Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Jeździłem na nartach !!!!!!

kangurek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów

Jeździłem na nartach (dopóki nie musiałem zjechać na pozostałej zdrowej nodze)!

Niech żyje fan-club ELAN!

Zanim upadłem, udało mi się przez parę dni przetestować świeżo nabyte slalomki ELANa SLX 154 cm, promień 12 m. (mam 170 cm, 70 kg)

Nartki miodzio!! Super uniwersalne, pojadą wszystko: krótki skręt - oddają energię fantastycznie, długi skręt na speedzie - idealnie, z krawędzi na krawędź - błyskawicznie, klasycznie na stromym i muldach - żyleta!

Udało mi się je porównać z Headami Cyber XP 100, z Headami Worldcup Slalom i Stoecklami fun. Dla mnie były zdecydowanie najbardziej uniwersalne i dawały najwięcej możliwości.

SLX wymagają naprawdę dynamicznej jazdy, aby pokazać co potrafią. Są wtedy bezwzględne i tną wszystko, co na drodze.

Dla mie, starca, który przesiadł się z gigantowych Salomonów 195 cm, było to prawdziwe odkrycie.

Polecam wszystkim, którzy lubą dynamiczną, ostrą jazdę, prędkość, lód itp...

Fajnie się na nich podskakuje, nie myślę o żadnych innych (o Atomicach też nie)

pozdrawiam - kangurek

Ja w ten weekend jeździłem na Omeglass 157 a ważę 70 Kg tylko i nie dawałem rady. Zamieniłem na 152 i ....masakra!!!! Diametralna odmiana a tylko 5 cm. Wspaniała narta, wszystko wychodzi, ale tylko gdy się już naprawdę dobrze jeździ na krawędzich, w tradycyjnej technice się nie sprawdza-tył strasznie szoruje. SUPER NARTY!!! Jeśli jeździcie bardzo dobrze polecam Dynastary, ale jeśli ważycie mało to wybieżcie krótsze. Na tych 157 trzeba mieć nogi jak Schwarceneger.

Kangurek wita ponownie,

Kupując ELAN-y SLX miałem oczywiście wątpliwości, czy nie będą za twarde.

Okazało się jednak, że "stara gwardia nie rdzewieje" (jeszcze) i resztki dynamitu w nogach pozostały. Długość 154 cm okazała się strzałem w 10 (a bez prób łatwo przstrzelić).

Bardzo trafna jest opinia o SLX wypowiedziana w innym wątku na forum przez "herve", że są one "połączeniem torpedy z trampoliną". A już opinia, że żółtki nie wytrzymują konkurencji, jest dla mnie bardzo miła (zastanawiałem się też nad Atomicami). Wydaje się, że szczęśliwie nie poddałem się presji "żółtego" lobby.

Zgadzam się, że każde 5 cm długości jest bardzo istotne, szczególnie przy nartach bardziej wymagających.

Omeglasy też były w kręgu moich zainteresowań. Bardzo fajne nartki. Twoje Likaon doświadczenia z długosciami powinny być, dla wszystkich zastanawiających sie nad wyborem długości nart, bardzo pouczające.

Odpowiadając Piętrasowi - jeździłem na HEAD XP 100 - 170 cm.

Dla mnie były trochę za długie. Ale fantastycznie mi się jeździło w dłuższych skrętach przy wielkiej prędkości. Nic nie było w stanie wytrącić ich z toru jazdy - ich spokój był zdumiewajacy. I pięknie oddawały energię. Ciekaw jestem, czy masz podobne spostrzeżenia.

Jeżeli ktoś zobaczy na stoku ślad, jak by przejechał tramwaj w zakręcie, a nie będzie widać narciarza, może to oznaczć, że z drugą prędkoscią kosmiczną przeleciało włśnie obok moje dzieciątko na Headach XP 100.

Czas na obiadek dla kangurka

Pozdro wszytkich

HEAD XP100

Siemanko Kangurek

Za kazdym razem jak wjezdzam na wyciagu ogladam pozostawione slady po moich XP100 - tna niesamowicie. Przy wzroscie 1m80 i 82kg zakupilem dlugosc 170cm i jestem z nich bardzo zadowolny. 163 lepsze by byly do fun ,ale za to 170 daja mi wiecej poweru .

HEAD XP100

Cześć Folharth

Popatrzeć na śladzik rzeczywiście przyjemnie.

Swego czasu lubiłem ogladać swoje ślady po zjeździe z Pośredniego Goryczkowego. Fajnie były widoczne z wyciągu. Staraliśmy się z kolegami robić ślady obok siebie i potem je porównywaliśmy.

Pozdrawiam

kangurek

www.trentino.pl skionline.tv
partnerzy
ispo.com WorldSkiTest Stowarzyszenie Instruktorów i Trenerów Narciarstwa PZN Wypożyczalnie i Centra testowe WinterGroup Steinacher und Maier Public Relation
Copyright © 1997-2026
  • Dodaj nową pozycję...