Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

jak dobrać długość nart?

willa81

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Jestem początkującym narciarzem, chciałbym kupić teraz na jakiejś wyprzedaży narty, raczej używane(brak dużej ilości kasy zeby kupić nowe). Jak dobrać długość nart(chciałbym carvingi)-mam 178cm, waga-72kg. Na co zwrócić uwage przy kupnie nart, czy razem z wiązaniami, jakiej firmy narty są dobre?

Z góry wielkie dzięki!

Pozdrawiam.

jak dobrać długość nart?

Moim zdaniem kup 160 lub 165cm... Przy kupnie nart zwróć uwagę na promień...Im większy tym narta jest bardziej gigantowa a im mniejszy to slalomówka. Jeśli jesteś początkujący nie kupuj sobie nart bardzo twardych, gdyż możesz sobie nie poradzić. Znane i cenione firmy to for example: Atomic,Blizzard,Dynastar,Elan,Fischer,Rossignol,Salomon i inne :)

Moim zdaniem warto kupić z wiązaniem, bo często wychodzi to taniej w komplecie niż gdybyś kupił osobno to samo:)

Jeśli nie mam w czymś racji zwróćcie mi uwagę :)

Pozdr.

jak dobrać długość nart?

rozumię ze im większy promien tym lepiej? dla mnie jako poczatkowego jaki promień byłby najlepszy?? Jak rozpoznać czy narty są twarde czy miekkie?? I jeszcze pytanie czy kupujac narty z wiązaniami, bedą do nich pasowały każde buty?? jesli juz o butach mowa ta jakie proponujecie??

Dzieki

Pozdro

jak dobrać długość nart?

Ja na Twoim miejscu kupiłbym narty o promieniu ok.14m... Jak pójdziesz do sklepu i poprosisz sprzedawcę o narty dla początkującego narciarza/narciarki to on Ci doradzie jakie kupić :) Przeglądnij dział "sprzęt" a dowiesz się, które narty są do giganta, które do fun-carvu a które do slalomu :)

Jeśli kupisz narty z wiązaniami to albo Ci je dadzą w pudełku, albo zamontują odrazu do nart wg. rozmiaru Twojej nogi :) Jeśli sprzedadzą osobno skieruj się do serwisu, podaj im nr. buta i zamontują Ci wiązanka :)

Pamiętaj, że w butach narciarskich jest inna rozmiarówka tzn. długość stopy ;)

Pozdr. i życzę miłej jazdy :)

www.trentino.pl skionline.tv
partnerzy
ispo.com WorldSkiTest Stowarzyszenie Instruktorów i Trenerów Narciarstwa PZN Wypożyczalnie i Centra testowe WinterGroup Steinacher und Maier Public Relation
Copyright © 1997-2026
  • Dodaj nową pozycję...