Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Jakie buty do nart Atomic SX10?

Azien

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zmodyfikuję nieco formularz prośby o poradę ws. nart.

1. Płeć - M

2. Wiek - 21

3. Waga - 68

4. Wzrost - 178

5. Na nartach jeżdżę od ok. 15 sezonów, ale bardzo nieregularnie i w sumie pewnie jakieś 20 dni z instruktorem.

6. Moje umiejętności określam na 5/6

(wg skali forumowej http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=11328)

8. Teraz jeżdżę na nartach/model - Atomic SX10 170 cm

9. Preferuję styl jazdy - skręt mieszany, dosyć szybko, ale bez przesadnego ryzyka. Lubię też poskakać na muldach i innych "wypukłościach". ;)

11. Mój budżet na BUTY to około - trudno powiedzieć, ale pewnie coś między 600-700 PLN.

Dotychczas jeździłem w buciorach Tecniki do klasycznej jazdy i dziwiłem się, że nie do końca panuję nad nartami. Szukam więc butów, które nie byłyby mega drogie, ale wystarczyły na kilka sezonów. Trochę już poczytałem i popytałem - dowiedziałem się, że odpowiednie byłyby buty o twardości ok. 100 i tak też się rozglądam, ale może macie jakieś konkretniejsze typy? :)

Pozdrawiam,

Andrzej.

Witam ponownie!

Odwiedziłem pobliski Decathlon i z pomocą zaufanej znajomej, pracującej w dziale zimowym, dokonałem przeglądu butów.

Po pierwsze (po konsultacji) flex ze 100 spadł do 80. ;)

Po drugie po przymierzeniu kilku modeli i rozmiarów najbardziej przypasowały mi buty Fischer SOMA Viron 80. Takie, jak poniżej:

http://www.fischersports.com/pl/Alpine/Produkty/Buty/Performance/All-Mountain-Performance/276-SOMA-Viron-80

Dodatkowo to końcówka serii, więc zostały przecenione z 1000 do 700 PLN. W sieci ceny wahają się wokół 700 PLN, ale nie zaryzykuję kupowania butów przez internet.

Czy ktoś miał styczność z tymi butami, albo przynajmniej mógłby zasugerować, czy złapałem właściwy trop? :)

Dodatkowo odkopałem w garażu buty Nordica 1.1, dosyć antyczne (mają bodaj 10-11 lat).

http://cache-cdn.kalaydo.de/mmo/2/254/819/82_-1906842240.jpg

Pasują do stopy jak ulał, ale jedyny parametr, jaki można z nich odczytać, to długość wkładki, co utrudnia ocenę ich przydatności. Poza tym wyczytałem na "forach z epoki", że buty te nadają się bardziej do rekreacji/nauki, aniżeli bardziej zaawansowanej jazdy. To tym bardziej skłania mnie ku inwestycji w nowy sprzęt - czy słusznie?

Pozdrawiam!