Slavko Posted December 9, 2012 Report Share Posted December 9, 2012 Od lutego planowalem wrzucić krótką relację z mojego wyjazdu, ale nigdy nie było czasu. Ponieważ zaczał się kolejny sezon i wkrotce moja relacja będzie już nieaktualna, wrzucę parę fotek, a nuż komuś to pomoże w wyborze tegorocznego zimowego urlopu.Do miejsca noclegu ( Tatranska Strba) dojechaliśmy w środku nocy, ale trasy nie będę opisywał, chyba, że ktoś będzie chcial, to pytać śmiało.Już wyjaśniam, dlaczego nocowaliśmy 25 km od Lomnicy - po prostu mieliśmy noclegi po znajomości , w takiej cenie, że grzech było nie skorzystać . Poza tym okolica przepiękna.Zdjęcia nie są niestety najlepszej jakości, robione były małym kompaktowym aparatem. Do rzeczy.Fotka nr 1 - nasza baza wypadowa. Nr 2 - niektórym brak stoków blisko zupelnie nie przeszkadzał Akurat dzień przed naszym przyjazdem napadało sporo śniegu, więc widoki byly naprawdę piękne.Nr 3 i 4 -droga do Lomnicy wiedzie przez tereny, ktore kilka lat temu nawiedziły huragany, które "wycięły" tysiące hektarów lasów. Widoki jak po wybuchu bomby atomowej. Ruiny opuszczonych hoteli i apartamentów to częsty widok na tej trasie. Nr 5,6,7 - kilka fotek z tras na Lomnicy. Na fotce nr 7 po prawej nieczynna stacja gondoli zniszczonej podczas huraganów. Szumnie zapowiadane jest otwarcie w tym sezonie nowej gondoli, będę w lutym to się przekonam.Nr 8 do 13 - kolejne fotki z Lomnicy. Nr 8- widok ze Skalnate Plso na Lomnicki Scit spowity w chmurach. Po lewej stronie widać krzesło na czarną trasę na Lomnickie Sedlo. Nr 9 - 11 widoki ze Skalnate Pleso w dół. Nr 12 i 13 kolejne widoki na szczyt łomnicki - widać gondolę kursującą na szczyt Koniec części pierwszej . 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slavko Posted December 9, 2012 Author Report Share Posted December 9, 2012 Kolejne fotki do cześci pierwszej:Fotki o numerach 6 do 10 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slavko Posted December 9, 2012 Author Report Share Posted December 9, 2012 Fotki nr 11 do 13. Kolejna porcja za kilka minut. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slavko Posted December 9, 2012 Author Report Share Posted December 9, 2012 Następny dzień już przy pięknej pogodzie Strbskie Pleso. Godzina tuz po uruchomieniu wyciągów ale w trakcie dnia nie było gorzej. W zasadzie wszystko odbywało się na bieżąco, może kilka razy stałem ze dwie minuty w kolejce.Nr 14 - podroż na Strbskie Pleso wśród pięknej scenerii :)Nr 15 i 16 widoki trasy nr 1. Nr 16 - mój ulubiony fragment na tej trasie : dwa dosyć ostre zakręty w kształcie litery SNr 17 - Widok z górnej trasy na dolinę.Nr 18 - autor relacji Koniec części drugiej 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slavko Posted December 9, 2012 Author Report Share Posted December 9, 2012 (edited) Jeden z kolejnych dni znowu na Lomnicy. Tego dnia już wiatr zelżał i otwarto trasę czarną.Nr 19 - Widok z pośredniej stacji gondoli (START) w górę. Nr 20 - W drodze na czarną trasę. Po lewej stronie trasy widoczne płotki a pod nimi strefa freeride zone. Podczas wsiadanie na krzeslo nabawiłem się lekkiej kontuzji, po ktorej noga napierdzielała mnie cały dzień. Krzesło na czarną trasę w ogole nie zwalnia, wręcz przeciwnie, mialem wrażenie, że tuż przed siadaniem nawet przyspiesza. Źle wymierzylem moment i przywalilo mi w łydkę zanim usiadłem. Kto zamierza tam jechać a jeszcze nie był, to ostrzegam. Nr 21 i 22 - widok na trasę czarną i strefę freeride z góry. Zdradliwa strasznie ta strefa. W jednym miejscu wbity kijek po rękojeść nie trafiał na grunt, w innym miejscu glazy ledwo przysypane. Ja przejechałem się kawałek, zaliczylem upadek po ominięciu takiego głazu cudem, po czym podziękowałem i wróciłem na trasę :)Nr 23 - nie wymaga komentarza Koniec części trzeciej. Edited December 9, 2012 by Slavko 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slavko Posted December 9, 2012 Author Report Share Posted December 9, 2012 (edited) Nr 24 - tzw "siodło" na czarnej trasie na Lomnicy. W tym miejscu trzeba dosyć ostro się rozpędzić, żeby dojechać do stacji krzesla, ponieważ za moimi plecami trasa wznosi się w górę. Kto ma za małą pędkośc - czeka go kilkadziesiąt metrów trasy z nartami na ramieniu.Nr 25 - Tutaj znowu Strebskie Pleso. Tego dnia do godziny 15ej było czyste niebo, o godzinie 16 przyszla taka śnieżyca, że tej narciarki w czerwonej kurtce już bym nie zobaczył. Widoczność na 15 metrow. Fotka zrobiona kilkanaście minut przed 16ą. Nr 26 - poranny spacerek :)Nr 27 - Strbskie Pleso.Nr 28 - zachód słońca w drodze z Pleso do apartamentu. Aż serce bolało, tak się tam chciało zostać. Edited December 9, 2012 by Slavko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slavko Posted December 9, 2012 Author Report Share Posted December 9, 2012 Ostatni widok na Wyokie Tatry - już w drodze powrotnej. I teraz podsumowanie.Fotek za dużo nie ma, ponieważ nie zabieram generalnie aparatów na stok. Wystarczą mi wspomnienia.Wyjazd naprawdę udany, ogólem wyszlo mnie duzo taniej niż wyjazd krajowy, ale nie zaprzeczam, że przed wszystkim ze względu na załatwiony po znajomości aparatment po cenie promocyjnej.Wiadomo, że nie ma co porównywać z Alpami, ale jeśli choddzi o porównanie z polskimi stokami to wygrywa zdecydowanie Słowacja.Jedyny tłok jaki widziałem to na Lomnicy przy dolnej stacji gondoli i pomarańczowego krzesła. Rzekłbym, że tam było nawet niebezpiecznie, dlatego, że zjeżdżajac do krzesla pomarańczowego, trzeba bylo przejechać obok dolnej stacji gondoli i trzeba bylo lawirować w tłumie między ludźmi. Rozwiązanie fatalne, bo w tym miejscu też było główne wejście na stok i ludzie w tym miejscu chodzili we wszystkich kierunkach, zakladali sprzęt na nogi itp. Aż dziw, że nie doszło tam do żadnego wypadku podczas mojego pobytu. Największe kolejki do pomarańczowego krzesła, ale jednak dłuższych postojow niż ok 10 minut nie zanotowałem. Za to niebieskie krzesło obługiwało na bieząco . Najbardziej wkurzalo mnie to, że mimo tłumów, często krzesla jechaly na góre nie zapełnione. Pewnie wiecie o co chodzi. Grupka znajomych stoi przed bramką i nagle okazuje się, że dla jednej z osób braknie miejsca, więc nie ładują się tylko puszczają krzeslo niezapełnione. Oczywiście ci stojacy za nimi nie mają szans ich wyprzedzić i wsiąść na krzeslo, więc często 8 - osobowa kanapa jechała z 5 osobami. Gdyby to było możliwe, zabierałbym karnety za takie coś. Plusem są darmowe parkingi - zjawisko chyba nieznane w Polsce. Ja osobiście na Lomnicy wolałem operować na odcinku od Skalnate Pleso do pośredniej stacji gondoli - najmniej ludzi. Czasami zjeżdżałem do dolnej stacji niebieskiej kanapy ( trasa nr 9) ale potem żeby się dostać do gondoli trzeba było zjechać do pomarańczowego krzesła. Dziwi mnei, że do tej pory nie zrobiono nic z terenem pomiędzy kanapami ( fotki nr 5 i 6). Aż się prosi, żeby powyrywać te karpiny po drzewach i poszerzyć trasy.W bieżącym sezonie jeszcze raz zaliczę to samo miejsce, a także Chopok, więc jeśli będzie mi sie chcialo focić to wrzucę relację.To by było na tyle, jak mi się coś przypomni, to dopiszęPozdrawiamSławek 4 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jeeb Posted August 2 Report Share Posted August 2 W dniu 9.12.2012 o 23:21, Slavko napisał: Od lutego planowalem wrzucić krótką relację z mojego wyjazdu, ale nigdy nie było czasu. Ponieważ zaczał się kolejny sezon i wkrotce moja relacja będzie już nieaktualna, wrzucę parę fotek, a nuż komuś to pomoże w wyborze tegorocznego zimowego urlopu.Do miejsca noclegu ( Tatranska Strba) dojechaliśmy w środku nocy, ale trasy nie będę opisywał, chyba, że ktoś będzie chcial, to pytać śmiało.Już wyjaśniam, dlaczego nocowaliśmy 25 km od Lomnicy - po prostu mieliśmy noclegi po znajomości , w takiej cenie, że grzech było nie skorzystać . Poza tym okolica przepiękna.Zdjęcia nie są niestety najlepszej jakości, robione były małym kompaktowym aparatem. Do rzeczy.Fotka nr 1 - nasza baza wypadowa. Nr 2 - niektórym brak stoków blisko zupelnie nie przeszkadzał Akurat dzień przed naszym przyjazdem napadało sporo śniegu, więc widoki byly naprawdę piękne.Nr 3 i 4 -droga do Lomnicy wiedzie przez tereny, ktore kilka lat temu nawiedziły huragany, które "wycięły" tysiące hektarów lasów. Widoki jak po wybuchu bomby atomowej. Ruiny opuszczonych hoteli i apartamentów to częsty widok na tej trasie. Nr 5,6,7 - kilka fotek z tras na Lomnicy. Na fotce nr 7 po prawej nieczynna stacja gondoli zniszczonej podczas huraganów. Szumnie zapowiadane jest otwarcie w tym sezonie nowej gondoli, będę w lutym to się przekonam.Nr 8 do 13 - kolejne fotki z Lomnicy. Nr 8- widok ze Skalnate Plso na Lomnicki Scit spowity w chmurach. Po lewej stronie widać krzesło na czarną trasę na Lomnickie Sedlo. Nr 9 - 11 widoki ze Skalnate Pleso w dół. Nr 12 i 13 kolejne widoki na szczyt łomnicki - widać gondolę kursującą na szczyt Koniec części pierwszej . świetne relacje Sławek, (dopiero teraz znalazłem) To maleństwo na sankach to zapewne teraz nieźle wymiata Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts