sie obiekt,jak duze jest całe Tiges :confused:

Tignes składa się z kilku dzielnic. Rozmieszczone są na różnych wysokościach. Ty będziesz w tej najwyżej położonej patrząc od strony "wlotu" do doliny za jeziorem. Przed jeziorem jest dzielnica Le Lac i tam znajduje się basen. Najwygodniej z Val Claret do Le lac dojechać darmowym skibusem lub na skróty pieszo przez zamarznięte jezioro, ale na początku grudnia bezpieczniej autobusem. Jeżdżą one co 15 min pętla autobusowa w Val Claret znajduje się około 50m od kreta. Poszczególne dzielnice są niewielkie tzn można je przejść pieszo w 10 min. Tak to z grubsza wygląda:

TIGNES12.JPG

ok,rozumie,mam jeszcze jedno pytanko.Bedziemy mieszkac w Val Claret i mamy możliwosc korzystania z kompleksu sportowego(basen itp),jak daleko znajduje sie obiekt,jak duze jest całe Tiges :confused:

Początek grudnia 2004 (chyba)----> https://picasaweb.google.com/103589220870271275116/Tignes2004?authuser=0&feat=directlink

Edytowane przez fanatyk
  • Like 1

Tignes składa się z kilku dzielnic. Rozmieszczone są na różnych wysokościach. Ty będziesz w tej najwyżej położonej patrząc od strony "wlotu" do doliny za jeziorem. Przed jeziorem jest dzielnica Le Lac i tam znajduje się basen. Najwygodniej z Val Claret do Le lac dojechać darmowym skibusem lub na skróty pieszo przez zamarznięte jezioro, ale na początku grudnia bezpieczniej autobusem. Jeżdżą one co 15 min pętla autobusowa w Val Claret znajduje się około 50m od kreta. Poszczególne dzielnice są niewielkie tzn można je przejść pieszo w 10 min. Tak to z grubsza wygląda:

TIGNES12.JPG

wielkie dzieki fanatyk:)pierwsza relacja z wyjazdu po powrocie

• Like 1