Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Dobórt nart - krótka decyzja - wybór spośród konkretnych nart

Slavko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na początku o sobie

1. Płeć - M

2. Wiek - 37

3. Waga - 94

4. Wzrost - 180

5. Na nartach jeżdżę od 3 sezonów, ( 10 - 15 dni w sezonie)

6. Moje umiejętności określam na 6

7. Moje buty to - Nordica GTS 6

8. Teraz jeżdżę na nartach/model - brak

9. Preferuję styl jazdy - rekreacyjną, sportową, po przygotowanych stokach,

10. Upatrzyłem sobie narty -

Blizzard XCS IQ LT 10

Rossignol PMC 3D Carbon

Atomic SX 11

Fisher RX Fire

Atomic Vario Scandium

11. Mój budżet na narty to około - 750

Z pewnych czynników muszę wybrać tylko spośród tych modeli. Zdaję sobie sprawę, że to modele niskobudżetowe, ale to będą moje pierwsze własne narty. Nie wiem, czy będę na nich jeździl jeden sezon czy pięć, po prostu do piątku musze kupić narty a tylko te modele mam do wyboru.

Proszę o pomoc w wyborze.

Wreszcie ktos się odezwał! :)

Co do długości - blizzard 167 cm, rossignol 170 cm, Atomic SX 166 cm, Fisher 165 cm, Atomic Vario 164 cm.

No to żadne z powyższych... ;)

Dodaj tak po ok. 10 cm do długości, odrzuć wszystkie bez solidnego drewnianego rdzenia...

...no, i każdy z tych warunków wyklucza każdą z ww. nart, może poza SX11 ale te powinny mieć ok. 175 cm (?).

Tak ogólnie - jesteś całkiem spory chłop, doświadczenie masz b. małe - ale i tak nie rozważaj nic krótszego niż 170, a lepiej 175.

...ale przede wszystkim:

masz całkiem słuszną masę - dlatego potrzebujesz narty solidnej - w praktyce najczęściej oznacza to rdzeń drewniany, budowę sandwichową.

Wszystkie te ww. nartki to dla ciebie jak modele zabawkowe, może poza SX 11, ale i ta pewnie jest wytłuczona - ile ona może mieć lat? Może nawet 8?

Jeśli szukasz nart używanych - to jest ich wybór ogromny, nie musisz wybierać z ww. - a od siebie podpowiem, że te dłuższe wśród używanych to bardziej bezpieczny wybór, na ogół mniej wytłuczone, na ogół nieco tańsze.

Gdzie najczęściej jeździsz?

Edytowane przez gajowy01

Wszystkie narty są nowe, nie używane.

Co do mojej masy , fakt - z butami i ubraniem będzie ze 100 kg.

Moje ulubione stoki to Wierchomla, Jaworzyna Krynicka, ewentualnie Jurgów i tylko tam jeżdżę. Za granicą nigdy nie byłem. W najbliższym tygodniu wybieram się na Tatrzańską Łomnicę/ Strbskie Pleso/ Stary Smokowiec. Na początku marca Spindlerovy Mlyn.

Czy przy moim wzroście 175 cm nie będą za długie? Skoro mówisz, że żadne z wymienionych nart nie sa odpowiednie, to może faktycznie dołożę 100 - 150 zł i coś z drewnianym rdzeniem wyszukam. Problem w tym, że wyjeżdżam w sobotę i do tego czasu muszę kupić narty. No chyba, że naprawdę będzie bieda z odpowiednim modelem to wezmę z wypożyczalni coś.

• 2 weeks later...