quba0 Napisano 11 Maj 2005 Zgłoszenie Share Napisano 11 Maj 2005 WITAM Wszystkich! Wiem, że już koniec sezonu ale ja nie moge wy3mać bez narciarskiego klimatu Kupiłem GS:11 jr. używane 5 dni (widać!) i zastanawiam się czy warto ostrzyć krawędzie... TAK CZY NIE? Jeśli tak to na jaki kąt? Jeżdżę amatorsko ale z zacięciem sportowym... Mam 43kg i 165cm ... Pozdr. for all Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cisiu Napisano 11 Maj 2005 Zgłoszenie Share Napisano 11 Maj 2005 Na jaki kąt naostrzyć krawędzie? Jak są używane 5 dni to po co je ostrzyćno zalezy jak są używane ale ja ci polecam 90 stopni jak do amatorskiej jazdy i taniej cie to wyniesie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozlow Napisano 11 Maj 2005 Zgłoszenie Share Napisano 11 Maj 2005 Na jaki kąt naostrzyć krawędzie? wydaje mi się ze coś ok 88-89 stopni, ale niech wypowie sie ktoś bardziej kompetentny odemnnie:) ale chyba optowałbym na 89*. pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siw Napisano 12 Maj 2005 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2005 Na jaki kąt naostrzyć krawędzie? nie ostrz tych nart broń boże na 90... ja trzymam się fabrycznego ostrzenia ATOMIC'a i jezdzi sie rewelacyjnie... pozdr siwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cisiu Napisano 12 Maj 2005 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2005 Na jaki kąt naostrzyć krawędzie? Siwy z całym szacunkiem ale przy amatorskiej jeździe nie ma różnicy kąt jeden stopień nawet tego nie poczuje:P pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maTeO2 Napisano 15 Maj 2005 Zgłoszenie Share Napisano 15 Maj 2005 Na jaki kąt naostrzyć krawędzie? 89-90 styknie w sam raz, to ma byc przyjemnosc wiec po co sie meczyc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quba0 Napisano 15 Maj 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Maj 2005 Na jaki kąt naostrzyć krawędzie? Dzięki za rady... Czyli 5 dniowe narty ostrzyć czy nie? Im większy kąt tym...? A im mniejszy tym...? Kto pyta nie błądzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siw Napisano 16 Maj 2005 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2005 Na jaki kąt naostrzyć krawędzie? nie zauważyłeś 'krzywego' usmiechu.... ;] ja nie dyskutuję czy stopien w gore czy w dół ma znaczenie przy amatorskiej jezdzie... wychodze z zalozenia ze jak ktos kupuje sobie konkretne narty, to wie na co sie 'porywa'... a poniewaz jezdzi z zalozenia amatorsko, to moze najlepiej zaufac fabryce... ci goscie chyba wiedza co robia ostrzac narty.. ;] pozdr siwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darekl Napisano 16 Maj 2005 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2005 Na jaki kąt naostrzyć krawędzie? Czy ostrzyc, czy nie, to zalezy od tego jak sa krawedzie stepione. Zeby ocenic trzeba by bylo te narty zobaczyc. Przy recznym ostrzeniu mozesz ostrzyc narty i codziennnie. Jesli myslisz o oddaniu ich na maszyne, to moze niewarto (o ile oczywiscie nie sa bardzo stepione). Ostrzenie maszynowe zjada krawedzie, wiec za czesto nie mozna tej operacji przeprowadzac (choc to tez zalezy od tego jaka maszyna i jaki operator). Wracajac do kata-tez sugerowalbym ostrzyc tak jak fabryka dala. Zeby zmienic kat, trzeba odpowiednio wiecej krawedzi zdjac. Nie widze sensu o ile rzeczywiscie nie okaze sie, ze ten kat fabryczny to 90stopni i Ci krawedz nie trzyma. Generalnie czym kat mniejszy tym krawedz lepiej trzyma (odczuwalne na twardym glownie). Niestety czym mniejszy kat, tym tez narta sie szybciej tepi-czesciej trzeba ja ostrzyc. Niestety nie wiem jaki kat maja zapodany fabrycznie Twoje atomici-uprzedzajac pytanie. W dobrym serwisie powinni wiedziec. Obstawialbym 89-(moze88 stopni) i podniesienie 0,5-1 stopien Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quba0 Napisano 16 Maj 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2005 Na jaki kąt naostrzyć krawędzie? Dzięki darekl !!! Na Ciebie można liczyc )))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi