lena Napisano 10 Luty 2006 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2006 hej wszystkim! od paru sezonów wznowiłam jazdę na nartach, przerzuciłam się oczywiście na carvingi. Jeżdżę na poziomie średniozaawansowanym, ale znawcą sprzętu nie jestem ;-) Narty mam 150-tki atomic'a (myślę że już za miękkie 4 me), ale najbardziej chodzi mi o buty. Jeśli ktoś wie - proszę o poradę jakie kupić (mam head'a ale nie najlepsze - w sensie komfortu stopy). Jakiej marki, wysokie czy niższe, etc. i tanio oczywiście ;-) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek42 Napisano 10 Luty 2006 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2006 jakie buty??? Wygodne. Marka nieważna. Przymierzać trzeba do znudzenia. Dac sobie sporo czasu. Po założeniu deptać, siedziec jak najdłużej w sklepie. Jeśli cos nie gra odrobinę, odstawic...dalej przymierzać. Jesli to możliwe, zabrac do "potrenowania" w domu. Wskazane zwrócić uwagę na dedykowane buty dla kobiet. Nie przymierzać butów tanich. Raczej nie będą wygodne. Poszperać na forum; było sporo o butach. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lena Napisano 10 Luty 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2006 jakie buty??? Dzięki za info. Wiem, że nie można w sklepie wybrać najtańszych bo będą do niczego. Chodziło mi raczej o jakieś naprowadzenie, bo możliwe że kupie coś "taniego" używanego ale dobrego na giełdzie narciarskiej. Niemniej jednak dzięki. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andi Napisano 10 Luty 2006 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2006 jakie buty??? buty powinny dla ciebie byc nowe, przymierzanie przez 20 min Buty z napisem LADY - dla pań przełącznik SKI _ WALK pozwala na jazdę i chodzenie do baru i parkingu.jeżeli będziesz jeździła mało to twardośc 50 flex będziesz cżesto jeździła twardość ok 70- 80 bo nie będziesz chyba zawodniczką - 100 flex.Jako kobieta buty powinny grać z kolrem Twoich oczu , ust, kurtki. spodni nart, makijażu Pozdrawiam Cię WF SKI Beskidy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lena Napisano 12 Luty 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2006 jakie buty??? Dzięki za informacje. O takie mi chodziło. ps. z tym kolorem butów pod kolor oczu, etc. to pojechałeś ;-) Nie jestem lalką ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Viper Napisano 12 Luty 2006 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2006 jakie buty??? Jeżeli poważnie podchodzisz do tematu to na jednej wizycie w sklepie się nie skończy. Na butach nie można oszczędzać i nawet nie bardzo się da. Przed zakupem butów najlepiej już jesienią zacząć przyzwyczajać nogi. Można na przykład co któryś dzień posiedzieć sobie w starych butach przed telewizorem z godzinkę. Przyzwyczajenie nóg powoduje , że podczas wizyt w sklepie nie męczymy się i mamy lepszą "kontrolę" nogi w bucie, lepiej czujemy wszystkie niedogodności i uciski, mamy także lepszą skalę porównawczą z butami z którymi zamierzamy skończyć naszą współpracę. Po takiej " suchej zaprawie" stóp wyczekujemy na moment w którym w sklepach pojawiają sie wszystkie marki i modele ( z interesującej nas grupy) butów. Moment ten jest o tyle ważny, że kiedy za długo zwlakamy inni klienci przychodzą do sklepów i przymierzając buty niestety je "rozpychają". Zatem pakujemy kanapki i napój do plecaka i idziemy do sklepu. Nejlepiej jest porównywać buty i odstawiać w pierwszej kolejności te, które najbardziej nas cisną. Jeżeli nasze nogi są już zmęczone i obolałe musimy skończyć wizytę w sklepie. Kiedy nasze nogi są wystarczająco przygotowane (podzas wspomnianej "suchej zaprawy") do "katowania w butach narciarskich" przerwy między kolejnymi wizytami w skepie będą krótsze, gdyż noga szybciej odpocznie. Można nawet chodzić codzinne w odwiedziny do sklepu narciarskiego. Krótsze odstępy między kolejnymi wizytami dają nam lepsze możliwości porównania poszczególnych modeli. Warto także odczekać jakiś czas, aż ineteresujące nas modele zostaną porozpychane przez klientów i wtedy przymierzyć jej jeszcze raz, by zobaczyć jak zachowuję się "kapeć" podczas owego rozpychania. Zaznaczam, że buty twarde z wyższych pólek pomimo nie są tak często wybierane przez szarego klienta i są w związku z tym rzadziej mierzone. Jednak kupują takie buty najczęsciej osoby które mają pojęcie o tym co kupują i po co, więc dłużej mierzą, co powoduję, że będą one również porozpychane. Można powiedzieć, że jesteśmy gotowi do zakupu butów. Teraz należy znaleźć możliwość kupna butów nowych prosto z fabryki, takich które nie były jeszcze nigdy przymierzane i nie są porozpychane. Uwaga! Im póżniej ( w sezonie) zabieramy się do kupna upatrzonuch butów, tym bardziej możemy liczyć na niską ich cenę w stosunku do normalnej ceny z początku sezonu. Jednak coraz trudniej znaleźć "nierozepchany" but. Na butach ciężko zaoszczędzić. Trzeba także uważać na nieuczciwych sprzedawców, którzy twierdzą, że but nigdy nie był przymierzany i jeszcze wciskają do niego papier by nas oszukać, że jest nowy. Jeżeli nie możemy zdecydawać się na ostateczny wybór między np. dwoma modelami to o ile pozwalają nam funduszę weźmy do domu obie pary, poprzmierzajmy sobie je jeszcze na spokojnie i po dokonaniu ostatecznego wyboru oddajmy odpowiednia parę do sklepu. Prawo jest takie, że sklep ma obowiązek się na to zgodzić, jednak najlepiej jest uprzedzić o naszym planie sprzedawcę. Przepraszam za trochę przydługi eleborat, ale myślę, że osobą nieobeznanym w temacie przybliżyłem troszkę niuanse zkupu butów narciarskich. Sam barykałem się przez 3 lata (jeżdzę od ok. 25 lat) z kupnem właściwych dla mnie butów i myślę, że moje męki nie poszły na marne, przynejmniej mogę sie podzielić doświdczeniami. Celowo nie opisywałem wielu aspektów procesu przymiarek , gdyż nie to było celem mojego postu. Takie informacje możne znaleźć na forum i na wielu poratalach internetowych poświęconych narciarstwu. pozdrawiam i życzę udanych zakupów Paweł M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lena Napisano 13 Luty 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2006 jakie buty??? Wielkie dzięki Pawle. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes72 Napisano 21 Luty 2006 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2006 jakie buty??? najwygodniejsze buty jakie miałem na nogach to Tecnica..ale jest taka gama modeli ze tak naprawde trzeba przymierzyc,zbrac do domu i pochodzić po domu.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi