mpg Napisano 10 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2015 Witajcie, mam prośbę do doświadczonych narciarzy o opinie i pomoc przy wyborze butów narciarskich. zastanawiam się pomiędzy 2 modelami: Atomic Hawx 2.0 90 lub Atomic Hawx 2.0 110 Nie jestem osobą z dużym doświadczeniem, na nartach jeżdżę od 4-5 sezonów. Będą to moje pierwsze buty, zawsze jeździłem na wypożyczonym sprzęcie. Swoje umiejętności oceniłbym na ok.5 max 6(swoją ocenę opieram na opinii znajomych trenujących wiele lat) ważę 88kg i mam 185cm wzrostu. Zastanawiam się czy but o flexie na poziomie 110 nie będzie powodował poczucia dyskomfortu przy całodziennej jeździe i czy dla osoby z brakami w technice nie będzie powodował utrudnień w jeździe. Jestem przekonany co do modelu, jedyne pytanie bez odpowiedzi to flex...pomóżcie:happy: z góry dziękuję za wszelką pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wid Napisano 10 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2015 Ja wziąłbym buta twardszego. Sam przez długi czas jeździłem w butach dość miękkich i wymiana na twardsze była dla mnie dużym plusem. Jeśli but jest dobrze dobrany nie ma się co przejmować jego twardością, ja przez cały dzień na stoku nie muszę odpinać klamer, a stopa jest trzymana idealnie. Mało tego kolega, który w tym roku zaczął jeździć na nartach (wcześniej snowboard) kupił Buty z flexem 130 i jest zadowolony :happy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mpg Napisano 19 Luty 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2015 Zamykając temat, wid, dzięki za odpowiedź i poradę po długich rozważaniach zdecydowałem się jednak na zakup 90, wypróbowane w ostatni weekend i...muszę powiedzieć, ze jestem naprawdę zadowolony. Jak na moją wagę i wzrost, oraz umiejętności w okolicach forumowej 5-6 buty uważam za idealne. Przy blisko 12 godzinach na stoku żadnego uczucia dyskomfortu, but o wystarczającej twardości dobrze przekazujący nacisk na nartę. Może jeden weekend to za mało na taką ocenę, ale uważam że jest to idealne rozwiązanie dla osób ceniących sobie komfort przy zachowaniu dobrych parametrów buta pozwalających na pełną kontrolę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 19 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2015 Z tym flexem różnie bywa, podzielone są opinie. Zasadniczo priorytet to dopasowanie. W 130 też można bezbólowo przejeździć cały dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi