paulo72 Napisano 4 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2013 zastanawiam się nad kupnem nart wypatrzyłem sobie dwie pary ale nie miałem okazji ich testowac może ktoś z was miał z nimi do czynienia i mógłby coś wiecej powiedziec na ich temat pierwsze http://www.skionline.pl/sprzet/narty,12-13,elan,amphibio-waveflex-78-fusion,6171.html i drugie http://www.skionline.pl/sprzet/narty,12-13,salomon,enduro-rxt-800-z12,5821.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 4 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2013 Obydwie pary nart to raczej górna półka,przeznaczenie to samo-czyli narta AM ,podobne parametry,nie ma dużego ryzzyka przy kupnie jednej czy drugiej,Jeżeli szukasz takich nart to nie ma większego znaczenia,którą wybierzesz:rolleyes::Obydwie godne polecenia:wink:, z lekkim wskazaniem na Enduro:cool:: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo72 Napisano 4 Kwiecień 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2013 dzięki ale chodzi mi o to czy na nich jeżdziłeś chodzi mi głównie o elany ponieważ tam jest wyrazny podział na prawą i lewą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 4 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2013 (edytowane) dzięki ale chodzi mi o to czy na nich jeżdziłeś chodzi mi głównie o elany ponieważ tam jest wyrazny podział na prawą i lewąPaulo 72 nie ma znaczenia ,która narta jest prawa czy lewa.To tylko grafika,niemająca wpływu na specyfikę narty, Edytowane 4 Kwiecień 2013 przez dareklewandowski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayster Napisano 4 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2013 Paulo 72 nie ma znaczenia ,która narta jest prawa czy lewa.To tylko grafika,niemająca wpływu na specyfikę narty, Świat idzie do przodu i narty też Nie wiem jak Salomony, ale Elany to narty asymetryczne z wyraźnym wyróżnieniem na prawą i lewą. Jest to tzw. system amphibio, ale nie będę się tu wymądrzał, bo wszystko jest tu: [video=youtube;1gyeH4ZCB60] 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris_M Napisano 5 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2013 Świat idzie do przodu i narty też Nie wiem jak Salomony, ale Elany to narty asymetryczne z wyraźnym wyróżnieniem na prawą i lewą. Jest to tzw. system amphibio Coś na rzeczy musi być, bo mój Brat właśnie wrócił z Austrii, gdzie jeździł na takich asymetrycznych Elanach, model 2013/14: Mówi, że jeszcze w życiu nie spotkał tak posłusznej narty. Katalog nart Elana na następny sezon z opisem tej technologii można ściągnąć stąd: http://www.elanskis.com/docs/ELAN_SKIS_DEALER_CATALOGUE_1314_ENG.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 5 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2013 No cóź człowiek uczy się całe żyie:tongue:Nie jeździłem na tych nartach,ale miałem mozliwośc jazdy na salomonie Tornada,a czytając porównanie z Enduro-to faktycznie te wynalazki techniczne daja duzą zmianę na lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 5 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2013 A tutaj porónanie Tornado z Enduro autorstwa kolegi-grubymisiek-Wady? Cena -chociaż w firmowym sklepie Salomona w Galerii Kazimierz w Krakowie, w jakąś noc zakupożerców były po 2200 na początku sezonu. Powłoka górna przy ściankach łatwo się zacina od uderzenia krawędzią własnej drugiej narty. Waga?7,2kg na parę z wiązaniami przy długości 170cm. No i jeszcze trzeba kupić nowy, szeroki pokrowiec. W porównaniu do Tornado szybsza inicjacja skrętu, mniej "pompowania" w cięższym śniegu (ten rocker jednak chyba coś daje, sądziłem, że to tylko marketing) lepsze oddawanie energii na końcu skrętu, dużo lepsze trzymanie na twardym. Jeździłem na Tornado 178cm a Enduro wydają mi się przy długości 170cm znacznie stabilniejsze i spokojne w długim skręcie. Krótki skręt i śmig hamujący to różnica 2 klas w górę w porównaniu do Tornado. Wydaje mi się, że Enduro generalnie wymagają mniej wysiłku ale to może kwestia tego, że w tym roku solidnie przepracowałem jesień przed sezonem. Na tym samym wyjeździe jeździłem jeszcze na Voelklach SC PSI i Salomonach 24H Race i gdybym miał wybrać jedną parę to chyba Enduro. Voelkl (ustawienie PSI 10) jest genialny w krótkim i średnim skręcie na twardym ale Enduro w tych warunkach 80% Voelkla za inicjację skrętu, 75% za trzymanie krawędzi i 60% szybkość ich zmiany 65% nakład sił. W porównaniu z 24H 100% inicjacja skrętu, 95% trzymania krawędzi, 85% szybkość zmiany krawędzi, 80% nakład sił. Enduro w badziewnym śniegu bez porównania lepsze od obu. Voelkl to moja wielka nowa miłość ale to pewnie kryzys wieku średniego . Enduro to znacznie lepszy wybór jako jedna para nart. e enduro z tornado-autorem jest kolega-grubymisiek_ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BuenosAires Napisano 5 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2013 Świat idzie do przodu i narty też Nie wiem jak Salomony, ale Elany to narty asymetryczne z wyraźnym wyróżnieniem na prawą i lewą. Jest to tzw. system amphibio, ale nie będę się tu wymądrzał, bo wszystko jest tu: [video=youtube;1gyeH4ZCB60] Podobno są niesamowite, jeszcze na nich nie jeździłem, ale ludzie z serwisu Pieli (w Warszawie) pieją z zachwytu. Stabilne, dynamiczne, łatwe w prowadzeniu. Jeździ się na nich z dużą łatwością. Zawsze Elan miał opinię łatwej narty. Sam się przymierzam do kupienia krótkiej gigantki Elana, takie 176. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi