mac Napisano 31 Grudzień 2002 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2002 Ten temat już kiedyś dawno temu się przewinął. Ale skończyło się na tym że nie da się tego ocenić wyginając nartę tak sobie w domku. No i dobrze. Biorąc pod uwagę złożoność nowoczesnych technologii mogę się z tym zgodzić w ciemno. Ale czy ktoś mógłby przybliżyć ten temat nieco jaśniej, tak co by przybliżyć trochę bardziej ten termin zwykłemu laikowi. Pozdrawiam Mac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Winnetou Napisano 2 Styczeń 2003 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2003 Twardość narty?! Tzn. że nie możesz jej za bardzo nadusić paznokciem. .... )) żartowałem ... np. opony samochodowe - są czarne, na oko zasadniczo jednakowe, choć różnią się oczywiście bieżnikiem, szerokością, wysokością - mają coś takiego jak indeks prędkości, bodajże T - 190km/h, V 230 km/h, Z powyżej - bardzo różnią się ceną dlatego, że różnią się np. kordem, sposobem jego położenia, ilością jakichś tam drutów - taka opona na postoju ugina się identycznie jak z innego indeksu - sprawa dopiero wychodzi przy szybkiej jeździe - opona zaczyna falować, przez co zmniejsza sie powierzchnia styku z nawierzchnią, na dodatek zaczyna się grzać i w końcu eksploduje, bo albo ciśnienie tak wzrośnie, albo po prostu się rozwarstwi. Narta nie wybuchnie, ale dobrą nartę możesz spokojnie wyginać, a przy szybkiej jeździe po lodzie, przy drganiach o sporej częstotliwości okaże się ona sztywna. Można też przez pewną analogię do amortyzatora. W niektórych nartach to już nawet jakieś chipy montują - sterujące elementami piezo umieszczonymi w narcie, chodzi o maksymalny możliwy kontakt krawędzi ze śniegiem. - ale zaznaczam, ja się tylko domyślam. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacolk Napisano 4 Styczeń 2003 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2003 Twardość narty?! może podacie jakieś symbole, czy inne kruczki na które nalezy zwrócić uwagę kupując narty. P.S. a tak prywatnie to żenada, mam wrażenie,że obecni tu są sami narciarze gawędziarze. Mam takie narty, kup takie wiazania a jak ktoś prosi o poradę to wielkie G.... . Tomba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ronin Napisano 5 Styczeń 2003 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2003 Twardość narty?! Drzesz się jak stare gacie;) Może i faktycznie to forum jest do pogadania niż do udzielania którejś tam z kolei porad, szczególnie jeśli pytajacemu nie chcę sie zajrzeć do archiwum:PPP Ponadto: w "Magazynie narciarskim Ski", w NTN-ie, w "SKI" , jest MNÓSTWO testów nart zrobinych przez, jak by nie było, fachowców.Nawet niektórzy z nich tu piszą coś czasami.Może od tego byś zaczął swoją przygodę z nowoczesnymi nartami?Polecam, bo to co sam wykombinujesz, przemyślisz, to Ci nikt nie odbierze, a i przyjemność będziesz miał większą bo sam wybrałeś a nie słuchałeś (może nie do końca dobrych) porad innych. Z innej strony to wiele osób tutaj pracuje już na nartach bo jest sezon i trza dutki zarabiać, nieprawdaż?Więc nie mają czasu, lub ich tu na razie niema. Jeszcze jedna rada-polecam przejrzeć archiwum grupy dyskusyjnej pl.rec.sporty.zimowe.Było tam od września mnóstwo dyskusji na temat nart z marketów, łącznie z wnioskami. Pozdrawiam i więcej cierpliwości życzę) Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dama1967 Napisano 5 Styczeń 2003 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2003 Twardość narty?! Twardość narty, a zasadniczo sztywność to chyba podstawowy jej element, poza długością. Najkrócej mamy do czynienia z dwoma parametrami, sztywnością podłużną i poprzeczną. Im sztywniejsza narta tym lepiej trzyma na twardym stoku, przy dużych prędkościach, ale trudniej wprowadzić ją w skręt ( osobiście z tym się nie zgadzam ) jeżdżę na nartach o twardości 9 i nie mam z nimi żadnego problemu jeśli chodzi o wprowadzenie w skręt zarówno na twardym jak i miękkim. Co do oznaczeń twardości to różne firmy oznaczają to inaczej np. Atomic pierwsza cyfra oznacza twardość druga promień skrętu np 11.12 . Rosiniol podobnie 9S lub X. Generalnie narty z samego Topu to te najtwardsze. To chyba tyle. Siema Darek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi