Laszek Napisano 18 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2013 (edytowane) Witam wszystkich serdecznie :smile:, W tym sezonie chciałbym pojechać w Alpy z nową parą nart. Interesują mnie narty slalomowe, race'y z promieniem skrętu około 12 m. Narty na których jeździłem przez 2 ubiegłe sezony w alpach myślę, że są dla mnie za długie (176 cm) oraz denerwuje mnie w nich to, że tak nieagresywnie skręcają na krawędziach... Ciężko mi się zdecydować co do konkretnej marki a co dopiero modelu.. Ciągle przeglądam aukcje w internecie i ciężko mi stwierdzić czym się różną narty o podobnych cenach. Kierując się poniższymi danymi zasugerujcie jakiekolwiek pasujące mi narty oraz poradźcie dobrą długość nart. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam =) Wojtek 1. Płeć - M 2. Wiek - 21 lat 3. Waga - 80 kg 4. Wzrost - 190 cm 5. Na nartach jeżdżę od 5 sezonów ( 10 dni w sezonie) 6. Moje umiejętności określam na 6/7 (wg skali forumowej ) 7. Moje buty zostały skradzione w poprzednim sezonie -.- 8. Teraz jeżdżę na nartach/model - Rossignol Alias74 176 cm 9. Preferuję styl jazdy krótkim skrętem, na ile nogi pozwolą to sportową, po przygotowanych stokach 10. Mój budżet na narty to około 600 zł (za używane) Edytowane 18 Październik 2013 przez Laszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dembus Napisano 18 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2013 Na tych co jeździłem to polecę Atomic edge sl 171 lub D2 sl. Oba modelem z rockerem, wiec te 171 to dla ciebie chyba minimum... I tak nie wiem czy nie za krótkie. Z innych Dynastar omegaglas TI, ale tam chyba 165 to najwiecej. Mowię o zeszłorocznym modelu, na pewno nie ma rockera. W tegorocznych modelach Dynastara nie ogarniam : 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Laszek Napisano 18 Październik 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2013 Dzięki za odpowiedź, o to mi chodziło Piszcie na jakich podobnych nartach jeździliście. Czy 165 cm nie będzie dla mnie za mało? W tamtym roku miałem na nogach racetigery SC 165 i było super. Miałem też lekko dłuższe Blizzardy SLR podobna długość podobna. Volkle były ciut za twarde (przy hamowaniu krawędzie aż podskakiwały) a blizzardy ciut za miękkie I przy okazji zapytam: czy te podskakiwanie na śniegu przy hamowaniu to efekt innego naostrzenia nart czy twardości dechy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dembus Napisano 18 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2013 Racetigery nie maja rockera - to wychodzi wg mnie efektywnie ile te Atomki 171 z rockerem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Laszek Napisano 18 Październik 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2013 A czy rocker jest aż tak ważny? Trochę poczytałem i rocker według niektórych nawet przeszkadza w jeździe po twardych powierzchniach dembus, a jakie jest Twoje zdanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dembus Napisano 18 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2013 A czy rocker jest aż tak ważny? Trochę poczytałem i rocker według niektórych nawet przeszkadza w jeździe po twardych powierzchniach dembus, a jakie jest Twoje zdanie? W przypadku SL i GS i na twardych trasach uważam, że rocker obniża pewność i zaufanie do narty. Pomaga "przewymiarowanie" desek z rockerem w stosunku do wymiaru dla desek bez rockera, ale mimo wszystko uważam że deski typu SL i GS z rockerem tracą "pazura" . Są oczywiście sytuacje w których rocker bardzo sie sprawdza, ale na twardym to akurat najmniej... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi